ІІ. Освітньо-виховна парадигма громадянської освіти у США

Програма громадянської освіти США включає "стандарти змісту", які визначають, що саме учні повинні знати та уміти. При цьому у різних штатах ці стандарти змісту не розглядаються як обов’язкова догма. Разом з тим, учні, котрі вивчають курси громадянської спрямованості, повинні продемонструвати певні знання та уміння під час проведення контрольно-перевірочних робіт у 4-му, 8-му та 12-му класах, що відповідає закінченню І-го, ІІ-го та ІІІ-го ступенів американської загальноосвітньої школи.

У “Стандартах” зазначається важлива роль сім’ї, церкви та засобів масової інформації у формуванні громадянських настановлень в свідомості американських школярів. Школа при цьому, як соціальний інститут, “несе історичну відповідальність за розвиток розуміння учнями громадянських прав та обов’язків”. Громадянська освіта повинна сприяти розумінню учнями принципів функціонування американської та інших політичних систем, а також міжнародної політики США. Система громадянської освіти реалізується шляхом вивчення комплексу обов’язкових та факультативних курсів, котрі вивчаються у 1 – 12 класах за допомогою міжпредметних зв’язків. Соціальну значущість громадянської освіти американці вбачають у тому, що “суспільство повинно спиратися на знання та навички своїх громадян і осіб, яких обрано на державні пости".

Розглянемо лише два курси з громадянської освіти, які вивчають у школах США. Це курс “Ми – народ (Громадянин і Конституція)” та проект “Ми – громадяни”. Якщо можна умовно розділити навчально-виховний процес, то перший курс – освітній, а другий – виховний. У статті Роберта Лемінга, директора програми правової освіти при Індіанському університеті [5, 1] наводиться аналіз результатів впровадження курсу "Ми – народ (Громадянин і Конституція)"у школах США. Ця Національна освітня програма має на меті допомогти учням навчальної та базової середньої школи (І-го та ІІ-го ступенів навчання) вивчити історію США та принципи їх конституційного устрою. Окрім цього, програма допомагає учням розвивати компетенції, які забезпечують їх соціалізацію у демократичному суспільстві. Програма націлена на вивчення Конституції США та Американського білю про права, а також на формування громадянських компетенцій та відповідальності в учнів.

Зазначена програма почала впроваджуватись у 1987 році Центром Громадянської Освіти за підтримки Департаменту освіти та Конгресу США. З цього часу у програмі мали можливість взяти участь 20 мільйонів учнів та 70 тисяч вчителів в усіх штатах. Програма також вивчалась на Гуамі, Американському Самоа, Вірджинських островах та в Пуерто-Рико. Було здійснено апробацію та перевірку програми на предмет її ефективності у 1988-му, 1990-му та 1991-му роках. Тестування пройшли учні усіх трьох ступенів навчання. Учні, які навчались за цією програмою, показали більш високі знання Конституції США.

У 1994 році професор Стенфордського університету Річард Броуді досліджував особливості впливу цього курсу на політичну толерантність 1351 старшокласника. Результати дослідження підтвердили наявність більш високого рівня політичної культури та толерантності у школярів, які вивчались за програмою з 1-го по 12-ий класи. У цьому ж році Рада з базової освіти США досліджувала особливості впливу цього курсу на етнічні погляди школярів. Школярі, які вивчали цей курс, проявляли більш високу етнічну та релігійну терпимість. Загалом американські вчені та педагоги внаслідок різнопланових досліджень результативності цього навчального курсу дійшли висновків про успішність його впровадження.

Програма з громадянської освіти “Громадянин” оцінюється професором університету штату Міссісіпі Сьюзі Барроуз як “чудова ідея”. Впровадження проекту здійснювалось Центром Громадянської Освіти та Національною Конференцією Державного Законодавства. Проект розрахований на учнів 1 – 8 класів і спрямований на вивчення основних положень щодо місцевого самоврядування та особливостей громадянської участі у своєму населеному пункті. Така спрямованість зумовлена тим, що американські старшокласники вже вивчають загальні федеральні принципи існування американського суспільства та функціонування державного механізму. Проект “Громадянин” покликаний допомогти учням набути компетенції щодо відповідальної участі у місцевому самоврядуванні, а також в умінні здійснювати вплив на політику місцевої адміністрації. Під час вивчення цього навчального курсу учні виконують низку проектів, котрі пов’язані з розв’язанням реальних проблем, що існують у їхньому регіоні.

Реалізація проекту передбачає 5 етапів – кроків від постановки проблеми до її розв’язання:

1. Визначення проблеми публічного політичного характеру.

2. Збирання інформації за проблемою та її аналіз.

3. Вироблення рішення.

4. Пропозиція щодо реалізації проблеми з точки зору громадськості.

5. Представлення плану дій місцевій адміністрації у вигляді оформленої папки – справи.

Головна мета проекту “Громадянин” полягає в формуванні у школярів здатності брати активну участь у політичних процесах та місцевому самоврядуванні на регіональному рівні.

Визначивши освітньо-виховну парадигму на прикладі двох курсів з громадянської освіти у США, доцільно розглянути функціонування трьох концентрів громадянської освіти у США.

 








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 634;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.