Лекція: Конструктивізм як методологічний напрям філософії освіти.

Знання в практичних і дослідницьких вимірах освітнього конструктивізму. Соціальний конструктивізм як теорія вироблення знань. Конструктивізм та проблеми освіти. Теоретичні і філософські репрезентації різних версій конструктивізму. Соціальний конструктивізм і епістемологія. Конструктивізм та індивідуалізм. Соціальний конструктивізм. Конструктивізм і реалізм. Радикальний конструктивізм. Соціальна епістемологія. Квантова метафора і психофізична проблема.

Тиждень

Лекція: Проблема плюралізму в освіті.

Філософія освіти як плюралістична форма осягнення дійсності. Філософські проблеми розвитку освіти сучасної української держави. Аксіологічна функція філософії освіти. Моністичний і плюралістичний підходи до її визначення. Нова соціокультурна реальність в Україні та ціннісні орієнтації. Міфологічний світогляд і філософія освіти. Релігія як форма світогляду. Проблема компромісу релігії та освіти. Особливості гуманізації різних освітніх культур. Специфіка національної програми гуманізації освіти. Гуманізація і сучасна педагогічна етика. Роль педагогічної етики у формуванні відкритого плюралістичного суспільства. Філософсько-педагогічна модель розв’язання моральних проблем. Етичність педагогічних взаємин. Діалогічне конструювання смислу в педагогіці. Монологічність і діалогічність, відкритість і замкненість в людському бутті.

Семінар: Філософські аспекти знакових і комунікативних систем у сфері освіти.

Комунікація в освіті. Комунікативні процеси в освіті у світлі новітніх філософських теорій Н.Гудмена, К.Берка, Ю.Хабермаса. Поняття комунікації і комунікативної системи. Екзистенційна комунікація. Ідея комунікації в контексті сучасного соціального мислення. Філософія знаку і символу. Семіотика як сучасна теорія знакових систем. Артефакт як знак і символ. Філософія комунікації дорослої людини. Письмо у суспільстві. Письмо як засіб комунікації. Шифрування і дешифрування тексту культури. Знакові системи математики та інших наукових дисциплін. Структура, знак і гра в діалозі людських культур. Соціальна наука і соціальні очікування. Символіка дитячого світу. Знакове письмо в дитячому світі. Особливості комунікативних систем дитячого і юнацького віку. Знакова комунікація в шкільному класі. Філософські засади формування адекватного орієнтування в знаково-символьних системах. Педагогіка формування комунікативних вмінь.

Тиждень








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 701;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.