ДОГЛЯД ЗА БАШТОВОЮ УСТАНОВКОЮ

 

Перелік робіт, що виконуються при технічному обслуговуванні БПУ-1, викладений в пп. 27.1.1 і 27.2.2 Контрольний огляд перед виходом машини. Контрольний огляд на зупинках.

 

МОЖЛИВІ НЕСПРАВНОСТІ БАШТОВОЇ УСТАНОВКИ

 

Несправність Причина несправності Спосіб усунення несправності
При стрільбі не уражалася ціль Порушена установка прицілу або кулемета ПКТ Виконати роботи згідно підп. 5.2.11.1 і 5.2.11.2
Припинення (затримка) стрільби кулемета.   Заїдання стрічки в патронній коробці.   Переповнений ланцюгозбірник кулемета КПВТ або гільзоланцюгозбірник кулемета ПКТ.   Заїдання патронної стрічки в приймальнику кулемета.     Упирання гільзи кулемета ПКТ в нижнє ребро приймального вікна гільзоланцюговіводу. Замінити патронну коробку.     Висипати відстріляні гільзи і ланки зі збірників.     Замінити патронну стрічку. Патронні стрічки кулемета КПВТ пропустити через вирівнювач. Стрічки кулемета ПКТ вирівняти вручну (див. пр. 5.2.4.4).   Видалити затиснену гільзу.
При натисненні на кнопку електроспуску немає пострілу. Немає електричного контакту у струмознімачі погона і маховика механізму повороту башти .   Немає електричного контакту в кнопках електроспуска або в контактах струмознімача рукоятки механізму повороту.   Не справний електричний ланцюг.   Не справний електроспуск кулемета або кулемет. Відновити контакт шляхом обертання башти.     Відновити контакт шляхом багаторазового натиснення на кнопку або шляхом обертання рукоятки механізму повороту.   Усунути несправність в електричному ланцюзі.   Замінити електроспуск або кулемет.
Не працює механізм перезарядження кулемета КПВТ. Порваний трос.   Не справний затвор Замінити трос   Замінити кулемет.
При увімкненому вимикачі не світьться лампочка плафона башти. Перегоріла лампочка   Не справний електричний ланцюг. Замінити лампочку   Усунути несправність в електричному ланцюзі.
Неповний відхід назад рухомих частин при повторному зведенні затвора кулемета КПВТ. Несправність гнізда стрічки.     Не забезпечуються умови різкого і повного доведення рухомих частин назад.   Невірно встановлений лоток у ствольній коробці (повернений накладкою вниз).   Немає зазору між лотком і ланцюговідводом. Замінити ланку стрічки з несправним гніздом   Розрядити кулемет (виштовхнути патрон у гільзовідвід, (див. пр. 5.2.10.3).   Правильно встановити лоток (див. пр, 5.2.3.9).     Відновити зазор 0,3-3.2 мм між лотком і ланцюговідводом.
Порушена герметичність бойового відділення. Гільза кулемета КПВТ знаходиться між заслінкою і наконечником гільзовідводу.   В ущільнювачі маски не закритий отвір гумовою коркою.   Зігнута заслінка гіль-зовідводу Вийняти гільзу назовні башти (див. пр. 5.2.10.2).     Закрити пробкою отвір в ущільнювачі маски (див. рис. 5.1).   Виправити заслінку. гільзовідводу

 

5.3. ОБЛАДНАННЯ МАШИНИ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ І ТРАНСПОРТУВАННЯ ОСОБИСТОЇ ЗБРОЇ МОТОСТРІЛЬЦІВ

 

Корпус машини обладнаний амбразурами з кульовими опорами, які дозволяють мотострільцям вести вогонь з особистої зброї зсередини машини.

Кульові опори для автоматів можуть бути відкинуті всередину машини. У цьому випадку вогонь ведеться безпосередньо через амбразури.

 

5.3.1. АМБРАЗУРИ ДЛЯ СТРІЛЬБИ З ОСОБИСТОЇ ЗБРОЇ

 

Амбразури для стрільби з автоматів

 

У корпусі машини є шість амбразур для стрільби з автоматів.

Розміщення амбразур у корпусі схематично показано на рис. 5.31.

Будову автоматних амбразур з кульовими опорами показано на рис. 5.33.

Кульова опора 1 автоматної амбразури встановлена па петлях, приварених до корпусу, а у верхній частині кріпиться за допомогою заскочки 4. При натисненні на важіль заскочки (показано стрілкою) опора відкривається вниз.

Для установки опори в робоче положення підняти її та притиснути до гнізда - опора зафіксується заскочкою 4.

Всі кульові опори встановлені в спеціальних гніздах, вваренних в корпус.

Гніздо 20 має конусний отвір, що закривається конусною кришкою 18 з привареним до неї поводком 5. У канавці на конусній поверхні кришки встановлено кільце ущільнювача 19.

Зовнішня і внутрішня поверхні втулки 6 ексцентричні, завдяки чому обертанням втулки досягається необхідне збігання конусних поверхонь кришки 18 та отвору в гнізді 20 з подальшим затягуванням гайки 7.

 

 

Рис. 5.31.Схема розміщення бойового розрахунку в машині.

КВ - командир відділення; МВ - механік-водій; СН - стрілець-навідник БПУ-1; СК-стрілець-кулеметник з кулеметом ПК; СА - стрілець-автоматник з автоматом; СГ - стрілець-гранатометник; ПГ - стрілець-помічник гранатометника; АА - амбразури для стрільби з автоматів; АК - амбразури для стрільби з кулеметів ПК

На втулку 6 надітий сектор 5, закріплений гайкою 15 і контргайкою.

На рукоятці 11 за допомогою пальця встановлений фіксатор 9, який, взаємодіючи з пазами в секторі 8, фіксує відкрите і закрите положення кришки 18. Фіксатор 9 підтискається пружиною 10.

Установка кульової опори в амбразурі перед місцем командира машини відрізняється від установки решти автоматних кульових опор розташуванням привоа кришки і конструкцією фіксатора.

Порядок дій при відкрванні і закриванні кришок амбразур показаний на рисунку стрілками з позначеннями I, II, III, IV.

Порядок дій при відкрванні кришки:

- дія I - взятись за рукоятку 11 (24) і натиснути вказівним пальцем на фіксатор 9;

- дія II - відвести рукоятку 11 (24) на себе до упору, відпустити фіксатор 9;

- дія III - повернути рукоятку 11 (24) вниз до упору;

- дія IV - віджати рукоятку 11 (24) від себе до встановлення зуба фіксатора 9 в паз у вікні на секторі 8 (37).

Порядок дій при закриванні кришки:

- дія I - узятися за рукоятку 11 (24) і натиснути на фіксатор 9;

- дія II - відвести рукоятку 11 (24) на себе до упору, відпустити фіксатор 9;

- дія III - повернути рукоятку 11 (24) вгору до упору;

- дія IV - віджимаючи рукоятку від себе, легко похитувати її вгору-вниз до повного закриття кришки амбразури і постановки рукоятки на фіксатор.

 

 


Рис. 5.33. Амбразури для стрільби з автоматів і кулеметів:

1- кульова опора для стрільби з автомата; 2 - сережка; 3, 10, 14 і 23 - пружини; 4 і 27 - заскочки; 5 і 41- поводки кришок; 6 і 39- втулоки; 7, 15 і 36 - гайки; 8 і 37 - сектори; 9 - фіксатор; 11 і 24 - рукоятки; 12 і 40 - осі, 13 - личинка; 16 - кільце; 17, 19, 21 і 29 - ущільнювальні кільця; 18 і 31 - кришки; 20 і 28 - гнізда автоматних амбразур; 22 і 25 - упори; 26 - регулювальні шайби; 30 - кульова опора для стрільби з кулемета; 32 - кільце кріплення кульової опори; 33 - куля опори; 34 - зовнішня план-шайба; 35 - внутрішня план-шайба; 38 - гніздо кулеметної амбразури, а і б - амбразури для стрільби з автомата; в - амбразура для стрільби з кулемета ПК


Кульова опора для автоматів показана на рис. 5.34.

На торцевій поверхні кулі 13 опори встановлені штифти 2 і 14 для обмеження кута повороту кулі і виконані вирізи під захисне скло 1 та замок 3.

Рис. 5.34.Кульова опора для автомата:

1 - захисне скло; 2 і 14- обмежувальні штифти; 3 - замок; 4 - ланцюг замку; 5 - клин; 6 - планка; 7 - пружина; 8 - ось замка; 9 - отвори для автомата; 10 - зовнішня план-шайба; 11 - прокладка; 12 - кільце ущільнювача; 13 - куля опори; 15 - гвинт-обмежувач; 16 - внутрішня план-шайба; 17 - кабель підведення струму для обігріву захисного скла.

 

Замок служить для закріплення ствола автомата в кульовій опорі. Він складається з двох половин, сполучених шарнірно віссю 8. Для кріплення замка в кожній його половині є клин 5 з планкою 6, що підтискаються пружиною 7.

Для установки автомата в кульову опору:

- відкрити кришку амбразури;

- звести планки 6 і вийняти замок 3 з кульової опори;

- відкрити замок, повернувши його половини навколо осі 5;

- вставити в замок автомат так, щоб замок охопив ствол і передню частину газової трубки автомата;

- розвернути автомат рукояткою вправо (або вліво) і, притримуючи замок, ввести ствол і мушку автомата в отвір кульової опори, після чого повернути автомат рукояткою вниз;

-звести планки замка, вставити замок з автоматом в кульову опору і відпустити планки;

- переконатися в надійності фіксації замка з автоматом в опорі.

 

Амбразури для стрільби з кулеметів

 

У корпусі машини є дві амбразури для стрільби з кулеметів ПК.

5.31. Розміщення амбразур в корпусі схематично показано на рис. Амбразури забезпечені кульовими опорами, що не відкидаються.

Рис. 5.34.Кульова опора кулемета ПК:

1-болт 2 і 6-прокладки; 3 - замкова шайба; 4 і 23 - пружини; 5, 14 і 20 - гвинти; 7 -втулка ущільнення; 8 -труба кулі; 9 -захисне скло; 10 - ущільнювач скла; 11-куля опори; 12 - зовнішня план-шайба; 13-ущильнювач кулі; 15 - внутрішня план-шайба; 16 - стопорне кільце; 17 - кільце; 18 - електродріт; 19- обмежувач; 21 - ручка стопора; 22 - гайка стопора; 24 - стопор; 25 - вісь важеля; 26 - пружина важеля; 27-важіль кріплення кронштейна по-похідному; 28 - кронштейн кріплення кулемета

 

Установка кульової опори в кулеметній амбразурі показана на рис. 5.33.

Кульова опора з кронштейном 28 кріплень кулемета показана на рис. 5.35. Кронштейн 28 важелем 27 кріпиться по-похідному.

Для установки кулемета ПК в кульову опору:

- перевести кульову опору з похідного в бойове положення, для чого підняти кронштейн 28 і вивести важіль 27 з пазу кронштейна (при цьому важіль під дією пружини 26 підніметься вгору), повернути ручку 21 стопора на себе до упору, відвести стопор 24 вліво повністю і повернути ручку стопора вниз до упору;

- вставити кулемет полум'ягасником в трубу 8 кульової опори до упору;

- ввести праву цапфу кулемета в отвір правої щоки кронштейна 28;

- повернути ручку стопора на себе до упору (при цьому стопор повинен переміститися вправо, а ліва цапфа кулемета повинна увійти до нього);

- повернути ручку стопора вниз до упору.

Для закріплення кронштейна з кулеметом по-похідному:

- встановити важіль 27 в пази кронштейна 28;

- прикріпити до кулемета патронну коробку.

Для переведення кулемета з положення по-похідному в положення по бойовому.

- відкрити кришку амбразури;

- відкинути вгору важіль 27.

 

РОЗМІЩЕННЯ ОСОБИСТОЇ ЗБРОЇ БОЙОВОГО РОЗРАХУНКУ ПРИ ТРАНСПОРТУВАННІ

 

У машині передбачено вісім місць для укладки в похідному положенні автоматів АК, АКМ, АКМС і АКС-74, два місця для кулеметів ПК, два місця для виробів 9К34М і одне місце для виробу РПГ-7.

На рис 5.36 зображені укладки двох автоматів АКМС на ніші першого правого колеса одного в похилому положенні за допомогою кліпс 1 і 2 і другого - у вертикальному положенні за допомогою хомута 3.

Аналогічні укладки для двох автоматів виконані і на ніші першого лівого колеса.

На рис 5.37 зображені укладкидвох автоматів (АКМ і АКС-74), одного виробу РПГ-7 і п'яти пострілів до нього в двох сумках у правого борту корпуса машини.

Аналогічні укладки двох автоматів виконані також у лівого борту.

Укладки кулемета ПК і виробу 9К34М у правого борту корпуса машини показані на рис. 5. 38.

Аналогічні укладки кулемета ПК і виробу 9К34М виконані для лівого борту.

Рис. 5.36.Укладка кулеметів АКМС (АКС 74):

(1 і 2 – кліпси; 3 – хомут)

Рис. 5.37.Укладання автоматів АКМ, АКС-74 і виробу РПГ-7:

1 і 2 - автомати; 3 - виріб РПГ-7; 4 - сумки пострілів до виробу РПГ-7

Рис. 5.38.Укладка кулемета ПК і виробу 9К34М по-похідному:

1 - виріб 9К34М; 2 - кронштейн кульової опори; 3 - кулемет ПК; 4 - важіль кріплення кронштейна кульової опори.

 

 

5.4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРИ РОБОТІ З ОЗБРОЄННЯМ

 

При роботі з озброєнням необхідно дотримуватись наступних вимог:

- заряджати зброю тільки за командою командира машини (відділення);

- при русі заряджена зброя воно повинна бути направлена тільки у бік цілі;

- після стрільби зброї надавати максмальний кут піднесення і направити її у бік цілі;

- здійснювати марш, як правило, з розрядженою зброєю;

- при інтенсивній стрільбі слід робити перерви для охолодження стволів: через 500 пострілів для кулемета ПКТ і через 100 пострілів для кулемета КПВТ;

- коли ствол сильно нагрітий, необхідно якнайшвидше усувати затримки;

- при одиночній стрільбі заборонено заряджати кулемет КПВТ вкладанням патрона безпосередньо в бойову личинку;

- у випадку осічки при стрільбі з кулемета КПВТ Не справний патрон після перезарядки кулемета залишається в гільзовідводі. Тому перезарядка кулемета після подвійної (повторної) осічки може призвести до того, що капсуль першого патрона буде наколотий кулею другого несправного патрона і патрони розірвуться в гільзовідводі. Щоб цього не відбулося, необхідно обов'язково виштовхнути Не справний патрон з гільзовідводу після кожної осічки. Для цього використовується спеціальне пристосування, яке вставляється в проріз нижньої частини труби гільзовідводу. Пристосування укладене в спеціальному затискачі на нижньому плоскому листі башти зліва від місця навідника;

- якщо стрільба з кулеметів велася до повного витрачення патронів у коробці, то перед установкою наступних коробок необхідно обов'язково видалити з ланцюгозбірника КПВТ і гільзоланкозбірника ПКТ ланки патронних стрічок та гільзи. Невиконання цієї вимоги призведе до затримок при стрільбі внаслідок заклинювання рухомих частин кулеметів ланками стрічок і гільзами, що знаходяться в переповнених ланцюгозбірнику і гільзоланкозбірнику;

- перед обслуговуванням озброєння необхідно переконатися, що зброя розряджена, а електроспуски знеструмлені.

Попередження. При необхідності ведення одночасної стрільби з різних видів зброї суворо дотримуватись нижченаведених вказівок, невиконання яких може привести до неприпустимого рівня загазованості бойового відділення і до отруєння пороховими газами;

- одночасну стрільбу з особистої зброї, а також з кулеметів КПВТ і ПКТ на незараженій місцевості необхідно вести тільки при відкинутих, не меньше чотирьох, кульових опорах і при увімкненій ФВУ в режимі вентиляції. Тому за командою командира машини (відділення) на відкриття вогню мотострільці, що сидять у автоматних амбразур, відкривають кришки амбразур і відкидають кульові опори в порядку, викладеному в пр. 5.3., а механік-водій і мотострілець, що сидить на лівому багатомісному сидінні, вимикають ФВУ в режимі вентиляції в порядку, викладеному в пр. 17.2;

- при подоланні зараженої місцевості допускається ведення вогню без обмежень тільки з кулемета КПВТ. При цьому кришки всіх амбразур повинні бути закриті, а ФВУ повинна бути обов'язково увімкнена в режимі фільтровентиляциї в порядку, викладеному в пр. 17.2;

- ведення вогню з кулемета ПКТ у цих же умовах допускається тільки короткими чергами і при обов'язково встановлених в амбразури кулеметах ПК і відкритих кришках цих амбразур;

- допускається одночасне ведення вогню короткими чергами з кулемета ПК і автомата через дві будь-які кульові опори при обов'язково увімкненій ФВУ в режимі фільтровентиляції;

- одночасне ведення вогню з ПКТ і ПК не допускається.

 

Питання для самоконтролю

1. ????

2. ????

3. ???

4. ????

5. ????

6. ????

7. ????


РОЗДІЛ 6








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 1229;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.031 сек.