РАБОТА електрообладнання

 

З метою забезпечення безпеки бойового розрахунку машини все електрообладнання баштової установки блокується (відключається) від бортмережі машини при відкритті хоч би одного з верхніх люків жилих відділень машини, тобто, якщо хоч би в одному з кінцевих вимикачів 22 (рис. 522), 53, 81 або 84 розімкнені контакти.

Електрообладнання баштової установки підключається до бортмережі машини, якщо контакти всіх кінцевих вимикачів верхніх люків замкнуті, тобто тоді, коли всі люки закриті.

Для забезпечення можливості підключення електрообладнання башти до бортмережі машини при відкритих люках або при несправностях у системі блокування передбачено відключення цього блокування. Для цього необхідно вимикач блокування поставити в положення ВИКЛ. При цьому контакти вимикача 262 замкнуті. У решті випадків вимикач повинен бути завжди в положенні ВКЛ., тобто контакти вимикача 262 повинні бути завжди розімкнені.

Рис. 5.22. Принципова електрична схема електрообладнання баштової установки:

22, 53, 81 і 84 - кінцеві вимикачі системи блокування електрообладнання; 52 - контактне кільце погона; 62 - вимикач обігріву приладу ТНПТ-1; 63 - контрольна лампа увімкнення обігріву скла приладу ТНПТ-1; 64 - плафон ПМВ-71; 65 - вимикач електроспусків; 66 - електромагніт електроспуску КПВТ; 67 - обігрівне скло приладу ТНПТ-1; 68 - приціл 1ПЗ-2; 69 - струмознімач обертових контактних пристроїв механізму повороту башти; 71 - пускові установки системи 902В; 72 і 73 - кнопки електроспусків КПВТ і ПКТ; 74 - пульт управління системою 902В; 179 - ліхтар освітлення башти; 244 - запобіжник ланцюга живлення електрообладнання баштової установки; 260 - контактор; 262 - вимикач системи блокування електрообладнання баштової установки; В1, В2, ВЗ - вимикачі; КнП - кнопка пуску; П - перемикач; Сл - сигнальна лампа.

 

При замкнутих контактах 22, 53, 81 і 84 кінцевих вимикачів (або при замкнутих контактах вимикача 262) системи блокування спрацьовує електромагніт контактора 260, замикає його контакти і електрообладнання баштової установки підключається до бортмережі машини. Напруга через струмознімач контактного кільця 52 погона подається на вимикач 65 струмознімачів КПВТ і ПКТ, приціл 68, вимикач 62 обігрів скла 67 ТНПТ-1 і на його контрольну лампу 63, і вимикач плафона 64, на пульт управління системою 902В і на ліхтар 179 освітлення башти.

При увімкненні вимикача 65 напруга через струмознімач обертового контактного пристрою механізму повороту башти подається на контакти кнопок 72 і 73 увімкнення електромагнітів 66 і 74 електроспусків КПВТ і ПКТ. При натисненні на кнопки 72 і 73 напруга через контакти обертового контактного пристрою механізму повороту башти подається на електромагніти 66 і 74, електроспуски спрацьовують.

При увімкненні вимикача 62 напруга подається на обігрівне скло 67 і на контрольну лампу 63.

При увімкненні вимикача плафона 64 спалахує його лампа.

 

ЗАПАСНІ ЧАСТИНИ, ІНСТРУМЕНТ І ПРИЛАДДЯ БАШТОВОЇ УСТАНОВКИ

 

Баштова установка та її складові частини укомплектовані комплектами запасних частин, інструменту і приладдя (ЗІП). Розміщення ЗІП показане на рис. 5.9.

Повний склад комплектів ЗІП представлений у відомості 5903-00000103И, яка входить у комплект експлуатаційної документації машини.

ЗІП баштової установки укладений в ящик ЗІП БПУ-1, закріплений під правим одномісним сидінням.

ЗІП кулемета КПВТ з трубкою ТХП-14,5 укладений в сумці, закріпленій на ніші третього правого колеса. Запасний ствол КПВТ у чохлі закріплений на нішах першого і другого лівих коліс. Вирівнювач стрічки КПВТ закріплений під лівим одномісним сидінням. Пристосування для видалення гільз із гільзовідводу КПВТ укладено на горизонтальному листі башти зліва від місця навідника.

ЗІП кулемета ПКТ з трубкою ТХП-7,62 укладений в сумці, закріпленій на ніші третього правого колеса. Машинка Ракова закріплена під правим одномісним сидінням.

ЗІП прицілу 1ПЗ-2 і вивірочна втулка для нього укладені в ящик ЗІП БПУ-1.

ЕКСПЛУАТАЦІЯ БАШТОВОЇ УСТАНОВКИ

Введення баштової установки в експлуатацію

 

Підприємство-виробник поставляє машини з законсервованими кулеметами. Консервація забезпечує зберігання кулеметів як в баштовій установці, так і на складах строком до п'яти років.

Перед введенням кулеметів в експлуатацію необхідно їх розконсервувати.

Порядок розконсервації кулеметів:

- зняти кулемети з установки;

- розібрати кулемети згідно з вимогами пам'ятки і формуляру з поводження з ними, що входять у комплект експлуатаційної документації машини;

- видалити з поверхонь вузлів і деталей, а також з каналів стволів кулеметів консервуючу змазку ганчір’ям методом протирання, а потім серветкою, змоченою в гасі або в дизельному паливі;

- протерти поверхні вузлів і деталей, а також канали стволів кулеметів серветкою насухо;

- змастити деталі і вузли, а також канали стволів кулеметів рідким рушничним мастилом ГОСТ 9811-61;

- зібрати кулемети і встановити їх у баштову установку;

- перевірити вивірку зброї по контрольно-вивірочній мішені.

Приведення баштової установки в положення по-похідному

 

У положенні по-похідному баштова установка повинна знаходитися в наступному стані:

- башта застопорена;

- люлька застопорена;

- кулемети розряджені, а їх затвори спущені з шептал;

- полум'ягасники і казенні частини кулеметів зачохлені чохлами;

- патронні коробки укладені в стелажі і по одній коробці встановлені в коробкотримачі на люльці баштової установки;

- вхідні вікна гнізда прицілу і гнізда приладу ТНПТ-1 закриті кришками або відкриті;

- вимикачі електроспусків кулеметів вимкнені, а вимикачі підсвічування сітки прицілу, обігріву прицілу, обігріву приладу ТНПТ-1 і плафона освітлення баштової установки вимкнені або увімкнені.

Зовнішній чохол баштової установки встановлюється тільки в тому випадку, якщо є повна впевненість у тому, що при приведенні установки в положення по-бойовому будуть умови для його зняття, тобто буде можливість вийти на дах машини.

 

Приведення баштової установки в положення по-бойовому

 

Для приведення БПУ-1 в положення по-бойовому:

- зняти зовнішній чохол (якщо він встановлений);

- зняти чохли з казенних частин і з полум'ягасників кулеметів. Якщо за умовами забезпечення безпеки вихід назовні машини неможливий, то чохли з полум'ягасників кулеметів можна не знімати. Зняті чохли укласти в штатні місця укладки;

- загальмувати гальма погона і підіймального механізму;

- разстопорити башту і люльку - витягнути і повернути на 90° рукоятку стопора башти і відкинути вгору планку стопора люльки;

- відкрити кришки вхідних вікон гнізда прицілу і приладу ТНПТ-1;

- переконатися в тому, що немає перешкод наведенню кулеметів у горизонтальній і вертикальній площинах;

- підготувати кулемети до стрільби;

- підготувати приціл до спостереження.

 

Підготовка кулеметів до стрільби

 

Для підготовки кулемета КПВТ до стрільби:

- відкрити кришку патронної коробки та укласти перший патрон на лоток коробки;

- ввести кінець стрічки в приймач так, щоб перший патрон був захоплений подавальними і фіксуючими пальцями;

- звести різко затвор за рукоятку перезарядження для постановки його на бойовий взвод і плавно, не віднімаючи руки від рукоятки, повернути рукоятку в початкове положення;

- увімкнути вимикач ЕЛЕКТРОСПУСК;

- натиснути на ліву кнопку електроспуска. При цьому затвор під дією поворотно-бойової пружини повернеться в крайнє переднє положення і зачепи викидача захоплять перший патрон у приймачі;

- знову рукояткою перезарядження різко звести затвор для постановки його на бойовий взвод;

- плавно відпустити рукоятку в початкове положення. Кулемет КПВТ підготовлений до стрільби.

Для підготовки кулемета ПКТ до стрільби:

- відкрити кришку ствольної коробки;

- вставити перший патрон стрічки в зачеп викидача;

- закрити кришку ствольної коробки;

- рукоятку перезарядження рукою перевести з переднього положення в заднє для постановки затвора на бойовий звід і відвести рукоятку вперед.

Кулемет ПКТ підготовлений до стрільби.

 

Підготовка прицілу до роботи

 

Результати стрільби на знищення цілі значною мірою залежать від правильного виконання наступних вказівок.

Установка сидіння навідника. Сидіння необхідно встановити так, щоб око навідника знаходилося на одному рівні з окуляром прицілу (при положенні рук на рукоятках підіймального і поворотного механізмів).

Установка налобника прицілу. Налобник повинен бути встановлений так, щоб при надітому шоломофоні зіниця ока співпадала з вихідною зіницею окуляра прицілу. Для установки налобника відпустити два затискачні гвинти і, переміщаючи каретку налобника в поперечному, а налобник в подовжньому напрямах, закріпити каретку і налобник затискними гвинтами в зручному для спостереження положенні.

Діоптрійна установка. Отримання у полі зору прицілу різкого зображення прицільних марок, шкал дальностей і цілей досягається регулюванням діоптрійної установки окуляра шляхом обертання його обойми.

Застосування світлофільтрів. Для зниження яскравості фону при стрільбі по повітряних цілях призначений нейтральний, а для захисту очей навідника від випромінювань ОГК - спеціальний світлофільтр. Будь-який з цих світлофільтрів може бути при необхідності включений в оптичну систему поворотом ручки перемикання світлофільтрів.

Підсвічування сітки. При слабкій освітленості (сутінки) увімкнути рукояткою підсвічування сітки прицілу.

Обігрів прицілу. Для запобігання запотіванню окуляра і замерзання скла вхідного вікна прицілу необхідно увімкнути обігрів прицілу.

Установка кратності збільшення. Для спостереження за місцевістю і повітряним простором рекомендується встановлювати кратність збільшення 1,2Х, оскільки при такій кратності поле зору значно більше, чим при кратності 4Х.

Для чіткішого визначення дальності до цілі і точного наведення зброї на ціль необхідно встановлювати кратність 4Х.

 

СТРІЛЬБА

 

Стрільба по наземних цілях

 

Після виявлення цілі:

- визначити, з якого кулемета необхідно вести вогонь на знищення цілі;

- визначити дальність до цілі, використовуючи сітку бічних поправок прицілу. Висота малого штриха сітки 0-04, а великого - 0-06;

- обертанням маховичка 19 (див. рис. 5.17) сумістити рухомий штрих з відповідним штрихом шкали дальностей того кулемета, з якого вестиметься вогонь;

- спостерігаючи в окуляр прицілу, сумістити за допомогою механізмів наведення прицільну марку (точку перетину вертикального і горизонтального штрихів) з центром цілі. За наявності бічного вітру або при русі цілі прицілювання здійснювати з урахуванням бічних поправок;

- натиснути на кнопку електроспуска того кулемета, за шкалою дальності якого проведено прицілювання. Приклади наведення кулеметів на ціль приведені на рис. 5.23 і 5.24.

Рис. 5.23. Наведення кулемета КПВТ на бронетранспортер, розташований на дальності 1400 м

Рис. 5.24. Наведення кулемета ПКТ на автомобіль, розташований на дальності 900 м

 

Вогонь рекомендується вести чергами по 8-10 пострілів, спостерігаючи за результатами стрільби і корегуючи наведення по трасі польоту куль.

 

Стрільба по повітряних цілях

 

Стрільба по повітряних цілях ведеться тільки з кулемета КПВТ з використанням прицілу ШЗ-2. Порядок роботи при стрільбі по повітряній цілі викладений в керівництві «Виріб ШЗ-2. Технічний опис і інструкція з експлуатації».

Після закінчення стрільби розрядити кулемети і перевести баштову установку в положення по-похідному.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 809;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.02 сек.