ПРИВЕДЕННЯ БПУ ДО НОРМАЛЬНОГО БОЮ

Влучність і кучність стрільби з кулеметів БПУ залежать від правильності вивірки зброї і прицілу (взаємного розташування осей каналів стволів кулеметів та оптичної лінії візування прицілу), а також від справного стану кулеметів, прицілу, вузлів і деталей, їх установки в башті.

При погіршенні влучності і кучності стрільби необхідно спочатку перевірити вивірку зброї і прицілу по контрольно-вивірочній мішені.

 

Перевірка вивірки ПКТ і прицілу

 

Перед проведенням робіт підготувати контрольно-вивірочну мішень (КВМ). КВМ малюється на листі світлого щільного паперу (картону) розміром 1x1 м.

Рис. 5.25. Схема контрольно-вивірочної мішені на дальність 20 м

 

Схема КВМ показана на рис. 5.25. Фактичні значення координат а, б, в і г вказані у схемі КВМ, вклеєній у формуляр машини.

Порядок проведення робіт:

- встановити в шинах коліс машини однаковий тиск, рівний 300 кПа (3 кгс/см2);

- встановити машину на відносно рівному і горизонтальному майданчику з щільною поверхнею. Двигун зупинити, увімкнути першу передачу і загальмувати машину стоянковим гальмом;

- перевести баштову установку в положення по-бойовому;

- встановити кулемети в горизонтальне положення, направити їх вперед по осі машини і загальмувати гальма погона та підіймального механізму;

- підготувати приціл до роботи і, обертаючи маховичок 19 (див. рис. 5.17), встановити горизонтальний штрих у полі зору прицілу на нульову відмітку шкал дальностей;

- на відстані 20 м від зрізу полум'ягасника КПВТ встановити щит із закріпленою на ньому мішенню таким чином, щоб лінія схилу на мішені була паралельна вертикальному штриху в прицілі, а відмітка зі знаком «П» на мішені знаходилася близько до перехрестя в прицілі. Мішень повинна бути добре освітлена;

- зняти полум'ягасник з ПКТ (різьблення ліве);

- вставити ТХП-14,5 і ТХП-7,62 в стволи до упору в буртик так, щоб вертикальні штрихи в полях зору ТХП були паралельні лінії схилу на мішені;

- розгальмувати гальма погона і підіймального механізму;

- спостерігаючи в ТХП-14,5, рукою встановити ствол КПВТ так, щоб перехрестя у полі зору ТХП-14,5 співпало з хрестом «КПВТ» на мішені, і плавно, без ривків загальмувати гальма погона і підіймального механізму. Переконатися в тому, що перехрестя в ТХП і хресті на мішені співпадають;

- не змінюючи положення баштової установки та її частин, спостерігаючи в ТХП-7,62, перевірити, чи співпадає перехрестя ТХП-7,62 з хрестом «ПКТ» на мішені;

- не змінюючи положення баштової установки та її частин, спостерігаючи в приціл, перевірити, чи співпадає перехрестя у полі зору прицілу з центром відмітки «П» на мішені.

Якщо перевірки покажуть, що вивіряння ПКТ і прицілу відповідають вимогам КВМ, то причина поганої влучності і кучності стрільби - несправність прицілу, кулеметів або вузлів і деталей їх установки в башті.

Якщо перевірки покажуть, що вивірка ПКТ і прицілу не відповідають вимогам КВМ, то провести їх вивірку по КВМ.

 

Вивіряння ПКТ і прицілу по КВМ

 

Для вивірки ПКТ:

- розшплінтувати втулки 15 (див. рис, 5.6) і 22 вивірочного механізму основи каретки ПКТ;

- спостерігаючи в ТХП-14,5, встановити ствол КПВТ так, щоб перехрестя ТХП співпало з хрестом «КПВТ» на мішені і плавно, без ривків загальмувати гальма погона і підіймального механізму. Переконатися, що взаємне положення перехрестя в ТХП і хресті на мішені збереглося;

- спостерігаючи в ТХП-7,62 і обертаючи втулки 15 і 22, встановити таке положення ПКТ, при якому перехрестя ТХП співпадатиме з хрестом «ПКТ» на мішені. При проведенні робіт добиватися збереження такого положення баштової установки, при якому перехрестя ТХП-14,5 співпадає з хрестом «КПВТ» на мішені;

- затягнути втулки регулювального механізму ПКТ. При затягуванні переконатися, що перехрестя ТХП-7,62 співпадає з хрестом «ПКТ» на мішені. Зашплінтуватиь втулки 15 і 22.

Для вивірки прицілу:

- спостерігаючи в ТХП-14,5, встановити ствол КПВТ так, щоб перехрестя ТХП співпало з хрестом «КПВТ» на мішені і плавно, без ривків загальмувати гальма погона і підіймального механізму. Переконатися, що взаємне положення перехрестя в ТХП і хресті на мішені збереглося;

- спостерігаючи в приціл, визначити напрям переміщення сітки прицілу для поєднання її перехрестя з центром відмітки «П» на мішені.

Для переміщення по вертикалі:

- відвернути контргайки болтів 15 (див. рис. 5.17);

- обертанням болтів 15 переміщати поводок 14. При цьому задаючий вал 13 через механізми прицілу переміщатиме сітку прицілу по вертикалі. Після отримання збігу горизонтального штриха сітки з центром відмітки «П» на мішені затягнути болти 15 та їх контргайки.

Для переміщення по горизонталі:

- ослабити гайку 10 затиску валу 11;

- обертанням вала 11 перемістити сітку до збігу її вертикального штриха з центром відмітки «П» на мішені;

- затягнути гайку 10.

При проведенні робіт з прицілом добитися збереження такого положення баштової установки, при якому перехрестя ТХП-14,5 співпадає з хрестом «КПВТ» на мішені.

Після проведення вивірки ПКТ і прицілу перевірити кучність і влучність бою кулеметів стрільбою по пристрілювальній мішені.

Перевірка кучності і влучності бою кулеметів

Перед проведенням робіт виготовити пристрілювальну мішень (ПМ). ПМ малюється на листі світлого щільного паперу (картону) розміром 1X1 м. Схема ПМ показана на рис. 5.26.

Рис. 5.26. Пристрілювальна мішень

 

Роботи проводяться з боєприпасами однієї партії з кулею Б-32 для кулемета КПВТ і з кулею із сталевим сердечником для кулемета ПКТ.

Спорядити боєприпаси в комплектності:

- одна стрічка з 5 патронами і три-чотири стрічки по 10 патронів для КПВТ;

- одна стрічка з 5 патронами і три-чотири стрічки по 10 патронів для ПКТ.

Роботу проводити в безвітряну погоду або на захищеній від вітру ділянці.

Порядок проведення роботи:

- виконати роботи щодо підготовки машини, баштової установки, кулеметів і прицілу до роботи;

- на відстані 100 м від зрізу полум'ягасника КПВТ встановити щит із закріпленою на ньому мішенню так, щоб лінія схилу на мішені була паралельна вертикальному штриху в прицілі, а відмітка зі знаком «П» на мішені знаходилася близько до перехрестя в прицілі. Мішень повинна бути добре освітлена;

- підготувати кулемети до стрільби, зарядивши їх стрічками з 5 патронами;

- навести кулемети мимо (вище) мішені і провести черги по п'ять осадкових пострілів: спочатку з КПВТ, потім з ПКТ;

- зарядити кулемети стрічками з 10 патронами;

- встановити горизонтальний штрих у полі зору прицілу на нульову відмітку шкал дальностей;

- навести перехрестя прицілу в центр відмітки «П» на мішені і плавно, без ривків загальмувати гальма погона і підіймального механізму. Переконатися, що перехрестя прицілу співпадає з центром відмітки «П» на мішені;

- провести безперервним вогнем чергу з 10 пострілів з КПВТ;

- визначити середню точку попадання першої черги, для чого:

провести горизонталь I - I (рис. 5.27) так, щоб кількість пробоїн з обох сторін від неї, а також відстані Б1 і Б2 до найближчих до неї пробоїн були однакові;

провести вертикаль II - II, дотримуючи такі ж умови.

Точка перетину лінії I - I і II - II буде середньою точкою попадання (СТП) першої черги.

Визначити кучність бою першої черги, для чого провести коло радіусом 350 мм з центром в СТП. У межах цього кола повинно бути не менше 8 пробоїн, тобто кучність бою повинна бути не менше 80% (R=80).

Кучність бою вважається незадовільною, а живучість ствола вичерпаною, якщо радіус розсіювання перевищує 875 мм. Ствол підлягає заміні.

 

 

Рис. 5.27. Визначення середньої точки попадання черги та кучності бою кулемета КПВТ

 

 

Рис. 5.28. Визначення середньої точ­ки попадания черги і кучності бою кулемета ПКТ

Оглянути пробоїни в мішені. Якщо більше 5 пробоїн мають овальну форму, то живучість ствола також вичерпана. Такий ствол підлягає заміні.

У цьому випадку роботи необхідно припинити для заміни ствола з подальшим приведенням баштової установки до нормального бою.

При позитивних результатах перевірки кучності бою по першій черзі продовжити роботи з перевірки влучності бою КПВТ, для чого:

- відзначити наявні пробоїни на мішені;

- зарядити КПВТ другою стрічкою з 10 патронами і повторити прицільну стрільбу по мішені;

- визначити СТП другої черги;

- відзначити наявні пробоїни на мішені;

- зарядити КПВТ третьою стрічкою з 10 патронами і в третє провести прицільну стрільбу по мішені;

- визначити СТП третьої черги;

- визначити СТП трьох черг - СТП дійсну. Схема визначення СТП дійсної показана на рис. 5.29.

Влучність бою КПВТ вважається задовільною, якщо СТП дійсна знаходиться в межах кола з радіусом не більше 135 мм (див. рис. 5.26).

Якщо СТП дійсна знаходиться за межами цього кола або на його межі, виконати корегування вивірки прицілу щодо фактичної лінії вогню КПВТ, використовуючи при цьому механізми переміщення сітки.


Рис. 5.29. Визначення середньої точки попадання трьох черг кулемета (СТП дійсна)

Величини поправок визначати:

- по горизонталі - за шкалою бічних поправок одна мала поділка 0-02);

- по вертикалі - по висоті штрихів шкали бічних поправок (висота малого штриха 0-04, великого штриха 0-06).

Після отримання позитивних результатів перевірки влучності і кучності бою КПВТ провести перевірку влучності і кучності бою ПКТ, для чого:

- навести перехрестя прицілу в центр відмітки «П» на мішені і плавно, без ривків загальмувати гальма погона і підіймального механізму. Переконатися, що перехрестя прицілу співпадає з центром відмітки «П» на мішені;

- провести безперервним вогнем чергу з 10 пострілів з ПКТ;

- визначити СТП першої черги, керуючись схемою на рис. 5.28.

Визначити кучність бою першої черги, для чого провести коло радіусом 180 мм з центром в СТП. У межах цього кола повинно бути не менше 8 пробоїн, тобто кучність бою повинна бути не менше 80% (R=80).

Кучність бою вважається незадовільною, а живучість ствола вичерпаною, якщо радіус розсіювання перевищує 450 мм. При незадовільній кучності бою замінити кулемет.

Після заміни кулемета повторити роботи.

При позитивних результатах перевірки кучності бою по першій черзі продовжити роботи з перевірки влучності бою ПКТ, для чого:

- відзначити на мішені наявні в ній пробоїни;

- зарядити ПКТ другою стрічкою з 10 патронами і повторити прицільну стрільбу по мішені;

- визначити СТП другої черги;

- відзначити на мішені наявні пробоїни;

- зарядити ПКТ третьою стрічкою з 10 патронами і в третє провести прицільну стрільбу по мішені;

- визначити СТП третьої черги;

- визначити СТП трьох черг - СТП дійсну. Схема визначення СТП дійсної показана на рис. 5.29.

Влучність бою ПКТ вважається задовільною, якщо СТП дійсна знаходиться в межах кола з радіусом не більше 60 мм (див. рис. 5.26).

Якщо СТП дійсна знаходиться за межами кола з радіусом 60 мм або в його межах, але на його межі, виконати корегування положення ПКТ, для чого:

- визначити фактичні величини (у мм) відхилення СТП дійсної від центру відмітки ПКТ па мішені як по вертикалі, так і по горизонталі;

- підрахувати кількість рисок, на які необхідно повернути втулки 15 (див. рис. 5.6) і 22 вивірочного механізму основи каретки ПКТ для того, щоб «привести» СТП дійсну в центр відмітки ПКТ на ПМ. При підрахунку виходити з того, що для переміщення СТП на 100 мм (як по вертикалі, так і по горизонталі) втулки необхідно підвернути на одну риску. Риски нанесені на поверхні бурта втулки;

- розшплинтувати втулки 15 і 22, докрутити їх на необхідну кількість рисок і затягнути;

- повторити роботи з перевірки влучності бою ПКТ по ПМ.

Після отримання позитивних результатів зашплінтувати втулки 15 і 22. Якщо при перевірці влучності і кучності бою виконувалися роботи з корегування положення прицілу і (або) ПКТ відносно КПВТ, обов'язково скласти нову КВМ.

 

Складання контрольно-вивірочної мішені

 

Основною умовою правильності складання КВМ є точне перенесення на неї оптичної лінії візування перехрестя прицілу і ліній каналів стволів КПВТ і ПКТ відразу після приведення їх до нормального бою, тобто після отримання позитивних результатів пристрілки кулеметів по пристрілювальній мішені.

Перед проведенням робіт зі складання КВМ підготувати заготівку КВМ. Для цього на листі світлого щільного паперу (картону) розміром 1 х 1 м зобразити лінію схилу (див. рис. 5.25) і хрест з відміткою «КПВТ».

Порядок проведення робіт:

- не змінюючи положення машини після пристрілювання, встановити кулемети в горизонтальне положення і загальмувати гальма погона і підіймального механізму;

- встановити горизонтальний штрих у полі зору прицілу на нульову відмітку шкали дальностей;

- на відстані 20 м від зрізу полум'ягасника КПВТ встановити щит із закріпленою на ньому заготівкою КВМ так, щоб лінія схилу на ній була паралельна вертикальному штриху в прицілі. Заготівка КВМ повинна бути добре освітлена;

- зняти полум'ягасник з ПКТ (різьблення ліве);

- вставити ТХП-14,5 і ТХП-7,62 в стволи так, щоб вертикальні штрихи в полях зору ТХП були паралельні лінії схилу на заготівці КВМ;

- розгальмувати гальма погона і підіймального механізму;

- спостерігаючи в ТХП-14,5, рукою встановити ствол КПВТ так, щоб перехрестя ТХП-14,5 співпало з хрестом «КПВТ» на заготівці КВМ;

- плавно, без ривків загальмувати гальма погона і підіймального механізму і переконатися в тому, що перехрестя ТХП-14,5 і хрест «КПВТ» на заготівці КВМ співпадають;

- за допомогою указки та олівця, візуючи через перехрестя в прицілі і в ТХП-7,62, нанести на лист точку центру майбутньої відмітки зі знаком «П» (див. рис. 5.25) і точку центру майбутнього хреста з відміткою «ПКТ». Положення кожної з цих точок наносити як середню за наслідками трьох послідовних відміток;

- заміряти з точністю до 1 мм фактичні значення величин координат а, б, в і г;

- внести нові значення координат до схеми КВМ, вклеєної у формуляр машини.

 

Приведення баштової установки до нормального бою

 

Порядок і обсяг робіт з приведення баштової установки до нормального бою після заміни стволів кулеметів або самих кулеметів, їх ТХП, прицілу, вузлів і деталей установки кулеметів у башті різні і залежать від того, яка складова частина озброєння і баштової установки замінювалася. При визначенні обягу і послідовності робіт в загальному випадку потрібно виходити з того, що основним принципом приведення баштової установки до нормального бою є вивірка положення оптичної осі прицілу і осі каналу ствола ПКТ щодо осі каналу ствола КПВТ.

Таким чином, якщо замінений ствол КПВТ, сам КПВТ, його ТХП або вузли і деталі його установки в башті, то змінилося і положення осі каналу ствола КПВТ, а це означає, що необхідна вивірка щодо цієї нової осі як оптичної осі прицілу, так і осі каналу ствола ПКТ.

Якщо замінений тільки ПКТ, його ТХП або вузли і деталі кріплення ПКТ в башті, то необхідна вивірка тільки осі каналу ствола ПКТ щодо положення осі каналу ствола КПВТ, що не змінилося. У цьому випадку необхідно провести роботи щодо перевірки кучності і влучності бою кулеметів тільки в частині, що стосується ПКТ.

Якщо замінений приціл, то необхідна вивірка тільки оптичної осі знов встановленого прицілу щодо положення осі каналу ствола КПВТ, що не змінилося.

 

Вивірочні роботи при установці прицілу

 

Перед проведенням робіт виготовити мішень контролю установки прицілу. Мішень малюється на листі світлого щільного паперу (картону) розміром 1х1 м. Схема мішені показана на рис. 5.30.

Порядок проведення робіт:

- виконати роботи щодо перевірки вивірки ПКТ і прицілу в частині підготовки машини, баштової установки, прицілу і кулеметів до роботи;


Рис. 5.30. Мішень контролю установки прицілу для кулемета КПВТ

- на відстані 8,7 м від зрізу полум'ягасника КПВТ встановити щит із закріпленою на ній мішенню так, щоб лінія схилу на мішені була паралельна вертикальному штриху в прицілі, а хрест з відміткою «КПВТ» мішені знаходився приблизно на висоті лінії вогню КПВТ. При проведенні робіт для забезпечення спостереження мішені в приціл встановити задаючий важіль 12 (рис. 5.17) рукою в потрібне положення. Мішень повинна бути добре освітлена;

- вставити ТХП-14,5 у ствол КПВТ до упору в буртик так, щоб вертикальний штрих в ТХП-14,5 був паралельний лінії схилу на мішені;

- розгальмувати гальма погона і підіймального механізму;

- спостерігаючи в ТХП-14,5, рукою встановити ствол КПВТ так, щоб перехрестя в ТХП співпадало з хрестом «КПВТ» на мішені;

- плавно, без ривків загальмувати гальма погона і підіймального механізму. Переконатися в тому, що перехрестя в ТХП і хресті «КПВТ» на мішені співпадають;

- послабити затяжку гайки 10 і, спостерігаючи в приціл, обертанням вала 11 встановити вертикальний штрих так, щоб він проходив через центр поля зору прицілу. Затягнути гайку 10;

- повернути рукою задаючий важіль 12 так, щоб мішень була у полі зору прицілу;

- спостерігаючи в приціл, визначити, чи співпадає вертикальний штрих із центром відмітки зі знаком «П» та вертикальною лінією під цією відміткою на мішені. Якщо не співпадають, то:

послабити затяжку болтів 7 і встановити приціл так, щоб вертикальний штрих у прицілі, мітка і лінія на мішені співпадали;

затягнути болти 7 до відказу. При цьому переконатися, що установка прицілу не збилася.

Установка і вивірка прицілу по горизонталі завершена.

Для установки тяги 36 і вивірки прицілу по вертикалі:

- підіймальним механізмом встановити таке положення сектора 30, при якому буде забезпечений вільний монтаж тяги 36. Загальмувати гальмо підіймального механізму;

- встановити на задаючий вал 13 (див. рис. 5.17, вид Б-Б) втулку 28 (є в ЗІП баштової установки) до упору в торець поводка 14 і закріпити її болтом 29. Повертаючи рукою задаючий важіль 12 у всьому можливому діапазоні його прокачки, переконатися в тому, що вільний кінець втулки 28 при обертанні не «б'є»;

- обертанням згінної муфти тяги 36 встановити таку довжину тяги, при якій обидва її наконечника одночасно встановлювалися б на вивірочну цапфу 27 вала 26 і на вивірочну втулку 28;

- встановити тягу на цапфу 27 і втулку 28, затягнути болти 9 і 34 затискачів і затягнути контргайки тяги 36;

- послабити затягування болтів 9 і 34 і зняти тягу 36 з цапфи 27 і втулки 28;

- встановити важіль 12 рукою так, щоб тяга 36 встановилася одночасно на важелі 12 і 25;

- встановити наконечники 23 тяги 36 на підшипники важелів 12 і 25 так, щоб наконечники не торкалися захисних шайб 24;

- затягнути стяжні болти 9 і 34 наконечників;

- спостерігаючи в ТХП-14,5, встановити рукою ствол КПВТ так, щоб перехрестя в ТХП співпало з хрестом «КПВТ» на мішені;

- плавно, без ривків загальмувати гальма погона і підіймального механізму. При цьому переконатися в тому, що перехрестя в ТХП і хресті «КПВТ» на мішені співпадають;

- маховичком 19 встановити горизонтальний штрих у полі зору прицілу на нульову відмітку шкал дальності;

- спостерігаючи в приціл, визначити, чи співпадає перехрестя у полі зору прицілу з центром відмітки «П». Якщо не співпадає, то необхідне переміщення сітки прицілу по вертикалі і по горизонталі.

При проведенні робіт з прицілом добиватися збереження такого положення баштової установки, при якому перехрестя ТХП-14,5 співпадає з перехрестям «КПВТ» на мішені.

Після остаточної установки прицілу по мішені контролю перевірити влучність бою кулеметів стрільбою по пристрілювальній мішені.

Після отримання позитивних результатів перевірки влучності бою кулеметів скласти нову КВМ. (див. підп. 5.2.11.4) і внести нові значення координат КВМ до формуляра машини.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 1863;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.034 сек.