ДЗЕРКАЛО ЗАДНЬОГО ОГЛЯДУ

З метою поліпшення оглядовості з робочих місць командира і механіка-водія в передній частині корпуса машини справа і зліва встановлені по одному дзеркалу заднього виду (див. рис. 6.1).

Для регулювання положення дзеркала по висоті і куту повороту ослабити болти 1 (див.рис. 6.10) кріплення хомутів 2, встановити дзеркало в потрібне положення, після чого затягнути болти.

Перед накриттям машини брезентом при транспортуванні залізничним транспортом, в бойових умовах і при русі по лісу необхідно перевести дзеркало у неробоче положення.

Дзеркало заднього огляду командира машини необхідно переводити в неробоче положення в передбаченні стрільби з особистої зброї через амбразуру в корпусі, розташовану справа у робочого місця командира.

Рис. 6 10 Дзеркало заднього огляду

а - робоче положення; б - зкладене положення; 1 – болт; 2 – хомут; 3 – шайба; 4 і 7 – гайки; 5 – дзеркало; 6 - верхня зтяжка; 8 – муфта;

9 - нижня зтяжка; 10- кронштейн; 11 – тримач; 12 – подовжувач.

 

Для переведення дзеркала з робочого в неробоче (складене) положення необхідно ослабити болти 1 і, від’єднавши верхню зтяжку 6 від хомута 2, укласти дзеркало з деталями його установки в положення, зображене на рис. 6. 10. б.

 

6. 2. НІЧНІ ПРИЛАДИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

 

На машині встановлений комплекс приладів нічного бачення, що складається з приладу командира машини ТКН-3 і приладу механіка-водія ТВНЕ-4Б.

 

6.2.1. КОМБІНОВАНИЙ ПРИЛАД СПОСТЕРЕЖЕННЯ ТКН-3 КОМАНДИРА МАШИНИ

 

Прилад спостереження ТКН-3 являє собою бінокулярний комбінований перископ, електронно-оптична система якого забезпечує можливість спостереження в прилад як вдень, так і вночі.

 

У комплект приладу входять прилад спостереження, освітлювач, запасні частини, приладдя і паспорт.

На корпусі 7 (див.рис. 6.11) приладу встановлені рукоятка 6 діафрагми, рукоятка 4 екрануючого пристрою (шторки), роз’єм 10, вимикач 12 приладу, патрон 13 осушення, налобник 3, права 9 і ліва 14 рукоятки, рукоятка 8 перемикання режиму роботи приладу, окуляр 1 із затискачем 11, гніздо 2 роз’єму обігрівача окулярів.

Рис. 6.11.Прилад спостереження ТКН-3:

1 – окуляри; 2 - гніздо роз’єму обігрівача окулярів; 3 – налобник; 4 - рукоятка шторки;

5 – головка; 6 - рукоятка діафрагми; 7 – корпус; 8 - рукоятка перемикання режимів роботи приладу; 9 - права рукоятка з кнопкою увімкнення освітлювача; 10 - роз’єм; 11 – затискач; 12 - вимикач приладу; 13 - патрон осушення; 14 - ліва рукоятка.

 

Діафрагма призначена для обмеження кількості світла, що поступає в прилад при великому рівні освітленості місцевості вночі, а також при перевірках приладу в денний час.

Екрануючий пристрій (шторка) призначений для усунення дії зустрічних засвічень від фар, ракет, пожеж.

На корпусі приладу біля рукояток 6 і 4 є написи ОТКР. і ЗАКР., що показують положення діафрагми і шторки.

Роз’єм 10 призначений для підключення електричної частини приладу до бортової мережі машини. Вмикання приладу здійснюється вимикачем 12.

Гніздо роз’єму 2 призначено для підключення електроживлення до обігрівача окулярів.

Окуляри 1 з призмами встановлені в спеціальних оправах, що дозволяють змінювати відстань між їх осями (установка окулярів по базі очей). Фіксація окулярів здійснюється затискачем 11. Крім того конструкція окулярів дозволяє здійснювати їх діоптрійну настройку.

Окуляри приладу працюють як в дений, так і в нічній оптичних системах. Перемикання окулярів з однієї системи в іншу здійснюється дзеркалом, розташованим у середині корпуса, за допомогою рукоятки 8, розташованої в правій стороні корпуса приладу. Написи Д (день) і Н (ніч) указують положення рукоятки 8.

Патрон осушення встановлений в корпусі приладу зліва і служить для поглинання вологи усередині приладу, що перешкоджає запотінню внутрішнього скла і металевих деталей при зміні навколишньої температури. У ЗІП приладу є два запасних осушувальних патрони і ключ для їх заміни.

Для зручності спостереження на корпусі приладу закріплений налобник 3. Рукоятки 9 і 14 призначені для наведення приладу в горизонтальній і вертикальній площинах. На правій рукоятці 9 є кнопка увімкнення освітлювача.

Освітлювач ОУ-ЗГА2М призначений для освітлення дорогі, місцевості та об’єктів інфрачервоним або видимим світлом при спостереженні в прилад ТКН-3 вночі відповідно через нічну або денну систему.

Для підключення освітлювача до бортової мережі служать затискач 6 (див.рис. 6.12), встановлений на щитку 15, і перемикач ФАРА ТКН, розташований на щитку приладів механіка-водія. Увімкнення освітлювача здійснюється кнопкою, розташованою на правій рукоятці приладу.

у ЗІП освітлювача є безбарвне захисне скло в оправі, яке встановлюється замість інфрачервоного фільтра при застосуванні освітлювача як прожектора видимого світла.

В ЗІП освітлювача є три запасні лампи розжарювання. Порядок заміни лампи в освітлювачі наступний: зняти передню раму освітлювача, вийняти лампу, що перегоріла, взяти із ЗІП лампу, протерти її чистою фланелевою серветкою, встановити в освітлювач, встановити передню раму.

У разі установки в освітлювач нової лампи, взятої не із ЗІП цієї машини, або при заміні відбивача виконати подовжнє фокусування освітлювача з метою поєднання центру тіла лампи розжарювання з дійсним фокусом відбивача.

Подовжнє фокусуючого освітлювача здійснюється за допомогою фокусувального пристосування, що входить в експлуатаційний комплект запасних частин 5903-3906234 (на 10 машин).

Рис. 6.12.Установка приладу спостереження ТКН-3:

1 - освітлювач; 2 - задня кришка освітлювача; 3 - болт кріплення кришки; 4 - кронштейн освітлювача; 5 - ущільнювальний ковпак; 6 - затискач дроту живлення освітлювача; 7 - ущільнення щитка; 8 - стопор щитка; 9 і 10- упори; 11 - болт кріплення освітлювача; 12 - захисне скло; 13 - цапфа; 14 - різьбове кільце; 15 - щиток; 16 - рукоятка шторки; 17 - корпус щитка; 18 - рукоятка діафрагми; 19 - притискач; 20 - рукоятка склоочисника; 21 - роз’єм; 22 - вимикач приладу; а - прорізи для переміщення освітлювача по горизонталі; б - проріз для переміщення освітлювача по вертикалі; в і г - порожнини, що заповнюються мастилом Літол-24

 

Для фокусування:

- відвернути три болти 3 і зняти задню кришку 2 освітлювача;

- встановити на освітлювач фокусвальне пристосування, для чого:

вкрутити до упору стійкі 3 (див.рис. 6.13) пристосування в отвори диску, що фокусує пристосування 2;

ввести штирі 5 всередину фокусувального пристосування 2 за допомогою гвинтів 6 і 7;

розтиснути штирі 5 обертанням розтискувального гвинта 6, сумістивши виступи штирів з отворами фокусувального пристосування;

ослабити стопорний гвинт 4 і, обертаючи регулювальний гвинт 7, виконати фокусування.

Освітлювач вважається відфокусованим, якщо на вертикальному екрані, розташованому на відстані не менше 20 м від освітлювача, утворюється найбільш чітка, яскрава світлова пляма (у вигляді вісімки).

Рис. 6.13.Подовжнє фокусування освітлювача:

1-лампа; 2-фокусувальне пристосування; 3-стійкі; 4-стопорний гвинт; 5-штирі; б-розжимний гвинт; 7 - регулювальний гвинт

 

Після проведення фокусування затягнути стопорний гвинт 4, зняти фокусувальне пристосування і поставити на місце задню кришку освітлювача.

 

6.2.1.1. Розміщення та установка комплекту приладу ТКН-3 у машині

 

По-похідному прилад фіксується стопором 8 (див.рис. 6.12). Для зняття приладу:

- відключити роз’єм 21;

- відкрутити різьбове кільце 14;

- вийняти прилад разом з щитком 15;

- зняти упор 10 і притискач 19;

- вийняти цапфи 13;

- вийняти прилад з щитка 15;

- встановити цапфи;

- встановити упор 10 і притискач 19;

- встановити щиток на місце;

- загорнути різьбове кільце 14.

Установку приладу здійснювати в зворотній послідовності.

Головна частина приладу зовні закрита ковпаком 5, захисне скло 12 якого очищується склоочисником з ручним приводом із рукояткою 20.

ЗІП приладу укладається в ящику ЗІП баштової установки.

У робочому положенні освітлювач 1 встановлюється на ковпаку 5 за допомогою кронштейна 4 і кріпиться двома болтами 11. Для узгодження освітлювача з приладом по вертикалі служить проріз б у кронштейні 4.

У неробочому положенні освітлювач закривається захисною металевою кришкою і встановлюється всередині бойового відділення машини на ніші третього лівого колеса.

ЗІП освітлювача укладається в ящику ЗІП машини.

 

6.2.1.2. Експлуатація приладу спостереження ТКН-3

 

При роботі з приладом пам’ятати, що встановлений в ньому електронно-оптичний перетворювач (ЕОП) дуже чутливий до засвічувань, тому його треба ретельно оберігати від них.

При експлуатації приладу дотримуватись наступних основних правил:

- при роботі вночі оберігати прилад від попадання в нього прямого яскравого світла, користуючись для цього шторкою і діафрагмою;

- рукоятку перемикання дзеркала ставити в положення Н, відкривати діафрагму і шторку тільки при роботі з приладом у нічний час. Решту часу діафрагма і шторка повинні бути закриті, а рукоятка дзеркала повинна знаходитися в положенні Д;

- при роботі з приладом пам’ятати, що інфрачервоний освітлювач може бути виявлений противником за допомогою аналогічних приладів, тому вмикати освітлювач тільки при необхідності.

При роботі зимою окуляр приладу обігрівається обігрівачем, який надягається замість наочників і закріплюється затискувальними гвинтами. Обігрівач знаходиться в ящику ЗІП башти.

Електроживлення до обігрівача підводиться по дроту з вилкою, яка вставляється в розетку, що знаходиться на передній стінці приладу.

 

6.2.1.3. Узгодження оптичних осей приладу та освітлювача

 

У денний час узгодження оптичних осей приладу ТКН-3 і освітлювача ОУ-3ГА2М виконувати в такій послідовності:

- встановити машину на рівному майданчику на відстані

20- 21 м від вивірювального щита;

- встановити рукоятки 4 (див.рис. 6.11) і 6 в положення ЗАКР., а рукоятку 8 - в положення Д;

- зняти інфрачервоний світлофільтр з освітлювача;

- спостерігаючи в прилад, встановити вивірювальний щит так, щоб центральний кутник приладу знаходився в перехресті «ТКН-3» на щиті (див.рис. 6.14);

- увімкнути освітлювач;

- ослабити болт у прорізі б (див.рис. 6.12) і переміщати освітлювач так, щоб світлова пляма освітлювача розташувалася на щиті симетрично відносно перехрестя освітлювача. Переміщення освітлювача по горизонталі виконувати зміщенням його в подовжних прорізах цапф, ослабляючи болти в прорізах а;

- затягнути болт в прорізі б і болти в прорізах а, що кріплять цапфу до корпуса освітлювача, не збиваючи вивіреного положення освітлювача;

- вимкнути освітлювач;

- встановити інфрачервоний світлофільтр освітлювач.

 

 

Рис. 6.14.Вивірочний щит:

1-перехрестя для освітлювача ОУ-3ГА2М; 2-перехрестя для приладу ТКН-3

 

У нічний час узгодження оптичних осей приладу і

 

освітлювача виконувати в такій послідовності:

- поставити рукоятку 8 (див.рис. 6.11) в положення Н;

- встановити рукоятки 4 і 6 в положення ОТКРЫТО (у сутінки - частково ОТКРЫТО);

- увімкнути прилад і освітлювач;

- ослабити болти в прорізах а (див.рис. 6.12) і б;

- вибрати предмет, віддалений від машини на 300-400 м;

- візуючи центр поля зору приладу на предмет, сумістити центр світлової плями від освітлювача з цим же місцем предмета;

- затягнути болти в прорізах б і а, не збиваючи при цьому вивіреного положення освітлювача.

 

6.2.1.4. Перевірка працездатності приладу

 

Перевіряти працездатність нічної системи приладу можна в денний і нічний час.

Для перевірки в денний час:

-переконатися, що рукоятки шторки і діафрагми знаходяться у положенні ЗАКР.;

- відкрутити прилад від яскравого сонячного світла і перевести рукоятку перемикання дзеркала в положення Н;

- увімкнути вимикач приладу;

- повільно повертати рукоятки шторки і діафрагми до появи у полі зору приладу зеленуватого свічення із зображенням місцевості і об’єктів, при цьому яскравість зображення повинна бути мінімальною. Тривалість перевірки працездатності приладу вдень не повинна перевищувати 30о с;

- повернути рукоятки шторки і діафрагми в положення ЗАКР., а рукоятку перемикання режимів роботи - в положення Д;

- вимкнути прилад;

- перевірити працездатність освітлювача простим увімкненням (інфрачервоний фільтр випромінює тепло, що перевіряється на дотик рукою).

У нічний час перевіряти працездатність приладу при повністю відкритій шторці і діафрагмі та увімкненому освітлювачі.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 1423;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.027 сек.