Класифікації психологічних типів різних авторів

Автор Назва типу
І ІІ ІІІ ІУ
К.Юнг Мислен нєвий емоційний сенсорний інтуїтив-ний
А.Лазурський Поміркова ний афективний активний
І.Павлов гальмівний збудливий центральний –  
Е.Кречмер астенічний (шизотимік) пікнічний (циклотимік) атлетичний (іксотимік)  
У.Шелдон ектоморфний (церебротонік ендоморфний (вісцеротонік) мезоморфний (соматотонік) змішаний    
М.Обозов когнітивний ("мислитель") емоційно-комунікативний ("співбесідник") практичний ("практик") –    
Сіго розумовий травний м’язевий дихальний  
Основна відмінна ознака переважання мисленнєвих компонентів переважання емоційно-комунікативних компонентів переважання регулятивних, перетворюваль-них компонентів поєднання різнома-нітних компо-нентів

4. Функціональна типологія: поведінкові стратегії індивідуальності.

Ще одним типологічним виміром поведінки є симптомокомплекси, що характеризують досягнення особистості в здатності адаптуватися в середовищі і які проявляються в феномені переваг.

Це припущення базується на експериментально підтвердженій гіпотезі про наявність стійких сукупностей індивідуально-типологічних ознак, що актуалізуються завдяки 2 обставинам:

1. Наявності в людини схильності;

2. Наявністю релевантних стимулів середовища (Лібін, 1993).

Особливості переваг є основними компонентами ведучої тенденції (Собчик, 1997), що виражаються в стильовій взаємодії людини зі світом і розглядаються як основні виміри функціональної типології.

В організованому дослідженні (1983-1997), спрямованому на перевірку гіпотези, брало участь близько 2 тис. людей чоловічої та жіночої статі, різного віку та професії.

На основі результатів було виділено три провідні тенденції психодинамічного симптомокомплексу, пов’язані як з системою індивідуальних переваг, так і найбільш генералізованими векторами поведінки.

АНАЛІЗ ПОВЕДІНКОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ

Вектор поведінки ВНС (властивості нервової системи) Темперамент Орієнтація
Тенденція до комунікативної взаємодії Сила стосовно збудження Соціальна енергійність, темп, емоційність На інших
Тенденція до автономії Сенситивність Соціальна пластичність, загальна емоційність На себе
Тенденція до предметного маніпулювання Сила стосовно гальмування Предметна енергійність(цілеспрямованість), низька загальна емоційність На предмет

Факторний аналіз матриці оцінок вираження основних тенденцій в структурі поведінки суб’єкта дозволив виділити 8 основних (векторів)типів поведінки:

1. Агостеніки (лат. аgo – ведучий, stenos – сила) “володіють достатньою силою, щоб вести інших за собою”. Відрізняються рішучістю манер, орієнтовані на інших, в стосунках прагнуть до лідерських позицій; схильні до професійного керівництва і/або педагогічної діяльності.

2. Орстеніки (з лат. – впорядкований) – “схильні впорядковувати невизначені ситуації”. Висока інтенсивність роботи викликає роздратування, не можуть швидко включитися в роботу, необхідний тривалий підготовчий період; надають перевагу аналітичним видам діяльності, наприклад, консультуванню.

3. Тоностеніки (з лат. – напруга) – “схильні трансформувати в уяві негативні тенденції”. Прагнуть до оволодіння предметною сферою діяльності незалежно від того, як складаються стосунки з оточуючими. Схильні до художньо-творчих професій.

4. Емфостеніки (з лат. – виразний) –“ схильні перейматися хвилюваннями іншої людини”. Переважає мимовільне регулювання поведінки, спонтанне вираження емоцій у відповідь на зміни внутрішнього або зовнішнього середовища; відрізняються стійкістю переживань, комунікабельні. Надають перевагу професіям, пов’язаним з наявністю широких можливостей спілкування.

5. Констеніки (з лат. – суперечливий) – “володіють силою все піддавати сумніву”. Виражена емоційна нестабільність; відчувають труднощі в переробці великої кількості інформації. Компульсивність (суперечливість) поведінки є результатом вираженості різноспрямованих тенденцій. Схильні до медичних професій.

6. Ілостеніки (з лат. Immunus – вільний, грецької logos – ставлення)-“володіють силою наполягати на своєму”. Прагнуть бути незалежними в стосунках. Виражена егоцентрична спрямованість поведінки, що супроводжується підвищеним рівнем тривожності. В той же час характеризуються пониженим рівнем особистісної адаптованості, як наслідку неадекватної оцінки ситуації.

7. Інстеніки (з лат. – починати) – “ характеризуються легкістю у пробудженні активності”. Вміють швидко реагувати в незнайомій ситуації, часто залишають справу незавершеною; ефективність роботи зростає, коли є можливість переключання з однієї справи на іншу.

8. Аргостеніки ( з лат. Armare – укріпляти, грец. Herma – опора) – “володіють достатньою силою витримувати навантаження”. Емоційно стійкі, в переважній більшості випадків володіють собою; вважають себе відповідальними за власні успіхи й невдачі; орієнтовані на предметну діяльність і надають перевагу індивідуальним формам організації роботи. В професійній сфері схильні до діяльності в технічній галузі.

5.Людина і ситуація. Особливості реагування на стрес

Від того, як ми реагуємо на несприятливі життєві обставини, залежить, наскільки гармонійно розвивається наша індивідуальність, й, відповідно, чи задоволені ми собою й оточуючими.

Можна сказати, що типові реакції на стресові ситуації є тим лакмусовим папірцем, в кольоровому забарвленні якого проявляється специфіка розвитку людської індивідуальності.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 670;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.