Українські перспективи впровадження гендерного чинника в університетську освіту

Рівень впровадження гендерної складової в освітню політику держави визначає стан розвитку демократичних процесів у суспільстві, а також гендерні перспективи, що відкриваються перед ним у цілому. Сьогодні система вищої освіти України ще не може бути охарактеризована як гендерно демократична, а впровадження гендерного чинника в університетський освітній простір ще проходить тільки початковий етап. Тому є необхідність привернути особливу увагу національної академічної громадськості і органів управлянні вищою освітою до більш активного вирішення цієї проблеми.

Основними напрямами досягнення гендерної справедливості в освітній галузі доцільно вважати такі:

· Впровадити комплексні науково-дослідні програми з аналізу гендерних відносин в українському суспільстві.

· Доповнити національну доктрину розвитку освіти на ХХІ ст. гендерним компонентом.

· Запропонувати Міністерству освіти і науки України створити в своєму складі дорадчий орган з гендерних питань із залученням фахівців з гендерної проблематики і надати одному з заступників державного секретаря повноваження контролю за впровадженням гендерної складової у науково-освітню політику.

· Створити при Координаційній раді з питань сімейної політики і гендерної рівності секцію з проблем гендерної освіти і виховання.

· Сприяти збільшенню кількості науково-дослідних центрів з гендерної та жіночої проблематики, лабораторій, кафедр та програм різної підпорядкованості як осередків формування гендерної свідомості громадськості. Підтримувати встановлення контактів між ними.

· Підтримувати діяльність Всеукраїнської асоціації фахівців з гендерної проблематики.

· Створити у структурі Національної академії наук України спеціалізований підрозділ з гендерних досліджень.

· Запропонувати Вищій атестаційній комісії України розглянути питання про введення нової спеціалізації “Жіночі та гендерні дослідження” за можливістю захисту кандидатських та докторських дисертацій з цього фаху.

· Сприяти створення Національного центру гендерної освіти і науки, а також Відділу гендерної інформації у складі однієї з провідних національних бібліотек України.

· Активізувати процес впровадження гендерної грамотності на всіх рівнях шкільної та вузівської освіти. Розробити відповідні концепції, програми, посібники, видання.

· Започаткувати постійну гендерну експертизу підручників, учбових та методичних матеріалів для усунення гендерної стереотипності в освітленні ролі жінок і чоловіків у суспільстві.

· Приділити особливу увагу якісним дослідженням впровадження гендерного компоненту в сферу освітньо-наукової політики, зокрема, з таких питань, як взаємини між учнями, ставлення вчителів та позиція батьків щодо освіти та виховання до дітей різної статі, очікування вчителів щодо дівчат і хлопців, реалізація шкільної політики в галузі спорту та позашкільної діяльності, програм професійного орієнтування.

· Створювати додаткові можливості для наукового просування студенток магістратури, аспіранток, жінок-науковців шляхом встановлення заохочувальних стипендій, грантів, пільг, квотування.

· Підтримувати проведення регіональних, національних, міжнародних семінарів, конференцій, “круглих столів”, фестивалів, ярмарок з гендерної проблематики, які створюють можливості обміну досвідом, методиками, встановлення професійних контактів.

Вирішення сформульованих вище завдань повинно стати справою найближчого майбутнього, але для цього потрібна консолідація зусиль усього суспільства: у першу чергу самих освітян і науковців, жіночої громадськості, засобів масової інформації, представників видавничих кампаній, державних органів і всіх тих, хто зацікавлений у демократичних перетвореннях в Україні.

 

ЛІТЕРАТУРА

 

1. Beauvoir S. The Second Sex. – Paris, 1949.

2. Boxer M. For and About Women: The Theory and Practice of Women's Studies in the United States // Signs. – 1982. – vol. 7. – No. 3. – P. 661-669.

3. Kelly J. Women, History and Theory. – The Univ. of Chicago Press, 1984.

4. Mead M. Male and Female: A Study of the Sexes in a Changing World, University of Pennsylvania Press, 1949.

5. Stimpson C., Cobb N. Women's Studies in the United States. – New York, 1986.

6. Howe F. Feminism and the Education // Frontiers of Knowledge, ed. by J.Stiehm. Univ. of South. California Press, 1976. – P. 79-93.









Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 463;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.