Вітчизняний досвід впровадження принципів екологічної відповідальності організацій.

Все більше підприємств приділяють увагу екологічним аспектам власної діяльності, в тому числі й «озелененню» організацій офісного типу. В цьому році вперше екологічний сертифікат на відповідність стандарту «Зелений офіс» отримало ТОВ «Сандора», яке входить до групи компанії Pepsi Co. Кращими щодо забезпечення комунікацій між виробниками екологічно сертифікованої продукції та споживачами були визнані програми з просування продукції ДП Сантрейд (Компанія Bunge, ТМ «Олейна») та ПАТ СанІнБев (ТМ «Чернігівське»). Звичайно, запровадження екологічних принципів неможливе без підтримки суб’єктів господарювання, суспільства.

Як бачимо, підприємствами України започатковано використання основних принципів «Зеленого офісу». Так, «Воля», «Галнафтогаз», «Надра», «Фокстрот» включили їх до стратегічних планів розвитку підприємства. Позитивним є те, що принципи збереження ресурсів та інформаційна компанія використовуються майже всіма зазначеними підприємствами. Набуває поширення система закупівель, «Зелена команда» та зменшення карбонованого сліду. Також варто відзначити компанію «1 +1 медіа» за проект «Green Team – більше ніж «Зелений офіс», у рамках якого були створені умови для продуктивної кросфункціональної взаємодії і досягнуто економію електроенергії, води, паперу та інших ресурсів за рахунок впровадження принципів «зеленого офісу». Ця компанія стала переможцем у номінації «Екологічні практики» ювілейного V Національного конкурсу бізнес-кейсів з корпоративної соціальної відповідальності (КСВ). Конкурс проводить Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» за підтримки міжнародної консалтингової компанії EY і ЮФ «Алексєєв, Боярчуков і партнери»[9].

Важливою складовою соціально відповідального бізнесу є реалізація екологічних програм. Зокрема, компанія «Кока-Кола» регулярно проводить такі важливі природоохоронні заходи як День Дніпра (очистка берегової лінії співробітниками компанії), День Дунаю (освітні та екологічні заходи спільно з державними та громадськими структурами).

15-ти РІЧНА ТРАДИЦІЯ РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ В ЗАТ «ОБОЛОНЬ»

Головний завод «Оболонь» у Києві налічує більше ніж 3800 працівників і має масштабне виробництво, що в свою чергу призводить до утворення великої кількості побутових та інших відходів. Тож «Оболонь» впроваджує заходи для

реалізації принципів зеленого офісу, котрі значно пом’якшують вплив компанії на довкілля і сприяють вихованню екологічної культури у працівників.

Перші кроки до впровадження екологічно дружніх заходів були зроблені менеджментом компанії в 90-х роках ХХ ст. Впровадження ресурсозберігаючих технологій в офісі розпочалося ще у 1995 році зі встановлення датчиків руху для контролю за освітленням та фотоелементів в умивальниках для контролю за витратами води. Станом на червень 2009 року в приміщеннях загального користування (коридорах, сходах, туалетах), усіх адміністративних та виробничих приміщеннях підприємства використовується система гнучкого керування освітленням за допомогою датчиків руху. Для зменшення витрат тепла в офісах компанії вікна і двері замінені на металопластикові.

Компанія активно практикує вторинну переробку через систему роздільного збору відходів. Її офіси обладнані контейнерами для різних видів використаних ресурсів (пластикових пляшок та паперу). Макулатуру ЗАТ «Оболонь» систематично здає для переробки підприємству «Обухіввторресурс». Так, у 2008 році було здано 600 тонн макулатури з головного майданчика компанії, де близько 1 % від вищезазначеної цифри складає макулатура з офісу. Також компанія належним чином утилізує відпрацьовані лампи, елементи освітлювальних приладів та електронне обладнання.

З метою зменшення вуглецевого сліду ЗАТ «Оболонь» організовує щоденний трансфер для своїх офісних робітників і працівників цехів із житлових масивів «Троєщина», «Виноградар» та від станції метро «Петрівка» у м. Києві. Таким чином, компанія не тільки створює комфортні умови проїзду для співробітників, а й заохочує працівників не використовувати власні автомобілі, що зменшує обсяг викидів СO2 в атмосферу.

У ЗАТ «Оболонь» проводиться інформування всіх працівників про принципи зеленого офісу за допомогою корпоративного журналу та низки корпоративних заходів: селекторні наради та «дні якості» з залученням усіх регіональних директорів. Ця внутрішня інформаційна кампанія спрямована на

Заохочення до застосування принципів ощадливого і дружнього ставлення до довкілля не лише в офісі, а й у побуті.

Отже, ЗАТ «Оболонь» є прикладом компанії, яка найдовше успішно впроваджує принципи зеленого офісу задля економії ресурсів. Вплив існуючих

елементів зеленого офісу «Оболонь» розширює за рахунок поширення на діюче виробництво нових «зелених» технологій та формуючи єдину систему розумного використання ресурсів.

 

Заходи захисту навколишнього середовища комбінатом «Запоріжсталь»

Для комбінату «Запоріжсталь» робота із захисту навколишнього середовища, охорони здоров’я людей – це процес постійний і завжди пріоритетний. Керівництво комбінату усвідомлює свою відповідальність за якість життя у Запорізькому краї. Комбінат вкладає значні інвестиції в екологічні проекти. Комплекс «АМКОМ» утилізує промислові відходи, що знижує вплив на навколишнє середовище. Інвестиції в проект близько 30 млн. гривень. Виробнича потужність комплексу переробки шлаків «АМКОМ» − 150 тис. тонн місяць. Завдяки новому обладнанню, комбінат додатково буде витягувати 100 тис. тонн вторинної металовмісної сировини на рік і повертати їх у виробництво. Також нова установка значно скоротить кількість твердих відходів виробництва, що дозволить без виділення нових земель ефективно використовувати площу полігонів для зберігання шлаків під майбутнє перспективне будівництво, а також знизити вплив шлакових відходів на навколишнє середовище. Шлакові відвали в Балці середньої впродовж десятиліть були символом криміналу і злодійства. Зараз на цьому місці наведений лад і створено сучасний виробничий ділянку комбінату з переробки промислових відходів. Це 47 нових робочих місць і важлива частина промислового циклу металургійного виробництва. Крім того, робота комплексу «АМКОМ» дозволить скоротити витрати комбінату на придбання залізорудної сировини для виробництва і знизити собівартість продукції, що випускається. Завершується будівництво та наладка газоочистки агломашини № 2. Комплекс сучасного обладнання дозволить очищати повітря від пилу на рівні європейських нормативів до 20 мг/м3. Крім того, вміст сірчистого ангідриду складе менше 400 мг/м3, а скидання шламових вод від оборотного циклу аглофабрики буде поетапно знижуватися. Вагомого екологічного ефекту дозволить домогтися багатоступенева система очищення газів, що відходять, яка також передбачає повернення в агломераційне виробництво уловленного залізовмісного пилу. У рамках проекту запланована установка двох рукавних фільтрів і тягодутьевого обладнання: осьового вентилятора, димососа і ексгаустера, а інвестиції в будівництво газоочистки агломашини № 2 складають близько 80 млн грн. Активна фаза будівництва почалася у вересні 2014 року. З того моменту повністю завершено роботи з фундаменту і змонтовано понад 690 тонн металоконструкцій. Також в рамках підготовчого етапу вели і монтаж обладнання. Проект є передовим з точки зору екології і, безсумнівно, принесе істотну користь для всіх мешканців Запоріжжя. Проект унікальний, тому що реалізується на діючому виробництві. Всі роботи комбінат веде згідно з термінами, вказаними в Тристоронній угоді, укладеній між МК «Запоріжсталь», Міністерством екології та природних ресурсів України та Запорізькою облрадою.

Згідно реалізації технологічної стратегії Групи Метінвест в програму подальшої модернізації МК «Запоріжсталь», входить послідовна реконструкція газоочистка гломашин № 3-№ 6, яка дозволить досягти на кожній з них зниження викидів в атмосферу пилу і газів на рівні 10% від загальних викидів комбінату. По мірі реалізації проекту по заміні газоочисного устаткування на всіх агломашинах, аглофабрика комбінату досягне міжнародних екологічних стандартів за рівнем очищення викидів пилу і газів. Ця модернізація передбачає інвестиції в розмірі понад 70 млн доларів.

Комбінат став переможцем Всеукраїнського конкурсі «Екологічна якість та безпека» в номінації «Системний підхід до управління та впровадження чистих технологій виробництва» в рамках III Міжнародного форуму GREEN MIND, який проходить у Києві з 8 по 9 жовтня 2014 р. Конкурс щорічно проводить Всеукраїнська громадська організація «Жива планета» за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України. Номінантів відбирають на регіональному рівні за участю Державної екологічної інспекції. Критерії відбору досить жорсткі − з 140 організацій, підприємств і компаній, які подали заявки, у конкурсі взяло участь 45.

Впровадження нових екологічних, енерго- і ресурсозберігаючих технологій на «Запоріжсталі» вже дає реальний ефект. З серпня 2012 р. в екологічну модернізацію комбінату інвестовано понад 250 млн доларів. З найбільш масштабних проектів можна відзначити введення в експлуатацію нової агломашини № 1 з високоефективною газоочисткою, масштабну модернізацію доменної печі № 4 з установкою системи аспірації ливарного двору і підбункерної естакади, будівництво нової травильної лінії цеху холодної прокатки № 1. Керівництво комбінату прагне діяти з максимальною відкритістю. Цілі і стратегії в області екології комбінату: незважаючи на труднощі, продовжувати екологічну модернізацію виробництва і за рахунок цього послідовно знижувати негативний вплив на навколишнє середовище. У програму подальшої модернізації МК «Запоріжсталь», згідно реалізації технологічної стратегії Групи Метінвест, входить послідовна реконструкція газоочистокагломашин № 3 і № 6. Це дозволить знизити на кожній агломашине викиди в атмосферу пилу і газів на рівні 10% від загальних викидів комбінату. Інвестиції в реконструкцію всіх шести агломашин комбінату складають 70 млн. доларів.


[1] Глобальный новый зеленый курс. Доклад ЮНЕП. Март 2009. - www.unep.org/greeneconomy

[2] Declaration on Green Growth, adopted at the Meeting of the Council at Ministerial Level on 25 June 2009. [C/MIN(2009)5/ADD1/FINAL]. - [режим доступу]: www.oecd.org/greengrowth..

[3] European Commssion. Europe 2020: a European strategy for smart, sustainable and inclusive growth. Brussels, COM(2010) 2020] – 37 c. – http://europa.eu/press_room/pdf.

[4] Результати 18-ої Конференції Сторін Рамкової ї конвенції ООН зі зміни клімату та аналіз наслідків для України 12.02.2013 http://climategroup.org.ua/wp-content/uploads/2012/11/NECU.ResultsCOP18.ukr_.pdf

[5] Микола МАТКІВСЬКИЙ Віктор СЛУЧИК ЕКОЛОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД І УКРАЇНСЬКІ ПЕРСПЕКТИВИ http://nato.pu.if.ua/journal/2009-2/2009-2-27.pdf

[6] Міжнародна економіка - Білоцерківець В.В.

[7] Микола МАТКІВСЬКИЙ Віктор СЛУЧИК ЕКОЛОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД І УКРАЇНСЬКІ ПЕРСПЕКТИВИ http://nato.pu.if.ua/journal/2009-2/2009-2-27.pdf

[8] СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИТА ЗЕЛЕНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ Аналітична доповідь

[9] Лункіна Т.І. ЕКОЛОГІЧНА КОМПОНЕНТА СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ http://www.visnyk-ekon.uzhnu.edu.ua/images/pubs/








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1249;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.