Статус американської філософії освіти

Я хочу розпочати статтю з короткого аналізу критичного ставлення американських пересічних громадян (як і, безперечно, фахівців) до підготовки вчителів та її філософії, що є найяскравішою рисою, яка відрізняє розвиток цього феномена від, можливо, усіх країн світу. Моє дослідження, як на підставі узагальнення думки провідних теоретиків західних країн, так і власного досвіду викладання в США, виявило два парадоксальних факти – ніде більше у світі, крім Сполучених Штатів, не приділяється так багато уваги педагогічній освіті та її філософії з боку уряду, суспільства і науки, та одночасно ніде більше у світі педагогічна освіта не користується такою невеликою повагою у свідомості громадян, як в Америці. Газети завжди наповнені критичними статтями про неї, особливо про освіту бакалаврського рівня, оскільки саме вона оцінюється як важливий чинник соціально-економічної зміни. Вища ж освіта магістерського і аспірантського рівня (на здобуття вченого ступеня доктора філософії) справді посідає високий статус, який викликає захоплення в Лондоні, Сіднеї, Парижі чи Римі1.

Невисокий статус підготовки вчителів бакалаврського рівня в освітньому і культурному житті США, а часом навіть і зневагу до неї шанованих американських громадян, представників педагогічної науки, вже можна простежити, аналізуючи назви відомих монографій з педагогічної освіти США, кожна з яких була бестселером національного педагогічного ринку протягом тривалого часу2. Тон презирства, з яким суспільство часом ставиться до цієї галузі, відчутний у назвах книг Артура Бестора “Педагогічна пустеля”, Джеймса Кернера “Неосвіта американських учителів” і монографії Ріти Крамер “Недоумство педагогічної школи"3. Саме критичне ставлення суспільства, його пильний інтерес до організації навчання в середніх та вищих школах, не дають освітянам “розслабитися” і змушують їх постійно піклуватися за якість свого викладання, оновлюючи його філософію відповідно до швидкозмінних умов суспільства.

Питання статусу освіти та її філософії є центральними у проблемах, які реформатори визначають у педагогічній освіті на зламі століть. Поняття ж скромного статусу не означає низького рівня професійної підготовки, яку ця освіта пропонує. Як показує аналіз літератури, саме невимоглива оцінка статусу була головною причиною поразок, що зазнавала підготовка вчителів протягом десятиліть4.Як же проходив шлях формування цього статусу (або вплив ринкових відносин на його формування? Адже саме цей фактор не завжди позитивно впливав на філософію педагогічної освіти, визначивши їй “обмежену сферу впливу і престижу, змушуючи її адаптувати деякі види навчання, що часом показували себе як контрпродуктивні”5.

 








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 415;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.