До становлення проблеми

Пропозиція розглянути американську освіту крізь призму філософії «очима» українських дослідників з самого початку розрахована на тих, хто був так чи інакше безпосередньо в неї заглиблений. Природно, що відгукнулися на цю пропозицію насамперед учасники програм обміну, які були очевидцями функціонування цієї освіти. Виходячи із цього, можна припустити, що процес актуалізації філософії американської освіти буде здійснюватися насамперед у параметрах очевидного як у практичному плані (інтерпретація побаченого), так і в теоретичній площині (ознайомлення з першоджерелами). У найкращому разі в параметрах очевидного можуть бути актуалізовані дидактичні аспекти американської освіти, але не її філософія.

Досягти амбіційних цілей, поставлених перед учасниками організаторами конференції, можна лише в тому разі, якщо буде вирішена дилема «дерев» і «лісу» у відомій сентенції про те, що за деревами не видно лісу. Як правило, не виникає проблем для того, щоб заявити про наявність дерев як про очевидне явище. Для цього вистачає компетенції безпосереднього спостерігача. Щоб побачити за цими деревами ліс, треба вже дивитися «очами розуму», а це можна зробити лише за допомогою філософії.

Варто також звернути увагу на те, що дивитися на який-небудь об’єкт крізь призму філософії можна лише в тому разі, якщо відбувається усвідомлення ідеї, що визначає зміст цього об’єкта як цілого. Інакше кажучи, прерогативою філософського способу бачення є тільки ідеї. Зробити таку заяву мені дозволяє філософія Гегеля, відповідно до якої у філософському плані не має «життєвості» все те, що «яким-небудь чином не є ідеєю» [1].

З контексту поставленої вихідної проблеми випливає, що ми повинні, досліджуючи американську філософію освіти, робити акцент лише на тих її частинах, які у своєму взаємозв’язку і взаємозумовленості утворюють ціле. Сам по собі аналіз методик, досвіду, програм, навчальних посібників, напрямків і т.п., які можна запозичити з американської освіти й адаптувати для наших умов, не має істотної значущості для розуміння філософії цієї освіти. Для того, щоб за деревами (всім цим науково-методичним забезпеченням американської освіти) бачити ліс (її філософію), треба настільки далеко від неї дистанціюватися, щоб можна було охопити її у цілісному виді.

Мета даної доповіді полягає в тому, щоб показати, які ідеї лежать в основі філософії американської системи освіти, як вони трансформують об’єкт педагогічного впливу в суб’єкт освітнього процесу.

 








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 436;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.