Індивідуалізований підхід до навчання

Індивідуалізований підхід до навчання має змінити наше усереднене і безособове ставлення до студента, котре за старою звичкою вимірюється у відсотках від загальної кількості. Нам необхідно відходити від псевдоколективістського начала, що уособлює поняття «академічна група». Суб’єктне начало у системі американської освіти формується і за рахунок того, що кожний навчається за індивідуальною програмою і відвідує лекції на вибір. Дана система пропонує студентам можливості індивідуальних занять із викладачем. Система вищої освіти в США дає можливість студенту зробити вибір з дуже широкого спектра пропонованих курсів навчання відповідно до різних інтересів, а також можливість заглибленого вивчення обраної спеціальності.

Привабливою особливістю вищої освіти в США, що наголошує на індивідуалізації взаємодії зі студентами, є консультації і різні підтримки, які вони можуть одержати як від викладачів, так і від професійних консультантів. Ці консультації можуть містити проблеми працевлаштування і проходження практичних тренінгів, соціального життя за межами університету, питання здоров’я й особисті питання, загальне планування навчання, фінансові проблеми. У більшості навчальних закладів є можливість одержати інформаційну підтримку на факультетському рівні, що звичайно стосується обраної студентом спеціальності, зокрема, вибору курсу навчання (предметів), успішності та поліпшення результатів.

 

Дискусійна форма проведення занять

Дискусії як форми роботи з групою, що вперше була апробована К. Левіним у процесі дослідження потенціалу групової динаміки, є важливим чинником формування суб’єктного начала студента. Відтворення ефектів «Т-груп» (дискусійних груп) у навчальному процесі в американській системі освіти є умовою прояву активності та самостійності студентів порівняно з монологічністю, що панує на наших заняттях. Основна форма семінарських занять являє собою дискусію, що проходить не тільки між викладачем і студентами, але і між самими студентами. Успішність студента залежить від його участі в обговореннях, що здійснюються на заняттях.

Участь у дискусіях є істотною частиною освітнього процесу і філософії американської освіти ще і тому, що припускає більш тісну взаємодію між студентами і викладачем. Завдяки дискусійній формі проведення заняття студенти і викладачі спілкуються між собою менш формально, ніж будь-де у світі. Вони часто мають тісні й дружні стосунки.

 








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 508;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.