Основні функції СУБД

Система управління базою даних — це спеціальний пакет програм, що забезпечує створення, супроводження і використання баз даних багатьма користувачами. Розглянемо основні функції, що реалізуються СУБД.

Будь-яка база даних створюється спочатку на папері, а потім вводиться в комп'ютер. Створення бази даних починається з визначення переліку, змісту і типу даних, що використовуються. Під типом даних тут розуміють числові, текстові дані, дані типу — дата та інші. Для кожного елемента даних необхідно указати його величину (довжину).

Для описання типів даних у СУБД звичайно використовують власну мову, яку називають мовою описання даних (МОД). Імена полів у багатьох СУБД записуються латинськими символами.

Наступна функція, що реалізується СУБД на етапі створення баз даних — забезпечення введення даних у комп'ютер. При цьому одночасно з введенням даних здійснюється перевірка їх правильності. Найпростіший метод контролю — це перевірка даних за типом. При цьому, якщо тип даних, що вводяться, не відповідає заданому, то система їх ігнорує. Наприклад, якщо тип елемента визначений текстовим, а відбувається спроба введення чисел, то буде заблоковано введення, і на екран монітора буде виведене відповідне повідомлення.

На етапі супроводження і використання баз даних, тобто на етапі їх експлуатації, СУБД розв'язує задачі редагування даних і виведення необхідних повідомлень.

Редагування містить такі основні операції:

· видалення застарілих записів;

· заміну одних записів іншими;

· зміну окремих даних у записах;

· вставку у певні місця нових записів;

· доповнення новими записами;

· додавання нових полів, зміна їх імен та ін.

Інформація видається користувачеві у відповідності з запитом, що надійшов від нього. При цьому вона може видаватися як на екран, так і на принтер у різноманітній, зручній і наочній формах. Це можуть бути, наприклад, таблиці, діаграми, графіки та ін.

Якщо база даних доступна одночасно для декількох користувачів, то СУБД має забезпечити, щоб вони не заважали один одному.

Будь-яка СУБД має забезпечити виконання найбільш використовуваних видів обробки даних. Наприклад, вона має виконувати сортування даних в алфавітному порядку, підрахунок суми чисел стовпчика, пошук потрібного запису та ін. Особлива функція СУБД полягає у забезпеченні цілості бази даних. Ця функція має реалізуватися, наприклад, в разі машинних збоїв, раптового відімкнення електропостачання та в інших ситуаціях. Для реалізації перерахованих функцій у кожній СУБД, крім мови МОД, використовуються також мова маніпулювання даними (ММД) і транслятори або інтерпретатори з цих мов.

ММД використовується для виконання різних операцій над даними. За допомогою цієї мови можуть виконуватися, наприклад, такі операції: вибірка даних, що відповідають заданим умовам; видалення певних даних і запис нових; знаходження середнього значення даних певного типу та ін.

В деяких СУБД використовуються спеціальні мови запитів, орієнтовані на користувачів-програмістів.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 2136;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.