Загальний потік платежів

До цього часу фінансові функції використовувалися за умови, що

• процентна ставка незмінна;

• виплати відбуваються рівними сумами через однакові проміжки часу.


На практиці ці умови досить часто не виконуються. Тому в Excel є ряд функцій, які є узагальненням розглянутих функцій. Ці функції вхо­дять в «Пекет аналізу».

Спочатку розглянемо функцію БЗРАСПИС, яка дозволяє обчислити майбутнє значення при плаваючій процентній ставці.

Задача 9

Строк позички — 5 років, договірна процентна ставка 12 % річних плюс маржа 0,5 % в перші два роки і 0,75 % — в останні. Обчислити множник нарощення.

Розв 'язувания

На рис. 3.9 приведено три варіанти розв'язування задачі. Перший розв'язок (в комірці А1) одержується на основі функції БЗ. В комірці А2 приведений розв'язок, який використовує функцію

БЗРАСПИС (современноезначение, массив_ставок).

Потрібно звернути увагу на два моменти. По-перше, современное^ значение взято зі знаком мінус, і з таким же знаком одержаний результат, тобто попередня угода про знаки в потоці платежів для цієї функції не діє. По-друге, елементи масива — звичайні десяткові дроби, а не відсот­ки. Якщо за другий аргумент взяти масив відсотків, то це буде сприй­нято як помилка.


Рис.3.9

В комірці А9 приведений третій варіант розв'язування, коли другим аргументом функції БЗРАСПИС є посилання на блок, який містить ма­сив процентних ставок, виражених у процентному форматі.


Тепер розглянемо потік платежів, які здійснюються через однако­ві проміжки часу, але самі виплати можуть різнитися і за величиною, і за знаком. Тут певний інтерес має задача: заданий потік платежів і про­центна ставка, обчислити сучасне значення, тобто привести всі платежі до початкового момент)' часу і обчислити ефективну процентну ставку г операції. Для цього призначені дві функції НПЗ — чисте (нетто) при­ведене значення (NPV) і ВНДОХ — внутрішня доходність (IRR). Вони мають синтаксис:

НПЗ (ставка, выплаты),



ВНДОХ (выплаты, начальное ппиближениеУ









Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 526;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.