ЗАГАЛЬНИЙ ОПИС МАШИНИ

 

Бойова машина піхоти (рис. 1.1, 1.2, 1.3) є гусеничною, плаваючою бойовою машиною, яка має озброєння, броньовий захист і високу маневреність. Вона є основним бойовим засобом механізованих підрозділів.

 

 

Рис. 1.1. Бойова машина піхоти (БМП - 2). Вигляд ззовні

 

Призначення машини - підвищити мобільність, озброєність і захищеність піхоти, що діє на полі бою в умовах застосування противником як звичайної, так і зброї масового ураження.

Машина озброєна 30-мм автоматичною гарматою 2А42 з дво-стрічковим живленням, стабілізованою в двох площинах, спареним з гарматою 7,62-мм кулеметом ККТ і пусковою установкою для боротьби з броньованими цілями з машини і поза нею.

Озброєння, встановлене в БМП, дозволяє вести боротьбу з різними цілями, включаючи танки і бойові гелікоптери.

На машині встановлені пристрої, призначені для захисту екіпажу та обладнання всередині машини від дії ударної хвилі і проникаючої радіації при вибуху ядерних боєприпасів, для захисту від хімічної біологічної зброї, а також для захисту екіпажу від радіоактивного пилу при русі машини по зараженій місцевості.

Для постановки димових завіс із метою маскування машина обладнана термодимовою апаратурою і системою пуску димових гранат. Для тралення мін на машину може бути встановлене тральне обладнання.


 

 

 


 


Машина може долати водні перешкоди на плаву, використовуючи для пересування гусеничний рушій, а також пристосована для авіадесантування.

Бойовий розрахунок машини складається з десяти чоловік: екіпаж – три чоловіки (командир, механік-водій, оператор-навідник) та сім стрільців-десантників. Десант може вести прицільний вогонь з особистої зброї через амбразури машини, розміщені в десантному відділенні і відділенні керування.

Рис. 1.3. Компоновка бойової машини піхоти:

1 – силове відділення; 2 – бойове відділення; 3 – десантне відділення; 4 – відділення керування

 

Загальна будова. Основними частинами машини є броньовий корпус і башта, озброєння, прилади прицілювання й спостереження, система боєживлення, силова установка, силова передача, ходова частина, електрообладнання та засоби зв'язку, система захисту від зброї масового ураження, пожежне обладнання, система постановки димових завіс, пневмообладнання. На машині є комплект возимих запасних частин, інструменту і приладдя (ЗІП).

Компоновка. За розміщенням екіпажу, механізмів і обладнання всередині машина умовно розділена на чотири відділення (рис.1.3): керування 4 (попереду, зліва), силове 1 (попереду, справа), бойове 2 (посередині), десантне 3 (у кормовій частині).

1.1. Відділення керування

 

Відділення керування розміщене в носовій частині корпуса машини. Воно обмежене праворуч перегородкою силового відділення, ліворуч – лівим бортом машини. У відділенні керування розміщені робочі місця механіка-водія і десантника. Загальний вигляд відділення керування показаний на рис.1.4.

Робоче місце механіка-водія обладнане: сидінням 56; контрольно-вимірювальними приладами; приладами освітлення і сигналізації; чотирма приладами спостереження ТНПО-170А; гіронапівкомпасом ГПК-59; органами керування машиною, приладами і виконавчими механізмами; апаратом А-3 ТПУ; приладом радіаційної і хімічної розвідки; засобами пожежогасіння 121; системою очищення приладів спостереження.

 

 

 

Робоче місце десантника обладнано: сидінням 53, амбразурою для стрільби з особистої зброї (у лівому борту корпуса), приладами спостереження ТНП-165А і ТНПО-170А, апаратом А-3 ТПУ.

Крім того, у відділенні керування розміщені ФВУ, опалювач, балон пневмосистеми 54, а також місця для укладки ЗІП.

1.2. Силове відділення

Силове відділення (рис.1.5) розміщено в правій передній частині корпуса і відокремлено від всієї машини теплозвукоізоляційною перегородкою, в якій є люки для доступу до агрегатів. У силовому відділенні розташовані агрегати силової установки і силової передачі з системами, які їх обслуговують.

 

 

 

Двигун і коробка передач 81 об'єднані в силовий блок, а радіатор системи охолодження 43, радіатор системи змащування двигуна 91, радіатор системи гідрокерування та змащування силової передачі 94, ежектор 90 і повітроочисник – в блок охолодження і повітроочистки.

Праворуч від двигуна розміщені водовідкачувальний насос 85, маслобак 88 із котлом підігрівача, автомат тиску АДУ-2С із вологомасловідокремлювачем і насосним вузлом підігрівача.

1.3. Бойове відділення

 

Бойове відділення розміщено в середній частині корпуса машини безпосередньо за силовим відділенням. Воно включає башту і частину корпуса, обмежену перегородкою силового відділення спереду і огородженнями сидінь десанту позаду. Загальний вигляд бойового відділення показаний на рис.1.8.

 

 

 

У башті встановлені гармата 2А42 і спарений із нею кулемет ККТ. На підлозі, що обертається, змонтовані магазин ККТ і система, яка забезпечує стрічкове живлення гармати снарядами. На даху башти встановлена пускова установка для ПТКР. У башті обладнані робочі місця оператора (рис. 1.6) і командира (рис. 1.7).

 

На робочому місці оператора розміщені: сидіння, приціл БПК-1-42, пульт керування стабілізатором, три прилади спостереження ТНПО-170А і один прилад ТНПТ-1, поворотний механізм башти, підніймальний механізм спареної установки, апарат А-2 ТПУ, коробка КР-60 обігріву приладів спостереження, пульт керування системою 902В, стопор башти, балон системи очищення приладів.

На робочому місці командира розміщені: люк командира з приладами спостереження ТКН-ЗБ з освітлювачем ОУ-3ГА2, ТНПО-170А, ТНПТ-1; сидіння; механізм повороту люка командира; приціл 1ПЗ-3; пульт керування стабілізатора; радіостанція Р-173; апарат А-1 ТПУ; бачок і крани системи очищення приладів.



Крім того, в башті встановлені: блок керування і комутації БУ-25-2С, вузли стабілізатора, укладка ПТКР, апаратура керування пусковою установкою 9П135М.

У корпусі бойового відділення на правому борту встановлені кріплення для укладки трьох ПТКР, в ніші правого борту укладається в'ючний пристрій пускової установки 9П135М, передбачені укладки для боєкомплекту і ЗІП.

1.4. Десантне відділення

 

Десантне відділення розміщене в кормовій частині машини. Воно обмежене правим (рис.1.9) і лівим (рис.1.10) бортами корпуса та розділене на дві частини середнім паливним баком і контейнером електрообладнання.

 

 


У десантному відділенні – шість робочих місць для стрільців-десантників, по три в кожній частині. Частково основою для сидінь служать бічні баки, встановлені справа і зліва від середнього бака.

 

 

 

На кожному робочому місці є прилад ТНПО-170А для спостереження за місцевістю при русі по-бойовому, амбразури для ведення стрільби із кулеметів КК (передні) і автоматів АКМ (решта), місця для укладки майна десантників.

Для виходу і входу десанту в кормі машини є двоє дверей. Для спостереження за місцевістю в них встановлено два прилади ТНПО-170А, а в лівих дверях – ще й амбразура для стрільби з АКМ. Над сидіннями в даху розміщені два люки для виходу десанту на плаву, ведення вогню по повітряних цілях і спостереження за місцевістю на марші.

У контейнері електрообладнання розміщені: дві акумуляторні батареї, агрегати електрообладнання та опалювача десантного відділення. Крім того, в десантному відділенні розміщені: коробка КР-60 обігріву приладів спостереження і стекол кульових опор; два вентилятори відсмоктування порохових газів; апарати А-3 і А-4 ТПУ; ручний вогнегасник; водовідкачувальний насос; насос ТДА; місця для укладки боєкомплекту (АКМ, КК), радіостанції Р-126 (у ніші правих дверей) і ЗІП.

 

 

Питання для самоконтролю

 

1. Надати визначення та розкрити призначення бойової машини піхоти.

2. Розкрити загальну компановку бойової машини піхоти.

3. Загальна будова бойової машини піхоти.

4. Розкрити бойовий розрахунок машини.

5. Обладнання робочого місця механіка-водія.

6. Обладнання робочого місця десантника у відділенні керування машини.

7. Обладнання робочого місця оператора в бойовому відділенні машини.

8. Обладнання робочого місця командира в бойовому відділенні машини.

9. Обладнання робочих місць стрільців-десантників у десантному відділенні машини.

 


Розділ 2

БОЙОВА І ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Загальні дані
Тип машини Гусенична, броньованна, плаваюча, авіатранспортуєма
Повна бойова маса, т 14,0 + 2%
Бойовий розрахунок, чол.
Екіпаж, чол. 3 (командир, оператор-навідник, механік-водій)
Десант, чол. 7 (стрілки-десантники)
Питома потужність, кВт/т (к с/т) 14,43 – 15,99 (20,30 – 21,74)
Питомий тиск (при нульовому зануренні в грунт), МПа (кгс/см2) 0,063–0,065 (0,64–0,66)
Основні розміри, мм
Довжина з гарматою вперед
Довжина з гарматою назад
Довжина по корпуса
Ширина:  
по крилах
по гусеничних стрічках
Висота:  
по освітлювачу приладу спостереження командира
по приладах прицілювання і спостереження
Ширина колії (по серединах гусеничних стрічок)
Довжина опорної поверхні гусеничної стрічки
Кліренс (при нульовому зануренні в грунт), не менше
При авіатранспортуванні крила, ПУ і ОУ-3ГА2 знімаються, при цьому:  
ширина машини
висота машини
Швидкість руху, км/год.
Максимальна швидкість:  
по шосе, не менше
на плаву, не менше
Середня швидкість по сухій грунтовій дорозі 40–50
Максимальна швидкість руху (при 2600 об/хв колінчастого вала):  
на I передачі 10,6
на II передачі 19,6
на III передачі 29,1
на IV передачі 43,3
на V передачі
на передачі заднього хода 10,6
Коефіцієнт уповільнення швидкості при ввімкненні сповільненої ступені   1,44
Витрата палива і масла, запас ходу по паливу
Середня витрата палива на 100 км шляху, л  
Середня витрата масла на 100 км шляху, л   2,8
Запас ходу по паливу по шосе, км 550–600
Перешкоди, що долаються
Максимальні кути підйому і спуску на дернистому грунті, град.  
Ширина рову, м 2,5
Висота стінки, м 0,7
Кут входу у воду на твердих грунтах, град.: у надводній частині у підводній частині    
Кут входу у воду на м'яких і сипких грунтах, град.: у надводній частині у підводній частині    
Кут виходу з води на твердих ґрунтах, град.: у надводній частині у підводній частині    
Кут виходу з води на м'яких і сипких ґрунтах, град.: у надводній частині у підводній частині    
Озброєння
Гармата автоматична:  
Марка 2А42
Калібр, мм
Темп стрільби, постріл/хв:  
малий 200–300
великий, не менше
Живлення гармати Двострічкове, роздільне
Перезарядження гармати Ручне, піротехнічне
Прицільна дальність стрільби по наземних цілях, м:  
БТ снарядами
ОФЗ і ОТ снарядами
Стрільба по повітряних цілях, що летять із дозвуковими швидкостями на висотах (дальностях), м     До 2000 (до 2500)
Дальність прямого пострілу, м
Стабілізатор  
Тип Електромеханічний, двоплощинний
Марка 2Е36-1
Наведення гармати на ціль Від пультів керування оператора-навідника і командира
Цілевказівки Від кнопки на приладі ТКН-ЗБ
Кулемет, спарений з гарматою  
Марка ККТ
Калібр, мм 7,62
Бойова скорострільність, постріл/хв, не більше  
Найбільша прицільна дальність стрільби, м  
Живлення кулемета Стрічкове
Число патронів у стрічці, шт.
Темп стрільби, постріл/хв. 700–800
Пускова установка для пуску ПТКР  
Горизонтальний кут наведення з поворотом башти, град.  
Кут піднімання, град. не менше
Кут схилення, град. не менше
Амбразури  
Кількість:  
для стрільби з кулеметів КК
для стрільби з автоматів
Боєкомплект, шт.  
30-мм патрони до гармати
Бронебійно-трасуючі патрони
Осколково-фугасно-запальні і осколково-трасуючі патрони
7,62-мм патрони до спареного ККТ
ПТКР
Піропатрони 9-А-433
Укладки, шт.:  
Виробів 9К34 або гранатомета РПГ-7  
Автоматів АКМ
Коробка з патронами до автоматів АКМ   1 (для 700 патронів)
Кулеметів КК
Коробок для кулеметів КК:  
на 200 патронів у стрічці
на 100 патронів у стрічці
Коробка із патронами до кулемета КК   1 (для 440 патронів)
Коробка з гранатами Ф-1 1 (для 12 гранат)
Футлярів із сигнальним пістолетом
Сумка з патронами до сигнального пістолета   2 (для 12 патронів)
Сумка з гранатами ПГ-7В для гранатомета РПГ-7   2 (для 2 і 3 гранат)
Прилади прицілювання, спостереження та орієнтування
Комбінований (денний, активно-пасивний нічний)приціл оператора-навідника  
Тип Бінокулярний
Марка БПК-2-42
Дальність бачення бортової проекції середнього танка при нормальній прозорості атмосфери (відсутність туману, дощу, снігу), м, не менше:  
у пасивному режимі
в активному режимі
Джерело інфрачервоного світла Освітлювач ОУ-5
Приціл командира перископічний денний  
Тип Монокулярний
Марка 1ПЗ-3
Збільшення, кратн. 2 або 4
Перископічність, мм
Кут поля зору, град.:  
при збільшенні 1,2 кратн.
при збільшенні 4 кратн.
Денні прилади спостереження  
Тип Перископічний, оглядовий електрообігрівний
Марка ТНПО-170А
Перископічність, мм
Кількість, шт.
у механіка-водія
у командира
в оператора-навідника
у десантному відділенні
у десантника у відділенні керування
Тип Перископічний, оглядовий електрообігрівний
Марка ТНП-350Б (в укладці)
Перископічність, мм
Кількість, шт.
Розміщення Встановлюється на плаву замість середнього приладу ТНПО-170А механіка-водія
Тип Оглядовий, електрообігрівний
Марка ТНПТ-1
Кількість, шт.
Розміщення Один у командира, один у оператора-навідника
Тип Перископічний, оглядовий
Марка ТНП-165А
Перископічність, мм
Кількість, шт.
Розміщення У десантника у відділенні керування
Комбінований (денний і підсвічувальний нічний) прилад спостереження командира  
Тип Бінокулярний
Марка ТКН-ЗБ
Перископічність, мм
Дальність бачення вночі при нормальній прозорості атмосфери, м:  
бортова проекція танка, не менше
лобова проекція танка, не менше
Джерело інфрачервоного світла Освітлювач ОУ-ЗГА2
Нічний прилад спостереження механіка-водія  
Тип Перископічний, бінокулярний, пасивно-активний
Марка ТВНЕ-1ПА
Збільшення, кратн. 1-1.2
Кут поля зору, град.:  
по горизонту
по вертикалі
Перископічність, мм
Дальність бачення при нормальній прозорості атмосфери, м, не менше:  
у пасивному режимі при ЕНО 5·10-3лк
в активному режимі
Джерело інфрачервоного світла Фара ФГ-125
Блок живлення, марка БТ-6-26Е
Розміщення Встановлюється замість середнього приладу ТНПО-170А механіка-водія
Навігаційна апаратура  
Тип Електричний гіронапівкомпас
Марка ГПК-59
Силова установка
Двигун  
Тип Шестициліндровий чотиритактний безкомпресорний дизель рідинного охолоджування із займанням від стискання з безпосереднім впорскуванням палива
Марка УТД-20С1
Максимальна потужність при 2600 об/хв, кВт (к. с.)   210-221 (285-300)
Максимальний крутний момент при 1500-1600 об/хв, Н м (кгс-м)   883-1030 (90-105)
Ступінь стискання 15,8
Розташування циліндрів У-подібне під кутом 120°
Порядок роботи циліндрів 1л–1пр–2л–2пр–Зл–Зпр
Робочий об'єм циліндрів двигуна, л 15,9
Питома витрата палива при максимальній потужності, г/кВт год (г/л. с/г), не більше     238(175)
Питома витрата масла при 2200 об/хв, г/кВт год. (г/л.с г), не більше   10,9 (8)
Габаритні розміри, мм:  
Довжина, ширина, висота 790 - 1150 - 742
Маса сухого двигуна, кг 665+5%
Гарантійний термін служби, год.
Система живлення паливом  
Марки палив, що використовуються:  
влітку Дизельне паливо літнє ГОСТ 305-82, ГОСТ 305-73, ГОСТ 4749-73
взимку Дизельне паливо зимове або арктичне ГОСТ 305-82, ГОСТ 305-73, ГОСТ 4749-73
Заправна ємкість паливних баків, л:  
загальна
дверних баків:  
правого
лівого
середнього
бічних баків:  
правого
лівого
Система живлення повітрям  
Тип повітроочисника Безкасетний, циклонний із автоматичним ежекційним видаленням пилу
Система змащування  
Масла, що використовуються: МТ-16п, МТЗ-10п або М-16 ІХП-3
Заправна ємкість системи, л
Заправна ємкість бака, л
Мінімальна допустима кількість масла в баку, л  
Система охолодження і підігріву  
Тип системи охолодження Рідинна, високотемпературна, закритого типу, з примусовою циркуляцією охолоджувальної рідини та ежекційним просмоктуванням повітря через радіатори
Заправна ємкість, л
Охолоджувальні рідини, що використовуються  
взимку Низькозамерзальна рідина марки 40 або 65
влітку Вода з трикомпонентною присадкою
Тип підігрівача Форсунковий із жаротрубним котлом
Тип системи підігріву Рідинна із примусовою циркуляцією
Система забезпечення холодного пуску двигуна Безфорсунковий факельний підігрівач (БФП) впускного повітря двигуна
Системи пуску:  
основна Стислим повітрям
додаткова Електростартером
Механізм захисту двигуна від попадання води Клапанний, автоматичний, з ручним приводом зводу клапанів
Силова передача
Головний фрикціон  
Тип Багатодисковий, сухого тертя, постійно замкнутий
Кількість ведучих дисків, шт.
Кількість ведених дисків, шт.
Коробка передач  
Тип Механічна, з постійним зчепленням шестерень, з синхронізаторами на II, III IV і V передачах
Кількість передач 5 – вперед, 1 – заднього ходу
Передатні числа: При ввімкненій сповільненій передачі
I передачі 5,25 7,56
II передачі 2,842 4,092
III передачі 1,912 2,753
IV передачі 1,284 1,849
V передачі 0,858 1,236
передачі заднього ходу 5,25 7,56
Масла, що використовуються: МТ-8п, МТ-16п або ТСЗп-8
Заправна ємкість, л, біля
Маса (із головним фрикціоном, ПМП, гальмами і гідроприводом), кг   536,8
Планетарні механізми повороту  
Тип Планетарні, двоступінчасті
Передатне число:  
увімкнений фрикціон
увімкнено гальмо ПМП 1,44
Мінімальний фіксований радіус повороту (по центру), теоретичний, м     7,063
Гальма зупинні  
Тип Стрічкові, плаваючі, двосторонньої дії
Мінімальний фіксований радіус повороту (по центру) при затягнутому зупинному гальмі, теоретичний, м   1,275
Бортові передачі  
Тип Планетарні, одноступінчасті
Передатне число 5,5
Масла, що використовуються МТ-16п, МТ-8п або ТСЗп-8
Заправна ємкість, л
Маса редуктора бортової передачі, кг  
Приводи керування  
Привод подачі палива Механічний (педальний із ручною установкою постійної подачі)
Привод керування головним фрикціоном Гідравлічний (при непрацюючому двигуні – пневматичний)
Привод керування перемиканням передач Механічний із гідравлічним сервоприводом на II, III, IV, V передачах
Привод керування планетарними механізмами повороту Гідравлічний із стежною дією на фрикціон і гальма ПМП
Привод керування зупинними гальмами Гідравлічний стежної дії (при непрацюючому двигуні – пневматичний)
Привод керування стоянковим гальмом Механічний
Ходова частина
Рушій  
Тип Гусеничний із переднім розміщенням ведучих коліс
Гусеничні стрічки: Дрібноланкові із гумовометалевим шарніром цівкового зачеплення
крок гусеничної стрічки, мм
число траків в кожній гусеничній стрічці (новій)  
ширина гусеничної стрічки, мм
маса однієї гусеничної стрічки, кг 625,3
Ведучі колеса: Зварно-литі із зубчастими знімними вінцями
маса одного колеса, кг 80,8
Напрямні колеса: Зварно-литі
розташування В кормовій частині
мастило, що використовується Літол-24
об'єм мастила, що заправляється, см3
маса одного колеса, кг 70,4
Опорні і підтримувальні котки Зварні із прогумованим ободом
Кількість опорних котків, шт.
Мастило, що використовується Літол-24
Об'єм мастила, що заправляється, см3  
Кількість підтримувальних котків, шт.  
Масло, що використовуються МТ-16П
Об'єм масла, що заправляється, см3
Маса опорного котка з балансиром, кг:  
1, 2 і 6-го 71,8
3, 4 і 5-го 66.6
Маса опорного котка, кг 41,09
Маса підтримувального котка, кг 10,9
Підвіска  
Тип Незалежна, торсіонна
Пружний елемент Торсіонний вал
Амортизатори:  
тип Гідравлічні, телескопічні, двосторонньої дії
кількість, шт. 6 (у підвісках 1, 2 і 6-го котків)
рідина, що заправляється Суміш: трансформаторне масло 50%, турбінне масло 50%
об'єм рідини, що заправляється, см3  
Тип упорів 2-й, 4-й коток – гумові. 1-й, 6-й коток – пружинні
Водохідний рушій
Тип Гусеничний
Електрообладнання
Тип системи Постійного струму, однопроводова, з мінусом на корпусі
Напруга, В 22-29
Акумуляторні батареї  
Тип Стартерні
Марка 6СТЕН-140М або 12СТ-85Р
Кількість, шт.
З'єднання Послідовне/паралельне
Загальна ємкість, А·г 140/170
Маса однієї батареї з електролітом, кг   62/72
Генератор  
Тип Низьковольтний, шунтовий, шестиполюсний, постійного струму, із примусовим охолодженням
Марка ВГ-7500Н
Потужність, кВт
Максимальний струм навантаження, А  
Номінальна напруга, В 26,5-28,5
Привод Механічний
Регулювальна апаратура  
Регулятор напруги  
Марка РН-10
Диференціально-мінімальне реле  
Марка ДМР-400Т
Стартер  
Тип Серієсний
Марка С5-2С
Потужність, кВт (к. с.) 11 (15)
Номінальна напруга, В
Робочий струм, А
Маса, кг
Електродвигуни  
Нагнітача системи ПАЗ  
Марка ЕД-25
Потужність, Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А
кількість, шт.
Водовідкачувальних насосів і насоса ТДА  
Марка МВП-2
Потужність, Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А 23,5
Кількість, шт.
Маслозакачувального насоса  
Марка МН-1
Потужність, Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А
Кількість, шт.
Поворотного механізму башти  
Марка ЕДМ-20
Потужність, Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А 29,6
Кількість, шт.
Підіймального механізму гармати  
Марка ЕДМ-14
Потужність, Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А 11,7
Кількість, шт.
Вентиляторів і опалювача десантного відділення  
Марка Д-55А
Потужність Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А
Кількість, шт.
Підтягування стрічок  
Марка МУ-431
Потужність Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А
Кількість, шт.
Паливопідкачувального насоса  
Марка Д-100
Потужність, Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А Не більше 5,8
Кількість, шт.
Витяжного вентилятора башти і підігрівача  
Марка МБП-ЗН
Потужність, Вт
Номінальна напруга, В
Споживаний струм, А
Кількість, шт.
Прилади освітлення  
Фара із світломаскувальним пристроєм  
Марка ФГ-127
Кількість, шт.
Фара на башті  
Марка ФГ-126
Кількість, шт.
Фара приладу ТВНЕ-1ПА  
Марка ФГ-125
Кількість, шт.
Освітлювач прицілу БПК-1-42  
Марка ОУ-5
Освітлювач приладу ТКН-ЗБ  
Марка ОУ-ЗГА2
Кількість, шт.
Плафони внутрішнього освітлення  
Марка ПМВ-71
Кількість, шт.
Стулкові ліхтарі  
Марка КЛСТ-64
Кількість, шт.
Плафон чергового освітлення  
Марка ПМВ-71
Кількість, шт.
Прилади світлової, дорожньої і звукової сигналізації  
Габаритні ліхтарі  
Марка ГСТ-64 або ГСТ-64-Л
Кількість, шт.
Коробка  
Марка КДС1-2С
Кількість, шт.
Пульт  
Марка ДС
Кількість, шт.
Перемикач  
Марка ППН-45
Кількість, шт.
Сигнальні ліхтарі  
Марка ОЛСТ-37
Кількість, шт.
Сигнальні ліхтарі на центральному щитку водія  
Марка ФРМ-1
Кількість, шт.
Звуковий сигнал  
Марка С-314Г
Кількість, шт.
Система захисту від зброї масового ураження
Захист екіпажу і внутрішнього обладнання машини від ударної хвилі Герметизація відділень керування, бойового і десантного
Захист екіпажу від радіоактивного пилу, отруйних речовин і біологічних засобів Очищення повітря і створення надмірного тиску 291 Па (30 мм вод. ст.)
Нагнітач Відцентровий з інерційною сепарацією пилу
Марка ВНСЦ-200
Фільтр-поглинач  
Марка ФПТ-200М
Прилад радіаційної і хімічної розвідки:  
Марка ПРХР
способи ввімкнення механізмів Автоматично; із ручним дублюванням
Система життєзабезпечення
Обігрів внутрішнього об'єму машини Нагнітанням повітря через водяні радіатори із використанням тепла охолоджувальної рідини двигуна
Вентилятори відсмоктування порохових газів:  
тип Відцентрові
кількість, шт.
Розміщення Один – в башті, два – в десантному відділенні (справа і зліва)
Засоби дегазації
Танковий дегазаційний комплект:  
призначення Для часткової дегазації танків, бойових машин піхоти і бронетранспортерів
склад комплекту Два прилади ТДП, одне зарядне пристосування
Пожежне обладнання
Система ППО  
Тип Двократної дії
Спосіб увімкнення Автоматичний з ручним дублюванням
Число балонів, шт.
Вогнегасильна рідина, що використовується   Хладон 114В2
Кількість термодатчиків, шт.
Розміщення термодатчиків У силовому відділенні
Ручний вогнегасник  
Тип Вуглекислотний
Марка ВВ-2
Кількість, шт.
Системи маскування
Термодимова апаратура  
Тип Багатократної дії
Димова завіса, що не проглядається, м   100-150
Тривалість безперервної дії, хв. Не більше 5
Час не розсіювання завіси при слабкому вітрі, хв. не менше  
Система 902В  
Пускова установка (ПУ):  
кількість, шт.
калібр, мм
середня дальність стрільби групи гранат, м 200-300
Димова граната  
Тип ЗД6
Калібр, мм
Маса, кг 2,4
Водовідкачувальні засоби
Тип насосів Відцентрові
Кількість, шт.
Привод:  
1. З механічним приводом від редуктора компресора
2. З електроприводом
Подача води одним насосом, л/хв. не менше  
Пневмообладнання
Компресор  
Тип Двоциліндровий, триступінчастий
Марка АК-150-МКВ
Робочий тиск, мПа (кгс/см2) 12,7-16,7(130-170)
Балони:  
ємкість, л
кількість, шт.
Редуктори  
ІЛ611-150-65-К:  
тиск на виході, МПа (кгс/см2) 6,4 (65)
кількість, шт.
664300М-14-К:  
тиск на виході МПа(кгс/см2) 1,4 (14)
кількість, шт.
Автомат тиску  
Тип Клапанний
Марка АДУ-2С

 

Розділ 3

 

КОРПУС І БАШТА

Броньовий корпус машини і башта служать для розміщення і захисту екіпажу, озброєння, боєприпасів, агрегатів і механізмів машини від ураження вогнем противника, для захисту екіпажу від проникаючої радіації ядерного вибуху, від пилоподібних радіоактивних речовин, наведеної радіації, дії отруйливих речовин і біологічних засобів.

 

Корпус

 

Корпус є остовом, який з’єднує в єдине ціле всі агрегати і механізми машини, сприймає навантаження, що виникають при русі, подоланні перешкод і стрільбі, та, крім того, забезпечує необхідний запас плавучості машини.

Корпус машини виготовлено із сталевих броньових листів, які мають диференційну товщину і являє собою зварну коробку складної конструкції.

Із зовнішнього боку до нижнього похилого листа носової частини машини приварюються буксирні крюки із пружинними защіпками і вушка для кріплення машини при транспортуванні, платики і вушка для кріплення тралового обладнання.

У верхньому похилому листі є отвір, який закривається відкидним ребристим листом 2 (рис. 3.1).

По бортах машини приварені обмежувачі 57 для зменшення вигину передніх балансирів, відбійники 59 гусеничних стрічок для виключення пошкодження корпуса передніх гідроамортизаторів гребенями гусеничних стрічок.

На передніх похилих листах приварені штуцера 65 для з'єднання пневмосистеми тралового обладнання із пневмосистемою машини.

На верхніх бортових листах виконані амбразури для установки і ведення вогню з кулеметів КК і автоматів АКМ. Амбразури закриваються броньовими кришками.

На броньовому листі кормової частини приварені кронштейни для кріплення дверей 31 і вушка 39 для кріплення машини при транспортуванні



Дах корпуса складається із знімного даху 9 і незнімних листів. У даху передбачені люки для доступу до двигуна, для входу і виходу екіпажу й десанту, отвори для заправки ПММ і охолоджувальної рідини, для установки габаритних ліхтарів, повітрозабірної труби, шахти для установки приладів спостереження. З лівого боку корпуса приварені поручні.

Днище корпуса виконане із листів легованої сталі. Для обслуговування агрегатів машини в днищі є отвори з пробками і лючки, закриті кришками. Для поліпшення умов життєзабезпеченості екіпажу силове відділення ізольоване від залюднених відділень машини теплозвукозахистною перегородкою.

У перегородці передбачені люки, закриті кришками 4 (рис. 3.2), 5, 6, 11, 18 для доступу до вузлів силового відділення, отвори для тяг приводів керування, проводів електрообладнання, з’єднувального вала КП.

Крім того, на корпусі приварені інші деталі для кріплення обладнання машини і деталі, що забезпечують жорсткість корпуса.




3.1.1. Люк механіка-водія

 

Люк механіка-водія розміщений в передній частині корпуса і призначений для входу і виходу механіка-водія та для спостереження за місцевістю при водінні машини по-похідному.

 

Рис. 3.3.Люк механіка-водія: 1 – скоба; 2 – кришка люка; 3 – кронштейн; 4 – стакан; 5 – палець; 6 – ковпачок, 7 – штифт; 8 – валик; 9 – тяга; 10 – рукоятка запірного пристрою; 11 – кронштейн; 12 – рукоятка замка; 13 – стопор рукоятки; 14 – зовнішній стопор кришки люка; 5 – обмежувач ходу; 16 – ексцентрик

 

З метою герметизації люка по периметру отвору обичайки приклеєне ущільнювальне кільце, на яке спирається кришка 2 (рис. 3.3) люка, і встановлений додатковий запірний пристрій, що складається з рукоятки 10, яка обертається відносно нерухомого кронштейна 11 та тяги 9, що при закриванні кришки люка вводиться в паз скоби 1, привареної до кришки люка. Для запобігання від ударів об кромку люка передбачено гумове обрамлення.

Для відкриття і закриття кришки люка, а також для фіксації її у відкритому або закритому положенні служить ексцентриковий замок, встановлений в стакані 4. Стакан кріпиться болтами на горизонтальній частині даху праворуч від люка.

На верхньому кінці валика 8 закріплений кронштейн 3, до якого приварена кришка люка. Кронштейн має зовнішній стопор 14 для фіксації кришки люка 6 у відкритому положенні. На нижньому кінці валика 8 закріплена рукоятка 12 з ексцентриками.

На стакані 4 встановлені обмежувач 15 ходу рукоятки і стопор 13 для фіксації рукоятки 12 при закритому люку.

Для підіймання та опускання кришки люка необхідно відтягнути рукоятку 12 і перемістити її у вертикальній площині до упору в обмежувач 15; для відкриття кришки обернути рукоятку 12 в горизонтальній площині, при цьому кришка люка відводиться вправо до упору. Для стопоріння кришки повернути рукоятку 12 вниз і зафіксувати в отворі.

 

3.1.2. Люк десантника у відділенні керування

 

Люк розміщений в даху корпуса за люком механіка-водія, призначений для входу і виходу десантника та спостереження за місцевістю в похідному положенні (при відкритій кришці люка).

 

 

Герметизація люка по периметру забезпечується гумовим ущільненням 4 (рис. 14), а щільне прилягання кришки до ущільнення – замком клинової дії.

У стакані 3 і на різьбовому валику 5 замка є пази під спеціальний ключ, яким замок відкривається зовні машини.

З середини на різьбовому валику 5 виконаний чотиригранник для кріплення ручки 6 із клином. У гнізді ручки встановлений підпружинний фіксатор 7 для фіксації ручки 6.

Підтискання кришки може регулюватися в процесі експлуатації шляхом вкручування або викручування різьбового валика 5, для чого ручка 6 замка попередньо має бути знята. Регулювання не повинне порушувати роботу кінцевого вимикача закриття люка при закритій до упору ручці 6.

У відкритому положенні кришка 2 фіксується підпружиненим стопором 1 при відкритті кришки до упору.

Для зняття кришки люка зі стопора 1 потрібно повернути рукоятку 8 стопора на себе.

Для полегшення відкриття кришки 2 люка та утримання її від різкого падіння при закриванні встановлений торсіон 9.

 

3.1.3. Люки у десантному відділенні

 

Люки служать для виходу десанту на воді, для спостереження на марші при русі по-похідному. Крім того, при необхідності люки можуть бути використані для ведення стрільби. Конструктивно люки виконані однаково.

 

 

 

Кришки люків кріпляться за допомогою порожнистих осей до петель, приварених до даху корпуса. У порожнистих осях проходить торсіон. Один кінець торсіона закріплений в петлі, привареній до кришки люка, а інший – в кронштейні, привареному до кришки корпуса.

Герметизація люка по периметру забезпечується гумовим ущільненням, а щільне прилягання кришки до ущільнення – замком клинової дії.

Втулка 3 (рис. 3.5) кріплення замка вварена в отвір даху. На втулці є обмежувач ходу рукоятки. Усередині втулки встановлений замок 2, на кінці якого кріпиться пальцем 9 кронштейн 8, який з’єднаний з рукояткою 12 валиком 11. На валик встановлюється пружина 10.

Для відкриття кришки 4 люка необхідно відтягнути рукоятку 12 замка вниз (до виходу зуба рукоятки з зачеплення з втулкою 3) і повернути рукоятку 12 проти годинникової стрілки. Рукою підняти кришку 4 до стопоріння її у відкритому положенні. Стопоріння кришки відбувається при збігу отвору в секторі 36 (див. рис. 3.1) із стопором, який під дією пружини входить в отвір сектора. Торсіон служить для полегшення відкриття кришок люків і виключення травмування при їх закриванні.

Щоб закрити кришку люка, потрібно відтягнути рукоятку стопора, кришка опуститься до проміжного положення. Після цього потягнути кришку за ручку 6 (рис. 3.5) до повного прилягання кришки 4 і, відтягнувши рукоятку замка вниз, обернути її за годинниковою стрілкою.

 

Люк над двигуном

 

Кришка 8 (рис. 3.1) люка шарнірно з’єднана з дахом і кріпиться до неї болтами. Герметичність забезпечується гумовим ущільненням кришки. Для відкриття кришки люка відкрутити болти і підняти її за кільце.

 

3.1.5. Лючок підігрівача

 

Лючок підігрівача розміщений на днищі корпуса і призначений для випуску газів при роботі котла підігрівача.

Лючок закривається кришкою. На верхній кінець осі кришки накручена гайка 8 (рис. 3.6) і закріплена рукоятка 7. Вісь і кришка мають ущільнення. Закрите положення кришки лючка фіксується гайкою, а відкрите – стопором 9.

 

 

Для відкриття лючка відкрутити гайку 8, встановлену під рукояткою 7, яка має ліву різьбу, і повернути рукоятку від борту до упору. Кришка лючка буде закрита і затягнута, якщо повернути рукоятку 7 до упору болта 5 в упор 2 і закрутити гайку 8.

3.1.6. Двері

 

Двері 31 (див. рис. 3.1) розміщені в кормовій частині машини. Вони виконані з броньованої сталі, мають шахти для установки приладів ТНПО-170А, а в лівих дверях шарову опору для ведення вогню з автомата. Конструктивно двері виконані порожнистими і служать одночасно паливними баками. Для заправки палива служить заправна горловина, що закривається пробками 33.

Двері закриваються замками. Замки встановлені в отворах обох дверей і однакові за будовою. Кожен замок складається із вставки 22 (рис. 3.7), ввареної в отвір дверей, защіпки 23 і осі 15. На осі встановлені пружина 14, обгінна муфта 26 і дві рукоятки – внутрішня 12 і зовнішня 19. У паз рукоятки 19 встановлений фіксатор 17 для фіксації рукоятки. Зовні цей паз закритий шайбою 20. У фіксаторі і в шайбі є отвір під спеціальний ключ, яким можна вкрутити або викрутити фіксатор. У паз рукоятки 12 встановлена кнопка 29 стопора 13.

 

А – А Двері зачинені на защіпку і задраєні

 

 

Для щільного закривання дверей при русі на плаву обертати штурвал 1 за годинниковою стрілкою. Обертання передається на гвинт 8, який переміщає притискач 7. Двері підтягуються. Для відкриття дверей із середини обернути штурвал 1 проти годинникової стрілки повністю, натиснути на кнопку 29 і повернути рукоятку 12 вниз. При цьому повертаються вісь 15, важіль 25 і зовнішня рукоятка, вісь закручує пружину 14, а важіль 25, стискуючи пружину 30, відводить защіпку 23.

Якщо рукоятка 12 буде відпущена, пружина 14, розкручуючись, поверне вісь 15 у вихідне положення. Вісь, у свою чергу, відведе важіль 25 і звільнить пружину 30, яка видвине защіпку 23.

Для відкриття дверей зовні машини (при вкрученому фіксаторі) спеціальним ключем розстопорити фіксатор 17 рукоятки і повернути рукоятку вниз. Відкрити двері до установки на стопор 38 (див. рис. 3.1). Перш ніж закрити двері, необхідно зняти їх із стопора 38: зовні машини – натисненням на стопор, із середини – натисненням на кнопку 23 (див. рис. 1.10). При натисненні на кнопку дверей попередньо відштовхнути від себе у бік відкриття.

 

3.1.7. Крила корпуса із спрямувальним апаратом

 

Крила служать для підвищення запасу плавучості, а разом із спрямувальним апаратом – для підвищення швидкості руху машини на плаву.

Кожне крило складається з трьох частин 44 (див. рис. 3.1), 52, 61 коробчатого типу, виконаних з листів алюмінієвого сплаву, і поплавця 63 із сталевих листів.

Для збереження запасу плавучості машини (при пошкодженні або пробитті листів крил) внутрішні порожнини крил і поплавців заповнені водонепроникним матеріалом.

Крила кріпляться до корпуса болтами з відкидними шайбами, а між собою частини крил з'єднуються планками і болтами.

Спрямувальний апарат 42 складається з корпуса і п'яти жорстко закріплених на ньому лопаток. Апарат кріпиться до борту і до полиці корпуса.

 

3.1.8. Хвилевідбивний щиток

 

Щиток призначений для оберігання носової частини машини від заливки водою і для створення додаткової підіймальної сили при русі на плаву. Він є алюмінієвим штампованим листом і кріпиться петлями до нижнього похилого листа корпуса.

Піднімання та опускання хвилевідбивного щитка здійснюється пневмоциліндрами через систему важелів, встановлених на бортах машини. Повітря в пневмоциліндри подається краном 7 (див. рис. 12.8) керування хвилевідбивним щитком. Рукоятка 5 (див. рис. 12.8) крана має два фіксовані положення – ПІДН. і ОПУЩ., відповідно піднятому та опущеному положенням щитка.

 

Конструкція лівого і правого важільних механізмів керування хвилевідбивним щитком однакова. При переведенні рукоятки крана в положення ПІДН. повітря під тиском поступає в порожнину а (рис. 3.8) пневмоциліндра 6. Поршень починає переміщатися, шток 7 втягується і зв’язана з ним рейка 8 провертає зубчастий сектор 10, встановлений на шліцьовому кінці вала 12 проти годинникової стрілки. Закріплений на зовнішньому кінці вала важіль 15, повертаючись разом із віссю, через важіль 17 діє на щиток і піднімає його. На скосі корпуса під важелем 15 встановлений упор 14, що обмежує поворот важеля 15. Висота упору підібрана така, щоб важіль 15 при повороті пройшов лінію, що з’єднує вісь обертання важеля 15 з віссю пальця 20, при цьому унеможливлюється складання щитка під натиском води. Самовільному поверненню важеля 15 запобігає пружина 4.

Коли рукоятка 5 (див. рис. 12.8) крана буде переведена в положення ОПУЩ., повітря поступить у порожнину б (рис. 3.8) пневмоциліндра, шток 7 висунеться, рейка 8 проверне зубчастий сектор 10 за годинниковою стрілкою, а важелі 15 і 17, діючи на щиток, складуть його.

3.1.9. Захисний ковпак механіка-водія

Ковпак служить для захисту механіка-водія від пилу, дощу і снігу при русі по-похідному і встановлюється на люк механіка-водія.

Основні деталі захисного ковпака – три щитки 2 (рис. 3.9), 5, 11 і тент 22. Кожен щиток складається з рамки із подвійним електрообігрівним склом. Переднє скло 4 має склоочисник 7.

Кріплення щитків ковпака на основу 13 – шарнірне, що дозволяє складати його перед укладкою в сумку.

До основи 19 приклепаний тент 22. Щитки 2, 5, 11 з основою 13 і тент 22 з'єднуються за допомогою крючків 3, 8 і замків 24. До люка механіка-водія захисний ковпак кріпиться замками 12, 17, 21.

3.1.10. Установка і зняття ковпака механіка-водія

 

Встановити передній щиток 5 і бічні щитки 2, 11 у вертикальне положення так, щоб у пази бічних щитків зайшли скоби переднього щитка 5 і крючки бічних щитків.

При установці тенту 22 до щитків необхідно завести крючки основи 19 за пальці основи 13 і натягнути уверх так, щоб торці щитків зайшли в обідки 18, 23, після чого затягнути замки 24.

Продіти крючки основи 13 в скоби на корпусі, накинути крючки в люку механіка-водія, замки 12, 17, 21 – затягнути.

Від'єднати від коробки КР-55 обігріву приладів спостереження розетку кабелю підключення обігріву приладів спостереження механіка-водія. Приєднати розетку 15 роз'єму до коробки КР-55 обігріву.

При знятті ковпака необхідно від'єднати розетку 15 роз'єму від коробки КР-55 обігріву і приєднати кабель підключення обігріву приладів спостереження механіка-водія. Зняти ковпак, скласти і укласти в сумку.

 

3.1.11. Промивання механізму замків дверей

 

Інструмент і приладдя: ключ 19х22, молоток, вороток (у ящику механіка-водія), дизельне паливо.








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 2213;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.155 сек.