Система живлення двигуна паливом

 

Система живлення двигуна паливом призначена для зберігання, очищення, дозування і розпилення палива, що подається у циліндри двигуна.

Вона складається з паливних баків 8, 11, 16, 17, 21 (рис. 5.3), паливоміра 23, паливопідкачувального насоса 10 БЦН, паливних кранів 25 і 26, фільтра 7 грубого очищення, дренажної системи з клапаном 12 і паливної системи двигуна (паливопідкачувального насоса, фільтра тонкого очищення, насоса високого тиску, всережимного регулятора, автоматичної муфти кута випередження подачі палива, форсунок і системи об'єднаного зливання палива з форсунок).

Трубопроводи системи живлення і дренажної системи забарвлені в жовтий колір.

 

5.2.1. Паливні баки

 

Паливні баки служать для зберігання і транспортування максимальної кількості палива, необхідного для забезпечення відповідного запасу ходу машини.


 

Основний бак 11 (рис. 5.3) і додаткові баки 8 і 21 розміщені в десантному відділенні.

Додаткові баки-сидіння 8 і 21 розташовані з обох боків основного паливного бака. Порожнини кормових дверей є також додатковими баками 16 і 17. Основний паливний бак і дверні баки мають заправні горловини. Додаткові паливні баки з’єднані трубопроводами між собою і з основним баком. Паливні баки через дренажні труби 9, 15, 22 і дренажний клапан 12 з’єднані з атмосферою. Загальна ємкість паливних баків 462 мінус 10 л.

Основний і додаткові баки 8 і 21 зварені з алюмінієвих листів. Паливні баки 8, 11 і 21 кріпляться болтами до балок днища корпуса машини через гумові прокладки.

Забирається паливо в двигун із основного паливного бака 11, а оскільки баки з’єднані між собою, забір палива проводиться зі всіх баків одночасно.

Зливається паливо через клапан 28 основного паливного бака 11.

5.2.2. Паливомір

 

Паливомір 23 (рис. 5.3) служить для визначення кількості палива в паливних баках. Він є трубкою з органічного скла, яка вставлена в металевий кожух з поділками. Ціна кожної поділки 50 л. Паливомір знаходиться з лівого боку передньої частини основного бака і з’єднаний з ним трубопроводами.

 

5.2.3. Паливопідкачувальний насос БЦН

 

Паливопідкачувальний насос 10 БЦН (рис. 5.3) – відцентрового типу, служить для заповнення паливом живлячої магістралі перед пуском двигуна, а також для видалення повітря з цієї магістралі через дренажну систему.

Насос БЦН кріпиться на правій стороні паливного бака 11 і складається з електродвигуна Д-100 і відцентрового насоса.

Відцентровий насос складається з корпуса 10 (рис. 5.4), крильчатки 5, ущільнень, кришки 4 насоса і пропелера 2.

Корпус10 насоса – алюмінієвий. Він призначений для розміщення в ньому виступаючої з електродвигуна частини вала якоря, кулькопідшипника, деталей ущільнення і крильчатки 5, а також для кріплення БЦН на паливному баку.

Для запобігання попадання палива до електродвигуна на вала встановлені манжета 8 і лабіринтове ущільнення.

Крильчатка5 встановлена на вала двигуна на шпонці.

Пропелер2 встановлений на хвостовику вала двигуна і разом з крильчаткою закріплений гайкою. Він призначений для створення підпору палива на вході до крильчатки, а також для часткового відділення газових бульбашок.

 

 

 

Паливо, що знаходиться в баку, самопливом поступає до насоса і при працюючому насосі крильчаткою подається до паливної магістралі. Надлишок палива разом із бульбашками повітря витісняється назад у бак.

 

5.2.4. Паливні крани

 

На перегородці силового відділення праворуч від сидіння механіка-водія встановлено два паливні крани: кран 25 (рис. 5.3) – для ввімкнення подачі палива до двигуна із паливних баків, кран 26 – для подачі палива до форсунки підігрівача.

Кран 25 складається з корпуса 37 (рис. 5.3), клапана 45, ущільнювальних кілець 39 і 44, штока 43, рукоятки 42, ексцентрика 40, пружин 38 і 41. При передньому положенні рукоятки 42 (положення ЗАКРИТО) клапан 45 притискається до торця штуцера циліндра крана пружиною 38, при цьому перекривається вихідний отвір крана і припиняється подача палива до паливопідкачувального насоса двигуна. При задньому положенні рукоятки (положення ВІДКРИТО) ексцентрик 40 піднімає шток 43 з клапаном, відкриває вихідний отвір крана і паливо поступає до паливопідкачувального насоса двигуна.

Будова і робота паливного крана підігрівача приведені в підрозд. 5.6.3. («Система підігріву»).

5.2.5. Паливні фільтри

У складі системи живлення двигуна паливом використовуються паливні фільтри двох типів.

Паливний фільтр грубого очищення – щілинного типу, призначений для попереднього очищення палива від механічних домішок перед надходженням його в паливопідкачувальний насос. Він складається з фільтрувального елементу 7 (рис. 5.5), корпуса 9, кришки 3 із вхідним 10 і вихідним 2 штуцерами та прокладкою 4.

Фільтрувальний елемент складається з фільтрувальної секції, яка виготовлена з каліброваної смужки, і тонкостінного стакана 8, розміщеного всередині секції, Знизу фільтрувальний елемент ущільнюється повстяним сальником 6, підтискується пружиною 5, а зверху повстяною прокладкою. Фільтр грубого очищення встановлений в силовому відділенні.

Робота фільтра. Паливо через вхідний штуцер 10 поступає в порожнину між фільтрувальним елементом 7 і корпусом 9 фільтра, звідки через зазори фільтрувального елементу 7 очищається від механічних частинок і через вихідний штуцер 2 поступає до паливопідкачувального насоса двигуна.

Паливний фільтр тонкого очищенняслужить для очищення палива від механічних домішок і відведення повітря, що попало в паливну систему. Він розміщений між блоками циліндрів двигуна. Паливний фільтр складається з двосекційного корпуса, повстяного і паперового фільтрувального елементів 32 і 22, кришок 13, притягнутих до корпуса за допомогою стержнів 14 і гайок 15.

Повстяний фільтрувальний елемент складається з припаяної до ущільнювальної пластини 26 металевої сітки 29 з надітим на неї капроновим чохлом і набором повстяних фільтрувальних пластин 30, розділених капроновими вхідними 33 і вихідними 31 проставками. Набір пластин і проставок притиснутий до ущільнювальної пластини 26 натискною пластиною 18 і стяжною гайкою 17. Гайка накручена на різьбу втулки 16, яка впаяна у верхній кінець сітки 29.

Паперовий фільтрувальний елемент 22 виконаний у вигляді циліндра, що закривається з торців металевими кришками. Через пори елементу паливо проходить від зовнішньої поверхні до центру і далі по внутрішній порожнині стержня у канал на вихід із фільтра.

Порожнини фільтрованого і нефільтрованого палива роз'єднані ущільнювальними кільцями 19 і 23, розміщеними на стержнях і кришках фільтра.

Зворотний клапан фільтра виконаний у вигляді кульки з пружиною. При досягненні тиску у фільтрі 0,02-0,05 МПа (0,2-0,5 кгс/см2) клапан відкривається і повітря з надлишками палива перепускається в паливний бак.

Робота фільтра. Паливо поступає через косинець 34 підведення палива до фільтра в порожнину між фільтрувальним елементом і корпусом фільтра. Під дією тиску, створюваного БЦН або паливопідкачувальним насосом при працюючому двигуні, воно проходить через вікна авхідних проставок 33 поступає у порожнину в,потім проникає черезповстяні фільтрувальні пластини 30 у порожнини б вихідних проставок 31 і через вікна г чохол і сітку попадає у внутрішню порожнину фільтрувального елементу. Із цієї порожнини паливо по каналах у стяжному стержні 14 і в корпусі фільтра поступає до паперового фільтрувального елементу 22. Через пори елементу паливо проходить від зовнішньої поверхні до центру і далі по внутрішній порожнині стержня в канал на вихід до косинця 25 відведення очищеного палива.

Наявне в паливі повітря піднімається у верхню частину порожнини фільтра і через зворотний клапан 12, що відкривається під дією тиску, разом з частиною палива відводиться через дренажний трубопровід у паливний бак. Проходячи через проставки, картонні пластини, чохол 24 і сітку 23, паливо очищається і по каналах в стяжному стержні 21 і в корпусі фільтра поступає до вихідного штуцера.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 1006;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.