Розділ З МОДЕЛІ І МЕТОДИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ РОЗРАХУНКІВ. Для створення Таблиці підстановки для такої задачі потрібно ви­конати такі дії:



 


Рис. 3.20

Рис. 3.21

Для створення Таблиці підстановки для такої задачі потрібно ви­конати такі дії:

1) ввести першу множину початкових значень (процентні ставки) в стовпчик, наприклад, в комірки В8:В13;

2) ввести другу множину початкових значень (строки погашення) в рядок, який розміщений вище і праворуч на одну комірку від по­чатку першого діапазону. В нашому прикладі це комірки C7:F7;

3) ввести формулу для розрахунку на перетині рядка і стовпчика, які містять дві множини початкових значень, тобто в комірку В7. Якщо початкові дані введені на робочому аркуші Excel так,


9*



Рис. 3.22


Рис. 3.23

Рис. 3.24

як показано на рис. 3.22, то формула для розрахунку сталих пе­ріодичних виплат для позички при повному її погашенні протягом строку позички має такий вигляд: =ППЛАТ (С4/12;СЗ*12;С2).



Розділ З МОДЕЛІ І МЕТОДИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ РОЗРАХУНКІВ


Таким чином, формула для розрахунку розміщується у верхньому лівому куті області, значення однієї змінної займають стовпчик, розміщений нижче формули, а значення другої змінної — рядок праворуч формули;

4) виділяється діапазон таблиці даних, який охоплює всі початкові значення і формулу розрахунку, тобто B7:F13;

5) виконується в меню Дані команда Таблиця підстановки і заповню­ється діалогове вікно, як показано на рис. 3.23;

6) при натисканні кнопки OK Excel виконує розрахунок таблиці під­становки. Результат розрахунку приведений на рис. 3.24.

При зміні суми позички Excel автоматично перерахує всю таблицю.

Функція НПЗ призначена для знаходження чистої поточної вартості потоку майбутніх платежів і витрат шляхом їх дисконтування. При цьому передбачається, що надходження та витрати можуть бути змінними ве­личинами, але зміна відбуваються через рівні проміжки часу. Одержані значення є абсолютним результатом інвестиційної діяльності.

Оскільки розрахунок чистої поточної вартості зв'язаний із дис­контуванням, то найбільш важливим моментом тут є вибір ставки про­цента, за яким виконується дисконтування. Тому при оцінці ефектив­ності капіталовкладень важко аналізувати вплив різних процентних ставок на чисту поточну вартість проекту. В Excel такий розрахунок можна здійснити за допомогою Таблиці підстановки і функції НПЗ. Розглянемо такий приклад.

Вважаємо, що в кінці року капіталовкладення з проекту складають близько 1280 млн гривень. Очікується, що за наступні три роки проект принесе такі доходи: 420, 490, 550, 590 млн гривень. Знайти чисту по­точну вартість проекту для різних норм дисконтування і різних об'ємів капіталовкладень.

На робочому аркуші Excel початкові дані можна подати так, як на рис. 3.25. В комірку D3 розміщена передбачувана величина початкових витрат із проекту (1280 млн гривень) зі знаком «мінус», оскільки цей по­тік рухається протилежно очікуваним доходам. Це значення необхідно включити в список аргументів функції НПЗ, оскільки чиста поточна вар­тість розраховується на початок року, а капіталовкладення, за умовою


Зацеркляний М, М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ УФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

Рис. 3.25

Рис. 3.26

Рис. 3.27

задачі, будуть здійснюватися в кінці року. В комірки C9:F9 розміщуються різні об'єми капіталовкладень, як показано на рис. 3.25. Для розрахун­ку чистої поточної вартості візьмемо значення процентних ставок 13 %, 13,8 %, 15 %. В комірку В9 за допомогою Майстра функцій розміщуєть­ся формула: =НПЗ (D2;D3;D4;D5;D6:D7).



Розділ З МОДЕЛІ І МЕТОДИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ РОЗРАХУНКІВ


Для побудови Таблиці підстановки необхідно виділити діапазон ко­мірок В9: F12, в меню Дані виконати команду Таблиці підстановки, а ді­алогове вікно заповнити таким чином, як показано на рис. 3.26.

Результати розрахунку приведені на рис. 3.27.

Очевидно, що максимальна величина чистої поточної вартості досягається при мінімальних капіталовкладеннях і мінімальній ставці дис­контування. Аналізуючи одержані результати, потрібно відмітити, що деякі варіанти дають практично однакову величину чистої поточної вартості, на­приклад, при капіталовкладеннях 1310 млн гривень досягається та ж вели­чина NPV, що і при інвестиціях величиною 1270 млн гривень і ставці 15 %.

При зміні величини очікуваних доходів, розміру інвестицій, процент­них ставок Excel автоматично перераховує всю таблицю. Таким чином, на цьому робочому аркуші можна розрахувати чисту поточну вартість для да­ного чи аналогічного проекту, змінивши значення відповідних комірок.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 723;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.