Диспетчер сценаріїв

Для варіантних фінансових розрахунків, які грунтуються на заданні різних значень аргументів функції, доцільно користуватися сценарним підходом, реалізованим засобами Excel.

Сценарій — це іменована сукупність значень змінюваних комірок.

Для комірок, які є аргументами фінансових функцій, можна задава­ти різні значення.

Команда Сервіс/Сценарії викликає діалогове вікно Диспетчер сце­наріїв для створення, редагування, об'єднання, вилучення і переглядан­ня створених сценаріїв розрахунків для комірок поточного робочого аркуша (рис. 3.28).

У вікні Сценарії поданий список сценаріїв поточного робочого аркуша. Можливе об'єднання сценаріїв, які знаходяться у відкритих кни­гах або на інших аркушах поточної робочої книги при натисканні кноп­ки Об 'єднати. Для створення нового сценарію варто натиснути кнопку Додати, при цьому з'являється однойменне діалогове вікно (рис. 3.29).

У поле Назва сценарію вводиться ім'я нового сценарію — послі­довність символів, максимальна довжина імені не перевищує 255 знаків.


       
   

Ті іин

Рис. 3.28

Діалогове вікно Диспетчер сценаріїв


"~':' ■■ ■••■ ■■ ' ■■ ■ - • -' - - ______________________________________________________________________________________________________________________________________________ -

Рис. 3.29

Діалогове вікно Додавання сценарію



Розділ З МОДЕЛІ І МЕТОДИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ РОЗРАХУНКІВ

На робочому аркуші виділяються комірки, не обов'язково суміжні, значення яких будуть змінюватися. Як правило, це комірки, які містять початкові значення (аргументи) для обчислення функції. Для виділення несуміжних комірок використовується клавіша Ctrl.

Склад змінюваних комірок для різних сценаріїв того самого робо­чого аркуша може змінюватися. Це дає можливість готувати аргументи і виконувати варіантні розрахунки на одному робочому аркуші для різних фінансових функцій.

У вікні Примітки можна записати текст, який пояснює сценарій. За умовчуванням сюди заноситься ім'я користувача і дата створення сце­нарію. Ім'я користувача можна змінити за допомогою команди Сервіс/ Параметри вкладки Загальні, поле їм 'я користувача.

За допомогою перемикача Заборонити зміни реалізується захист зна­чень змінюваних комірок від редагування. Перемикач Приховати дозволяє не показувати ім'я сценарію в списку (тимчасово неактивний сценарій).

При натисканні кнопки ОК з'являється діалогове вікно для введен­ня значень змінюваних комірок (рис. 3.30).

Після завершення введення даних можна сформувати новий сце­нарій — кнопка Додати (відбувається повернення в основне вікно Додавання сценарію), або завершити роботу — кнопка ОК і перейти у вікно Диспетчер сценаріїв.

Для переглядання результатів підстановки значень змінюваних ко­мірок за певним сценарієм у діалоговому вікні Диспетчера сценаріїв варто вибрати зі списку їм 'я сценарію і натиснути кнопку Вивести.



і ячеек сценария

«едите значення каждой изменяемой

№!


 

Добавить


 


Рис. 3.30

Діалогове вікно для формування зна­чень змінюваних комірок сценарію


Рис. 3.31

Вікно вибору типу звіту



Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ/ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХУСТАНОВАХ


&*s


EXCEL виконує підстановку значень змінюваних комірок сценарію і виконує розрахунок значення функції. Всі зміни відображаються на ро­бочому аркуші в комірках, які містять формули і мають посилання на змінювані комірки сценарію.

Кнопка Закрити забезпечує вихід із вікна Диспетчер сценаріїв, при цьому в змінюваних комірках зберігаються значення останнього сцена­рію, який приймав участь у перегляданні. Кнопка Звіт призначена для підготовки звітів зі сценаріїв, при її натисканні з'являється діалогове ві­кно для вибору типу підсумкового звіту (рис. 3.31).

У полі Комірки результату вказується адреса комірок, значення яких залежать від змінюваних комірок сценаріїв.

Формується два типи звітів:

результати сценарію — табличний звіт, який містить для кожного сценарію склад змінюваних комірок і значення вибраних комірок для результатів;

зведена таблиця результатів підстановки значень у змінювані ко­мірки та обчислення результатів підстановки.









Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 990;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.