Преміювання робітників за основними результатами діяльності

Преміювання робітників повинно забезпечувати прямую залежність розміру премії від особистого трудового внеску кожного виконавця, не припускати зрівнялівки в матеріальній винагороді, заохочувати напружену, ініциативну працю, творчий підхід до праці, стимулювати зростання відповідальності за виконання встановлених завдань, пов’язувати індивідуальне преміювання з кінцевими результатами діяльності всього колективу.

Вибір конкретних показників та умов преміювання робітників залежить від їх ролі та функцій у виробничому процесі, форми оплати їх праці. Для відрядників сама форма оплати є стимулом до збільшення обсягів виготовляємої продукції ( робіт, послуг) , тому їх слід стимулювати за покращення якісних показників праці.

Якщо стоїть завдання підвищення обсягів продукції у робітників, які оплачуються почасово, то слід розглянути доцільність їх переводу на відрядну форму оплати праці. Якщо такого завдання не стоїть, то їх слід преміювати за 100 % виконання плану (нормованого завдання),за випуск виробів за плановим асортиментом, за своєчасне виконання робіт та послуг. За таких умов премію доцільно встановлювати стабільною величиною у відсотках до прямої заробітної плати.

Для забезпечення конкурентоспроможності велике значення має зниження собівартості продукції за рахунок раціонального використання та економії усіх видів виробничих ресурсів, включно й ресурсів праці. З метою зниження витрат праці на одиницю виготовляємої продукції, системами стимулювання передбачається: додаткова оплата праці робітників за роботу за новими нормами витрат праці на період їх засвоєння; підвищення відрядних розцінок та тарифних ставок почасовиків за умов роботи за науково обґрунтованими нормами праці; разову винагороду усіх працівників за вияв ініціативи та участь в розробці та впровадженні організаційно-технічних заходів щодо забезпечення зниження трудовитрат та інші види заохочень.

Для робітників, які зайняті обслуговуванням основного виробництва, доцільно встановлювати показники преміювання, які характеризують якість їх праці, залежно від виконуємих функцій. Так, робітників ремонтно-механічного цеху доцільно преміювати за якісний та своєчасний ремонт та зростання міжремонтного періоду експлуатації обладнання. Цехових чергових електромонтерів та слюсарів-ремонтників – за відсутність простоїв обладнання через їх провину ,за скорочення часу простоїв обладнання з технічних причин на ділянках інше.

За умов індивідуальної організації праці розроблюють індивідуальні показники преміювання за професіями або видами робіт. Премія виплачується залежно від індивідуальних трудових досягнень.

Колективне преміювання застосовується як за умов колективної, так і за умов індивідуальної організації та оплати праці з метою стимулювання кінцевих результатів діяльності виробництва.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 519;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.