Аналіз фінансових результатів діяльності банку

В сучасних умовах розвитку банківської діяльності головне завдання кожного банку полягає в пошуку реальних шляхів мінімізації витрат та отриманні доходів, достатніх для збереження коштів вкладників і підтримання життєдіяльності банку на належному рівні.

Отже, можна зробити висновок про те, що управління доходами та витратами має вирішальне значення для формування прибутку банку. Для вирішення такого важливого завдання доцільно комплексно використовувати різні методики аналізу фінансових результатів банку, кожна з яких дає можливість реально оцінити ефективність того, чи іншого напряму його діяльності.

Важливим інструментом аналізу динаміки показників доходів та витрат є проведення пофакторного аналізу змін за кожною статтею доходів та витрат. Це дасть можливість виявити ступінь впливу кожного фактора на результативний показник та пояснити існуючі тенденції

Факторний аналіз процентних доходів та витрат здійснюється в 3 етапи. На першому етапі відбувається визначення абсолютної зміни обсягів процентних витрат у звітному періоді, на наступному етапі оцінюється кількісний вплив чинників на зміну процентних доходів і витрат, і на останньому етапі відбувається оцінка загального впливу чинників на змінну процентних доходів витрат. Зважаючи на те, що основними статтями доходів та витрат є процентні складові, то практичний приклад факторного аналізу розглянемо саме на аналізі процентних доходів банку, який здійснюється за три факторною моделлю відповідно до даних, наведених нижче в аналітичній таблиці.

Факторний аналіз доходів банку

Показник Базовий рік Звітний рік Відхилення
тис. грн. % тис. грн. % тис. грн. %
1. Дохідні активи, А д * * +692
2. Процентні доходи разом, Д п 533,5 +32,5 6,1
2.1. Процентні доходи за кредитами 334,5 * 420,5   +86 25, 7
Частка процентних доходів за кредитами, Ч к * 62,7 * 74,3 +11,6
2.2. Процентні доходи за цінними паперами * 145,5   –53,5 – 26.9
Частка процентних доходів за цінними паперами, Ч цп * 37,3 * 25,7 –11,6 – 4,3
3. Середня процентна став­ка за дохідними активами, ісер. * * –8 – 25

Трифакторна модель впливу на доходи має вигляд:

1. Зміна обсягу дохідних активів, Ад визначається за формулою:

2. Зміна структури дохідних активів, Чк, Чцп

3. Зміни середньої відсоткової ставки за видами дохідних активів, ісер

За даними таблиці почергово визначимо вплив зазначених факторів на величину процентних доходів Д п :

Зміни обсягу дохідних активів Ад:

Дп д) = Дп0 · [(Ад1 : Ад0) – 1] = 533,5 · [(2359 : 1667) – 1] = + 224,0 ( тис. грн);

– у процентах: Дпд) : Дп0 · 100 % = + 224,0 : 533,5 · 100 % = 42,0 %.

1. Зміни структури дохідних активів Ч к, Ч цп :

(тис. грн);

– у процентах: Дп кцп) : Дп0. · 100 % = – 233,8 : 533,5 · 100 % = –43,8 %.

2. Зміни середньої відсоткової ставки за видами дохідних активів ісер розраховується шляхом віднімання від загальної величини відхилень процентних доходів уже знайдених значень впливу двох попередніх факторів: Дп(ісер) = (Дп1 – Дп0) – Дпд) – Дпкцп) =

= +32,5 – 224,0 – (–233,8) = + 42,3 (тис. грн);

– у процентах: Дп(ісер) : Дп0 · 100 % = +42,3 : 533,5 · 100 % = 7,9 %.

Аналізуючи проведені розрахунки, можна зробити висновок, що за рахунок збільшення дохідних активів на 692 тис. грн. банк отримав додатково 224,0 тис. грн. доходу, що на 42 % більше, ніж у попередній період.

Зменшення середньої процентної ставки за дохідними активами з 32 до 24 % істотно не вплинуло на величину банківського доходу, навпаки, він збільшився на 42,3 тис. грн., або на 7,9 %.

Найвагомішим фактором зниження процентного доходу стали негативні зміни у структурі дохідних активів, що спричинило зменшення доходу банку на 233,8 тис. грн., або на 43,8 % порівняно з попереднім періодом. Зниження частки портфеля цінних паперів у складі дохідних активів з 37,3 до 25,7 % зумовлено високими ризиками можливих втрат від банківських операцій на ринку цінних паперів.

Перевірка:Зміна обсягу процентних доходів банку за рахунок зміни розглянутих вище факторів становить Дпд, Чк.цп, ісер) = Дпд) + Дпкцп) + Дп(ісер) = = +224,0 – 223,8 + 42,3 = +32,5 (тис. грн), що відповідає розміру абсолютних відхилень процентних доходів від базового до звітного періоду за даними таблиці Дп = Дп1 – Дп0 = 566 – 533,5 = 32,5 (тис. грн).

Аналогічно здійснюється перевірка зміни процентних доходів банку у процентах.

За даними розрахунків: +42,0 % – 43,8 % + 7,9 % = + 6,1 %;

за даними аналітичної таблиці: (Дп1 – Дп0) : Дп0 · 100 % = 32,5 : 533,5 · 100 % = 6,1 %.

Дані перевірки свідчать, що абсолютне відхилення величини процентних доходів у звітному періоді з урахуванням таких факторів, як обсяг та структура дохідних активів і середня процентна ставка за ними, становило 32,5 тис. грн, або 6,1 %.

Утворення прибутку банку є наслідком впливу різноманітних факторів. Фактори, під впливом яких формується прибуток, не обмежуються доходами і витратами. Дуже важливими серед них є: обсяг капіталу банку; рівень ефективності використання активів банку; мультиплікативний ефект капіталу; рентабельність доходу.

1. Обсяг капіталу відображається у пасиві балансу банку.

2.Рівень ефективності використання активів банку характеризує показник дохідності активів (Да), який розраховується як відношення доходів банку (Д) до сукупних активів (А):

Д а = Д / А.

3. Мультиплікатор капіталу (Мк) – це показник максимальної здат­ності банку залучати депозити і видаватикредити чи розширювати ланку «депозит – кредит» в розрахунку на одну грошову одиницю свого капіталу, тобто мультиплікатор– це важіль управління структурою власного і залученого капіталу, за допомогою якого визначається здатність банківського капіталу залучати в оборот додаткові гроші, не порушуючи стійкої і дохідної роботи банку.

М квизначається відношенням сукупних активів до балансового капіталу банку (К):

М к = А / К.

4. Рентабельність доходу (Rд)обчислюється відношенням прибутку до оподаткування (П) до доходу банку:

Rд = П / Д.

Залежність прибутку від названих факторів характеризується чотирифакторною мультиплікативною моделлю:

П = К + Да + Мк +Rд .

Факторний аналіз прибутку на основі даної моделі здійснюється за допомогою модифікованого методу ланцюгових підстановок і складається з таких елементів.

Загальна зміна прибутку до оподаткування у звітному періоді (∆П):

∆П = П1 – П0 ,

де П1 — прибуток звітного року;

П0 — прибуток минулого року.

Оцінка кількісного впливу факторів на відхилення за прибутком до оподаткування:

а) вплив зміни капіталу – ,

де (К1 – К0) — відхилення по капіталу;

Да.0 — дохідність активів у минулому році;

Мк.0 — мультиплікатор капіталу у минулому році;

Rд0 — рентабельність доходу у минулому році;

б) вплив зміни дохідності активів ,

де Да1 — дохідність активів звітного року;

в) вплив зміни мультиплікатора капіталу —

,

де Мк — мультиплікатор капіталу звітного року;

г) вплив зміни рентабельності доходу —

,

де Rд0 — рентабельність доходу звітного року.

Скориставшись інформацією щодо капіталу, активів та фінансових результатів діяльності банку, можна оцінити вплив названих факторів на зміну прибутку до оподаткування

В процесі менеджменту фінансових результатів діяльності банку використовують також і коефіцієнтний метод сутність якого полягає у побудові системи взаємозв’язаних показників, які всебічно характеризують стан і динаміку фінансового результату діяльності банку. Показники ефективності розраховують за результатами діяльності банку за рік. При розрахунках за квартал чи півріччя показники необхідно приводити до річного рівня.

Основними показниками, які характеризують прибутковість банку, є такі:

1. Норма прибутку на капітал (рентабельність капіталу);

2. Рентабельність (прибутковість) активів;

3. Рентабельність витрат;

4. Чистий спред;

5. Чиста процентна маржа;

6. Рівень іншого операційного доходу.

1. Рентабельність капіталу (норма прибутку на капітал) (ROE) характеризує ефективність використання капіталу і розраховується як відношення чистого прибутку (ЧП)до балансового капіталу (К), показує, скільки чистого прибутку припадає на 1 грн капіталу банку і характеризує економічну віддачу капіталу, тому є основним показником ефективності діяльності банку. Розраховується за формулою:

.

Банк працює ефективно в тому разі, коли значення показника не менше 15 %.

2. Рентабельність активів (ROA) визначається відношенням чистого прибутку до сукупних активів банку, відображає внутрішню політику банку, професіоналізм його менеджерів, які підтримують оптимальну структуру активів і пасивів з погляду доходів і витрат. У світовій практиці цей показник вважається найкращим для оцінювання ефективності роботи менеджерів банку.

.

Банк ефективно використовує наявні ресурси в тому випадку, коли значення показника не менше 1 %.

3. Рентабельність витрат (Rв) визначається як відношення прибутку до витрат. Цей показник характеризує рівень віддачі витрат банку й оцінює суму прибутку, що припадає на одиницю витрат.

.

4. Чистий спред (ЧС) характеризує рівень узгодженості процентної політики банку за кредитними і депозитними операціями. Чистий спред — це різниця між середніми процентними ставками, отриманими і сплаченими. За його допомогою визначається необхідна мінімальна різниця між ставками за активними і пасивними операціями, яка дасть змогу банку покрити витрати, але не принесе прибутку (мінімальне значення показника 0). Оптимальне значення показ­ника не менше 1,25 %.

,

де ПД — процентні доходи за кредитними операціями;

КП — кредитний портфель;

ПВ — процентні витрати за депозитами;

ПЗ — підпроцентні зобов’язання.

5. Чиста процентна маржа (ЧПМ) дає змогу оцінити здатність банку утворювати чистий процентний дохід, використовуючи загальні активи, характеризує ефективність структури активів банку. Чиста процентна маржа обчислюється як відношення чистого процентного доходу (ЧПД)до загальних активів банку (А):

,

деПД—процентний дохід;

ПВ—процентні витрати.

Аналізуючи чисту процентну маржу, слід брати до уваги її призначення: маржа слугує для покриття витрат банку і ризиків, у тому числі й інфляційного, створення прибутку, покриття договірних угод. Оптимальним значенням показника є 4,5 %. Зменшення процентної маржі сигналізує про загрозу банкрутства. Основними причинами зменшення процентної маржі є: зниження процентних ставок за кредитами; подорожчання ресурсів; скорочення питомої ваги дохідних активів у загальному їх обсязі; хибна процентна політика.

6. Рівень іншого операційного доходу (ІОД) відносно загальних активів (А)характеризує ступінь залежності фінансового стану банку від «нетрадиційних» доходів. Збільшення цього показника може свідчити про здорову диверсифікацію платних послуг або про хибне тяжіння до спекулятивних прибутків для покриття дефіциту основного процентного доходу банку.

.








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 2029;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.022 сек.