Сутність та економічне значення прибутку

Отримання прибутку, як позитивного результату діяльності банків, є одним із основних стратегічних орієнтирів та необхідною умовою їх функціонування і подальшого розвитку, оскільки він є основним власним джерелом фінансових ресурсів і, одночасно, одним з основних показників його фінансової стійкості.

Однак, динаміка доходів і витрат банків протягом останніх років характеризується стійкою тенденцією випереджаючого зростання витрат, порівняно з доходами, що призвело до зниження рентабельності банківської діяльності.

Надзвичайна важливість прибутку проявляється через його функції

1). Прибуток виступає важливим фактором підвищення капіталізації банку, необхідним для залучення нового капіталу, що в свою чергу дає змогу розширювати обсяг банківських операцій та послуг, а також підвищувати їх якість. Якщо прибуток на капітал в банківській сфері буде нижчим ніж в інших галузях народного господарства, то обов’язково відбудеться перелив капіталу в більш прибуткові галузі.

2). Прибуток є джерелом створення різного виду страхових фондів та резервів для страхування ризиків за здійснюваними операціями, що забезпечує фінансову стабільність, зміцнює довіру клієнтів, та укріплює позицію банку в конкурентному середовищі.

3). Прибуток є найважливішим показником оцінки діяльності, характеризує економічний ефект, отриманий в результаті діяльності за певний звітний період, тому використовується аналітиками для визначення рейтингів банків на основі їх балансів.

4). Прибуток виконує стимулюючу функцію, оскільки забезпечує достатній рівень дохідності акцій та є джерелом різного роду матеріальних заохочень.

5). Прибуток важливий для всіх учасників економічного процесу, кожний з яких керується власними мотивами. Так, акціонери зацікавлені в прибутку тому, що він є джерелом доходу на інвестований капітал. Прибуток є вигідним для вкладників, так як завдяки збільшенню резервів і підвищенню якості послуг забезпечується стійкість, ефективність та надійність банківської системи. Позичальники також зацікавлені в достатньому банківському прибутку, тому що здатність банку надавати позички залежить від розмірів та структури його капіталу.

6). Прибуток є одним із джерел формування бюджетів різних рівнів і цим самим задовольняє інтереси держави;

7) Прибуток є основним джерелом зростання ринкової вартості банку, оскільки високий рівень капіталізації прибутку забезпечує приріст активів та збільшення їх вартості.

Функції прибутку виступають у взаємозв’язку та обумовлюють одна одну. Вони визначають центральне місце і багатогранну роль прибутку в економіці та суспільстві держави.

Оскільки отримання прибутку та забезпечення рентабельної діяльності є необхідним чинником функціонування банку, то важливим завданням у цьому контексті є пошук резервів зростання дохідності, яке зазвичай вирішують шляхом підвищення ефективності використання активів через збільшення питомої ваги їх дохідної частки та скорочення частки недохідних активів. Концепція «високорентабельної діяльності» банку базується на трьох «китах»: максимізації доходів (від наданих кредитів та операцій із цінними паперами, а також підтримка гнучкої структури активів, яка пристосована до змін процентної ставки); мінімізації витрат (через оптимізацію структури пасивів, зменшення втрат від безнадійних позичок, жорсткий контроль за накладними витратами; професійному ефективному менеджменті.

Разом із цим, прибуток необхідно розглядати як економічний показник діяльності установи, а не як кошти. Розрізняють кілька видів банківського прибутку: економічний, балансовий, прибуток до оподаткування та чистий. Економічний прибуток відрізняється від «бухгалтерського» прибутку (балансового) на суму «неявних» витрат (можливих, але упущених вигод). Інакше кажучи, економічний прибуток – це певний надлишок доходу над економічними витратами, які є сукупністю витрат банку.

Економічний прибуток – це різниця між доходами і витратами банку. В узагальненому вигляді прибуток є різницею між доходами, отриманими банком за відповідний період унаслідок своєї діяльності, та витратами, здійсненими за той самий період для забезпечення цієї діяльності. Різницю між доходами і витратами протягом року називають результатом.

Балансовий прибуток банку – це загальна сума прибутку від усіх видів діяльності банку, яка відображається в балансі.

Прибуток до оподаткування – сума прибутку, визначена за результатами діяльності банку за звітний період як об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Чистий прибуток – різниця між прибутком до оподаткування та сумою податку на прибуток. Його сума у встановленому порядку розподіляється і використовується банком.








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 677;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.