Класифікація транспортних вузлів

Транспортні вузли класифікуються по наступним ознаках: числу видів транспорту, що обслуговують вузол, характеру експлуатаційної роботи, географічному положенню, чисельності населення, розташуванню транспортних пристроїв, геометричному накресленню (схема вузла).

По числу різних видів обслуговуючого транспорту вузли поділяються на три групи: залізнично-автодорожні (Львів), залізнично-водно-автодорожні (Одеса), водно-автодорожні.

По характері експлуатаційної роботи вузли бувають: 1) транзитні, обслуговуючі транзитні потоки у прямому і змішаному видах сполучень; 2) з великою місцевою роботою, що обслуговують транзитні (у тому числі перевалочні) і місцеві потоки о; 3) місцеві (кінцеві).

По географічній ознаці вузли поділяються на сухопутні і розташовані на берегах морів і судноплавних рік. У залежності від чисельності населення міста, що обслуговується вузлом, транспортні вузли підрозділяються на три групи: 1) малі і середні з населенням до 100 тис. чіл., зі слабко розвитою промисловістю; 2) великі і крупні з населенням до 1 млн. чіл., з великою обробною чи видобувною промисловістю; 3) найкрупніші з населенням понад 1 млн. чола., із сильно розвитою промисловістю.

По розташуванню транспортних пристроїв розрізняються вузли: 1) однокомплектні, з об'єднаним розташуванням пристроїв основних видів транспорту; 2) однокомплектні, з роздільним розташуванням пасажирського і вантажного районів; 3) багатокомплектні з об'єднаним розташуванням пристроїв різних видів транспорту; 4) багатомплектні комбіновані.

За геометричною формою розрізняють вузли кінцеві, радіальні, витягнуті в довжину, радіально-напівкільцеві, радіально-кільцеві і комбіновані.

Кінцеві транспортні вузли (Батумі) розташовуються поблизу морів, великих рік, гористої місцевості.

Для цих вузлів типово невелике число примикаючих залізничних і автодорожніх ліній, з вираженими кінцевими рухом і характером вантажних і пасажирських операцій.

У радіальних вузлах залізниці й автомобільні шляхи сходяться променями-радіусами до одного району міста. Бувають вузли з двома центрами (фокусами), коли в одному з них сходяться автомобільні шляхи, а в іншому - залізничні лінії. У радіальних транспортних вузлах залізничні лінії розташовуються по радіальній, трикутній чи хрестоподібній схемах.

Вузли, витягнуті в довжину, типові для районів зі складними топографічними умовами. Часто вони розташовуються на берегах рік (Красноводськ, Волгоград), морів і в гірській місцевості (Тбілісі). Такі вузли обслуговують міста з прямокутним плануванням, витягнуті в довжину.

У вузлах, витягнутих у довжину, у місцях злиття залізничних ліній, що сходяться, на підходах до міста споруджуються декілька послідовно розташованих станцій, що виконують роботу з обслуговування під'їзних колій і поїздоутворюванню й обробляючих кутові потоки.

Радіально-кільцеві транспортні вузли характерні для великих міст, де вони мають звичайно кілька кілець залізниць і автомобільних шляхів з радіусами і діаметрами усередині міста.

Радіально-напівкільцеві транспортні вузли великих міст, розташованих на берегах морів, великих озер чи штучних водоймищ, а іноді й біля великих рік, мають по одному кільцю чи кілька півкілець.

Комбіновані транспортні вузли представляють сполучення: тупикового залізничного і радіального автодорожнього вузлів із прямокутним чи радіальним плануванням вуличних мереж; залізничного вузла з паралельними ходами, вуличних мереж прямокутного планування і радіального автодорожнього вузла; залізничного вузла, витягнутого в довжину, чи з паралельними ходами, вуличних мереж з радіальним плануванням і радіальним автодорожнім вузлом.

Границями транспортного вузла є пункти злиття ліній, що підходять до вузла, і пункти, що виконують роботу з розподілу прибуваючих поїздів (машин, судів), по головному ході, обходу, кільцю і внутрівузловим з'єднанням. По кожнім виді транспорту встановлюється самостійна границя: для залізничного транспорту - передвузлові пости, роз'їзди чи станції; для водяного транспорту - портові станції, причали, окремі канали й інші пристрої; для автодорожнього - по вантажному руху аналогічно границі залізничного вузла, а при відсутності автодорожніх кільцевих ліній, обходів і з'єднань - по окраїні міста, для пасажирського - умовними (розміри пасажиропотікоків і характер руху) і кінцевими пунктами проходження приміського пасажирського транспорту.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 3571;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.