Проаналізувати програму курсу «Природознавство» (1-4 клас).

Методика навчання природознавства її предмет і завдання. Зв'язок з іншими науками. Короткий історичний огляд методики навчання пр-ва.

2 орієнтоване планування навчального матеріалу по класах. (в програмі)

проаналізувати програму курсу «Природознавство» (1-4 клас).

1Методика навчання природознавства належить до педагогічних наук. Предметом її вивчення є процес навчання природознавства у початкових класах. Зміст методики розробляється насамперед на основі розуміння її як науки про організацію процесу навчання природознавства у початкових класах.

Відомо, що у процесі навчання нерозривно пов'язані між собою зміст навчання (навчальний предмет), діяльність учителя (викладання) і діяльність учнів (навчання). Отже, методика природознавства досліджує закономірність зв'язків між складовими навчального процесу і на цій основі розробляє шляхи його оптимізації.

Перед методикою викладання природознавства як галуззю педагогічної науки стоять такі завдання:

1) визначення в комплексі пізнавальних, виховних і розвиваючих завдань шкільного природознавства, його місця в системі освіти;

2) розробка змісту природознавства як навчального предмета; наукове обґрунтування програм, підручників;

3) вироблення методів, методичних прийомів та організаційних форм навчання відповідно до завдань і змісту природознавства;

4) розробка засобів навчання природознавству та матеріальної бази;

5) розробку системи підготовки майбутнього вчителя до організації та керування процесом навчання природознавства молодших школярів.

Методика викладання природознавства найтісніше пов'язана з педагогікою як по лінії дидактики (теорії навчання), так і по лінії виховання. Дидактика визначає загальні закони принципи і правила навчання, що є обов'язковими і для методики природознавства. Методика природознавства застосовує і конкретизує загальнодидактичні положення відповідно до особливостей навчального матеріалу з природознавства.

Найважливіше завдання процесу навчання — знайти ефективні способи керівництва пізнавальною діяльністю учнів. Для цього треба знати її об'єктивні закономірності, які вивчаються психологією і фізіологією вищої нервової діяльності, що й визначає зв'язок методики природознавства з названими науками.

Від наук про природу методика викладання природознавства бере зміст навчального матеріалу. Вона допомагає вчителю правильно відбирати найістотніші елементи основ наук і викладати навчальний матеріал у формах і зв'язках, найдоступніших для розуміння і запам'ятовування. Крім того, методи науки, основи якої вивчаються, також знаходять своє відображення в методах навчання.

Предмет «Природознавство»вивчається з 1 по 4 клас по 2 години на тиждень у кожному класі. Загальний обсяг навчального часу становить 270 годин, з них 18 – резерв навчального часу.  
\Зміст програми побудовано заспірально-концентричнимпринципом. Укладачі наголошують наособистісній орієнтації змісту цього курсу: пропонується багато екскурсій, демонстрацій, практичних робіт, виконання міні-проектів. 2.У всіх навчальних програмах не прописано кінцеві цілі вивчення того чи іншого предмету. Водночас, формулювання більшості завдань мають загальний, недіагностичний характер: наприклад,«формування цілісної природничо-наукової картини світу, що охоплює систему знань, яка відображає основні закони і закономірності про природу та місце в ній людини»; Очевидно, що такі завдання вчитель може по-різному трактувати і по-різному виконувати, а виконання цих завдань неможливо ні перевірити, ні оцінити.
Для узагальнення вивченого матеріалу цікавим видається розділ «Запитання до природи» 3. Аналіз проектів навчальних програм дає підстави зробити висновок про те, що поки не вдалося розвантажити зміст початкової освіти від надлишкового інформаційного матеріалу. Змістове переобтяження навчальних програм є задавненою вадою змісту шкільної освіти на всіх її рівнях, але у початковій школі це явище тягне за собою втрату мотивації, інтересу дітей до навчання, погіршення стану їх здоров’я. У цьому контексті показовим, наприклад, є зміст навчальної програми з природознавства – відносно нового курсу, побудованого на основі природознавчої складової курсу «Я і Україна», що існував до 2011 р.
З’явилася примітка « Запитай у батьків», яка передбачає співпрацю «учень», «вчитель», «батьки». «Охорону природи» виведено в окреме питання в кожній темі. 4. У пояснювальній записці до проекту програми з природознавства зазначено, що він покликаний сприяти формуванню природознавчої компетентності учнів шляхом засвоєння системи інтегрованих знань про природу і людину, має забезпечити основи екологічної освіти, опанування способами навчально-пізнавальної діяльності, розвитку ціннісних орієнтацій у різних сферах життєдіяльності та природоохоронної практики. Проте фактичний зміст курсу, як він відображений у проекті програми, не відповідає задекларованим цілям. Навчальна програма не містить інтегративної основи навколо якої групується зміст. Вона перевантажена інформаційним та фактичним матеріалом, який не відповідає віковим особливостям учнів початкової школи. За структурою і змістом це – короткий курс ботаніки, зоології, анатомії людини та географії для основної школи.
Навчально-пізнавальний процес рекомендується базувати на компетентісно орієнтованих завданнях з використанням сучасних освітніх технологій. 4-а. Наприклад, у 2-му класі на одному уроці на тему «Тварини взимку» учні повинні опанувати такі змістові блоки: «Комахи взимку», «Життя риб взимку», «Птахи взимку», «Живлення птахів взимку», «Осілі птахи», «Кочові птахи», «Підгодовування птахів взимку», «Звірі взимку», «Активний спосіб життя і зимова сплячка звірів», «Взаємозв’язки між станом неживої природи взимку та життям рослин і тварин». Матеріал, звісно, важливий, але навіть дуже досвідчений вчитель не зможе в рамках одного уроку дізнатися про життєвий досвід кожної дитини з цих питань.
Важливе місце має розділ«Вступ», який дає можливість «ввести» дитину в предмет. Програма має інтегрований зміст, поєднує пропедевтику біології та екології, географії, фізики, астрономії, хімії 5. З чинної програми перенесено до новоїнепродуктивну ідею вивчати у 4-му класісистему органів людини. Розробники проекту програми з природознавства передбачили, що учні протягом всього лише дев’яти уроків мусять засвоїти короткий курс анатомії людини. Наприклад, четвертокласникам пропонується протягом уроку на тему «Мозок – орган управління» вивчити і нервову систему: мозок і нерви, і функцію нервової системи, і головний та спинний мозок, і нерви як «провідники» в нервовій системі, і керування диханням, серцебиттям, перетравлюванням їжі, і чинники, які шкодять нервовій системі тощо.
Передбачено резервні години. Розширені та уточнені вимоги до рівня Держстандарту. 6. Інший приклад: у 4-му класі при вивченні теми «Кров, її значення для організму» мають бути засвоєні такі змістові блоки: «Органи кровообігу: кровоносні судини, серце»; «Пульс і його вимірювання»; «Дбайливе ставлення до серця та його тренування»; «Перша допомога при кровотечах». Впродовж цього уроку ще й має бути виконана практична робота «Надання першої допомоги при різних ушкодженнях кровоносних судин; вимірювання пульсу у стані спокою й після навантаження». Очевидно, що навіть за умови повного матеріального забезпечення школи дев’яти-десятирічні діти не здатні протягом 40 хвилин осягнути такий обсяг навчального матеріалу. Відтак, на проведення таких практичних робіт у початковій школі слід передбачити окремі навчальні години.

Билет 2

1 внесок сучасних методистів україни в розвиток методики навчання пр-ва (розробка змісту програм підручників методичних посібників)








Дата добавления: 2016-05-25; просмотров: 6589;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.