ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №17.

ВИЗНАЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ ВОДИ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО БЕТОНУ

Теоретичний вступ

Всі форми карбонатної кислоти у воді пов’язані карбонатно-кислотною рівновагою:

L L L

Основна карбонатна система природних вод при середніх значеннях рН: Н2О + СО2 L Н2СО3 L Н + НСО3-. Вона має буферні властивості і забезпечує постійність рН природних вод. Для прісних природних вод найважливішим чинником, який формує хімічний склад води, є карбонатно-кальцієва система СаСО3 + СО2 + Н2О L Са(НСО3)2. Від стану рівноваги між елементами цієї системи залежить процес розчинення або нагромадження карбонатних порід.

Якщо у воді є одночасно вільна карбонатна кислота та гідрогенкарбонати, то в стані рівноваги певному вмісту гідрогенкарбонат-йонів відповідає певна кількість вільної карбонатної кислоти, яку називають рівноважною. Якщо вміст вільної карбонатної кислоти буде більший за той, що відповідає стану рівноваги Са2++2НСО3- < СО2+СаСО32О, то відповідно до принципу Ле Шательє частина вільної карбонатної кислоти буде взаємодіяти з кальцій карбонатом і переводити його в гідрогенкарбонат. Надлишок вільної карбонатної кислоти над рівноважною називають агресивною карбонатною кислотою. Коли вміст у воді вільної карбонатної кислоти менший за рівноважний з гідрогенкарбонатами Са2++2НСО3- > СО2+СаСО32О, то рівновага зсувається вправо. Утворюється вільна карбонатна кислота і карбонат-йони. Надлишок карбонат-йонів взаємодіє з йонами Са2+ з утворенням важкорозчинного кальцій карбонату.

Води, в яких існує основна карбонатна рівновага, називають стабільними. Вони не змінюють свого складу при контакті з карбонатами.

Води, які містять надлишок вільної карбонатної кислоти над рівноважною, називають агресивними. Такі води руйнують карбонатні складові. Агресивна дія цих вод виражається в розчиненні кальцій карбонату та кальцій гідроксиду за рівняннями

L ,

Води, які містять надлишкову кількість (над рівноважною) гідрогенкарбонатів, тобто мають підвищену лужність, називають нестабільними. Карбонатна рівновага в таких водах зміщена в напрямку розкладання гірогенкарбонатів. При наявності йонів Са2+ та Mg2+ в нестабільній воді відкладаються кальцій та магній карбонати.

Для визначення стабільності води по відношенню до бетону використовують метод карбонатних досліджень. Нестабільність води характеризують зміною кількості зв’язаної карбонатної кислоти після контакту досліджуваної води з кальцій карбонатом.

Якщо вода стабільна, то в ній не буде розчинятися кальцій карбонат. Якщо вода агресивна, то прореагує з кальцій карбонатом, і деяка кількість СО2 зв’яжеться в кальцій гідрогенкарбонат:

L

Отже, кількість зв’язаної карбонатної кислоти після контакту агресивної води з кальцій карбонатом збільшиться. Якщо кількість зв’язаної карбонатної кислоти при цьому зменшиться, то вода була перенасичена кальцій карбонатом.

Значення показника стабільності води виражають у вигляді дробу, чисельником якого є кількість зв’язаної карбонатної кислоти досліджуваної води, а знаменником – кількість зв’язаної карбонатної кислоти після насичення води кальцій карбонатом

Якщо: КСТ=1 – вода стабільна;

КСТ.>1 – вода схильна до відкладання СаСО3 ;

КСТ.<1 – вода агресивна.








Дата добавления: 2016-05-16; просмотров: 520;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.