ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 41.

ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКА ЗАЛОМЛЕННЯ СКЛА І ФОКУСНОЇ ВІДДАЛІ ЛІНЗ.

Прилади і матеріали:дисковий екран (шайба Гартля), набір лінз, призм.

Теоретична частина

Світловий промінь, який падає на межу поділу двох прозорих середовищ, частково відбивається, а частково заломлюється (рис.1)

Закони заломлення світла:

І. Промінь падаючий і промінь заломлений лежать в одній площині з перпендикуляром, поставленим в точку падіння променя до межі розділу двох середовищ.

ІІ. Відношення синуса кута падіння до синуса кута заломлення є величина постійна і називається відносним показником заломлення другого середовища відносно першого:

( 1 )

Обидва середовища діелектричні, на поглинають світла, прозорі і оптично ізотропні, і друге середовище оптично більш густе, ніж перше. =n21

Стала величина називається відносним показником заломлення другого середовища відносно першого.

Показник заломлення даного середовища по відношенню до вакууму називається абсолютним показником заломлення.

, отже завжди .

Відносний показник заломлення зв’язаний з абсолютними показниками першого і другого середовищ і співвідношенням:

При переході променя із середовища з показником заломлення в середовище з показником заломлення на границі розділу виконується співвідношення :

ЗАВДАННЯ 1

Визначення показників заломлення скла.

1. Прозорий напівциліндр установіть на шайбі так, щоб плоский зріз його співпадав з горизонтальним діаметром, а вертикальна риска на напівциліндрі – з вертикальним діаметром. Промінь створюється освітлювачем, положення якого може змінюватись відносно шайби.

2. Спочатку впевніться, що промінь, який падає до границі розділу двох середовищ перпендикулярно, не заломлюється, тобто переходить друге середовище не змінюючи свого напрямку.

3. Впевніться, що зі зміною кута падіння променя змінюється і кут заломлення.

4. За допомогою градусної шкали, нанесеної на шайбі визначіть кут падіння і відповідно йому кут заломлення . За формулою (1) визначте показник заломлення скла відносно повітря (з урахуванням того, що абсолютний показник заломлення повітря близький до 1) він і буде являтись абсолютним показником заломлення скла. Проведіть вимірювання кілька разів. Знайдіть середнє значення показника заломлення:

(2)

2. Дані вимірювань запишіть у таблицю 1

ЗАВДАННЯ 2








Дата добавления: 2016-05-16; просмотров: 892;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.