Теоретична частина. Світло або оптичне випромінювання являє собою електромагнітні хвилі

Світло або оптичне випромінювання являє собою електромагнітні хвилі. Середня величина енергії , яка переноситься променями світла за одиницю часу через поверхню, називається потоком світлової енергії через цю поверхню (або потужністю випромінювання).

Потік променевої енергії, який оцінюється по його дії на нормальне око, адаптоване до світла, називають світловим потоком.

Одиниця вимірювання світлового потоку – 1лм (люмен) (лат. Lumen – світло). 1 люмен - це світловий потік, випромінюваний точковим ізотропним джерелом силою світла 1 кд в тілесний кут 1 стерадіан.

При вивченні світлових потоків використовуються слідуючі величини: сила світла, освітленість, яскравість, світність.

Сила світла - величина світлового потоку, випромінюваного точковим джерелом в одиничному тілесному куті. Так, якщо в тілесному куті ω випромінюється світловий потік Ф , то сила світла в даному напрямку буде :

Одиниця вимірювання сили світла 1 Кд (кандела), - це сила світла яка випромінюється з поверхні 1/600000 м2 повного випромінювача в перпендикулярному напрямку при температурі тверднення платини і тиску 101325 Па.

Яскравість в даному напрямку визначається величиною світлового потоку, випромінюваного з одиниці поверхні, видимої в даному напрямку, в одиницю тілесного кута або вона чисельно дорівнює силі світла в даному напрямку, створюваній одиницею площі видимої поверхні джерела.

Яскравість вимірюється в нітах.

Світність вимірюється величиною світлового потоку Ф, випромінюваного з одиниці площі S по можливих напрямках.

Одиниця вимірювання світності – ватт з квадратного метра (Вт/м2)

Освітленість Е вимірюється відношенням світлового потоку Ф, що падає на дану поверхню, до величини площі S досліджуваної поверхні.

Одиниця освітленості 1лк (люкс) – освітленість, створювана світловим потоком в 1 лм при рівномірному розподілі його на площі в 1 м2.

1 лк =

 








Дата добавления: 2016-05-16; просмотров: 497;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.