Особливості методики занять у кожнім з вікових періодів.

Розглядаючи вищепредставлені форми занять фізичною культурою дорослого населення слід зазначити, що виходячи з основних завдань фізичного виховання для працездатного населення (до 60 років чоловіки і 55 років жінки) значну роль відіграють виробничі форми занять, а також самостійні й організовані заняття фізичною культурою.

Для людей зрілого віку (до 35 років) можна застосовувати досить інтенсивні види занять фізичною культурою, якщо не має противопоказань.

З 35 до 60 років (чоловіки) і 55 років (жінки) слід пропонувати заняття помірної інтенсивності.

Для людей літнього і старшого віку велике значення мають самостійні й організовані форми занять фізичною культурою. У більшості випадків вони мають оздоровчу, реабілітаційну і рекреаційну спрямованість.

У літньому і старшому віці (від 61 року до 90 років) треба застосовувати низько інтенсивні види занять фізичною культурою (цигун, плавання, дихальні вправи, суглобна гімнастика, гімнастичні вправи, вправи циклічного характеру низької інтенсивності та аеробної спрямованості).

Для людей старше 74 років (старший вік) рекомендуються самостійні види низько інтенсивних занять фізичними вправами такі як: дихальна гімнастика, суглобна гімнастика, шахи, шашки, дартс тощо.

При заняттях з людьми старшого віку необхідно враховувати:

· емоційність занять;

· чергування помірного навантаження і відпочинку; вправ на м'язову напругу і розслаблення;

· ритмічність, виконуваних вправ;

· поступовість навантаження і строгу регламентацію обсягу й інтенсивності навантаження на заняттях.

При цьому необхідний строгий самоконтроль і педагогічний контроль адекватності навантажень на заняттях. При цьому варто враховувати об'єктивні і суб'єктивні фактори.

 

 

Лекція 7

 

ФІЗИЧНА ПІДГОТОВКА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

 

План

 

1. Зміст і структура фізичної підготовки Збройних Силах України.

2. Концептуальні основи системи фізичної підготовки військ у Збройних Силах України (мета, загальні та спеціальні завдання, принципи фізичної підготовки).

3. Процес фізичного удосконалювання військовослужбовців.

 

1. Зміст і структура фізичної підготовки Збройних Силах України.

Фізична підготовка військовослужбовців – це цілеспрямований процес їхнього фізичного удосконалювання, що здійснюється з урахуванням особливостей військово-професійної діяльності; важлива ланка державної системи фізичного виховання, а також складова частина системи бойового удосконалювання військ.

Система фізичної підготовки військовослужбовців розроблена відповідно до вимог бойової діяльності до фізичного стану особового складу і включає 3 підсистеми:

I – концептуальні основи;

II – процес фізичного удосконалювання військовослужбовців;

III – керування цим процесом.








Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.