Особливості купівлі-продажу сировинних і продовольчих товарів

 

Ринки сировинних і продовольчих товарів значною мірою монополізовані і регламентовані. Збільшується державне втручання у визначення обсягів, напрямків, форм і методів торгівлі сировинними і продовольчими товарами.

Для ринку сировинних і продовольчих товарів характерні такі види операцій:

· укладення разових угод на постачання порівняно невеликої кількості товарів, включаючи біржові угоди;

· постачання між підприємствами, що входять в один концерн (внутрішньофірмові постачання) на довгостроковій основі;

· довгострокові угоди між формально незалежними контрагентами.

Особливості торгівлі сировинними товарами і продовольством обумовлені специфічними умовами використання сировини, що знаходить безпосереднє відображення в контрактах купівлі-продажу. Нижче розглянуті деякі умови таких договорів.

Порядок здавання-прийняття. Велика увага при укладанні контракту звертається на умови здавання-прийняття сировинних товарів, методи визначення якості й кількості. Під час перевезення деяких сировинних і продовольчих товарів відбуваються зміни в їхній кількості і якості - деякі з них адсорбують вологу, піддаються усушці, псуванню. У зв'язку з цим у контрактах передбачається остаточне визначення кількості товару в місці вивантаження. На підставі цих показників визначаються ціни.

У контрактах на торгівлю сировинними товарами звертається велика увага на встановлення надбавок і знижок з ціни за постачання товару більш високою і більш низької якості.

Транспортні умови. При транспортуванні сировинних і продовольчих товарів досить широко використовується так зване опціонне застереження щодо кількості товару, що постачається. Для того, щоб повністю використовувати вантажомісткість і вантажопідйомність транспортного засобу, у договорі встановлюється право продавця відвантажити дещо більшу або меншу кількість товару.

Ціна і загальна сума контракту. Ринок сировинних і продовольчих товарів характеризується великими коливаннями рівня цін. Тому, щоб уникнути великих втрат у випадку різкої зміни цін, у контрактах установлюються ціни з подальшою фіксацією. Так, може бути передбачене встановлення контрактних цін за рівнем біржових котирувань на день постачання чи платежу або за іншими достовірними довідковими цінами. При встановленні в контракті ціни з подальшою фіксацією покупцю може бути надане право вибору моменту фіксації ціни протягом терміну виконання угоди з застереженням, якими джерелами інформації про ціни йому варто користатися при визначенні ціни.

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 629;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.