Основні статті договору: упакування, маркування і транспортні умови

 

Упакування. Продавець зобов'язаний передати покупцю товар у тарі й упакуванні, за винятком тих випадків, коли товар не вимагає упакування, наприклад сировинні вантажі, труби й ін. Під час узгодження контракту продавець і покупець після визначення базисних умов постачання, уточнення маршруту транспортування товару і виду транспорту повинні домовитися про необхідність упакування чи способу запобігання ушкодженню товару. Вимоги до упакування умовно розділяються на два види:

· загальні, котрі випливають з обов'язку продавця забезпечити збереженість вантажу при визначеному способі перевезення;

· спеціальні, які вказуються імпортером і пов’язані з особливостями перевезення і збереження товару на території країни-імпортера.

Способи оплати упакування встановлюються в контракті і можуть передбачати як включення ціни упакування в ціну товару, так і визначення ціни упакування окремо від ціни товару.

Маркування. Продавець і покупець, погоджуючи вимоги до маркування товару, зазвичай мають певні цілі:

· вказати особливості товару (тендітний, радіоактивний і т.д.);

· попередити транспортні організації про особливості поводження з товаром (не кантувати, не кидати, не спускати із сортувальних гірок і т.д.);

· сортувати вантажні місця за приналежністю до визначеного контракту чи за назвами та адресу одержувача;

· перевірити комплектність завантаження і вивантаження за нумерацією у партії;

· при втраті й подальшому виявленні вантажу направляти його на адресу покупця;

· інформувати транспортні й митні організації про вагу нетто/брутто товару для вибору піднімальних засобів, розрахунків за перевезення і перевантаження, стягування мита та інших зборів.

Для досягнення поставлених цілей маркування повинне мати такі реквізити: найменування покупця та його адреса, номер контракту, номер ящика (якщо в партії декілька ящиків, то нумерація здійснюється у вигляді дробу: у чисельнику номер ящика, у знаменнику - число ящиків у партії), вага нетто і брутто, при необхідності додаткове маркування, що вказує на характер вантажу і способи поводження з ним.

Транспортні умови - важливий розділ договору купівлі-продажу, що містить перелік зобов'язань продавця і покупця по доставці товару від вказаного в договорі місця відправлення до місця призначення.

Насамперед, покупцю необхідно знати час відправлення товару для того, щоб він міг вчасно подбати про його приймання і подальше транспортування. Тому в договорі зазвичай передбачається обов'язок продавця повідомити покупця про готовність товару до відвантаження, закінчення відвантаження, а також установлюється порядок виконання цього обов'язку.

У транспортних умовах передбачаються:

· вид і спосіб, а також терміни транспортування;

· найменування перевізника;

· найменування місця завантаження і розвантаження товару, пунктів перевалки;

· вибір проформи чартеру, коносамента, іншого перевізного документа для оформлення договору перевезення;

· порядок повідомлення про прибуття транспорту в обумовлене місце або приходу судна в порт і визначення готовності судна до вантажних операцій;

· порядок страхування транспортного ризику;

· норми завантаження/розвантаження і порядок обчислення сталійного (зупиночного) часу;

· умови призначення експедиторів, стивідорів і суднових агентів;

· доповнення до договору.

Конкретний зміст транспортних умов угоди залежить від таких факторів: базисної умови постачання, виду транспорту і способу доставки, транспортної специфіки товару, умов міжнародних договорів і угод, що регулюють умови перевезення.

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 609;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.