Особливості торгівлі промисловими товарами, машинами та обладнанням

 

У змісті контрактів на постачання машин та обладнання чітко простежуються тенденції розвитку сучасного ринку готових виробів, рівень конкурентноздатності яких залежить від нецінових факторів, і насамперед від якості товарів та термінів їх постачання. Ці обставини визначають необхідність детального встановлення якісних характеристик машин, що постачаються, і обладнання та твердих зобов'язань продавця по своєчасному відвантаженню товару.

Предмет контракту. У контракти на постачання машин і обладнання включаються обов'язки продавця представити з відвантаженням товару комплект технічної документації. Значення такої документації наскільки велике, що в деяких контрактах у статті «Предмет контракту» може бути зазначено: «Продавець виготовить і поставить покупцю устаткування за специфікаціями відповідно до додатка, технічну документацію, запасні частини й інструмент згідно з відповідними додатками».

Визначення якісних характеристик. Якісні характеристики машин і устаткування зазвичай настільки великі, що, як правило, перелік їх виноситься в додаток до контракту. При відвантаженні товару продавець зобов'язаний перевіряти якість обладнання на предмет відповідності умовам контракту та оформити сертифікат якості. Крім цього, складається протокол випробування обладнання, чим показується відповідність цього обладнання встановленим у контракті параметрам.

Гарантії. Неодмінною частиною контрактів на постачання обладнання є стаття про гарантії. Велика увага звертається сторонами на встановлення термінів гарантії. У більшості випадків терміни гарантії нормальної і безперебійної роботи обладнання пов’язані з моментом пуску в експлуатацію, датою постачання чи датою перетину кордону.

Терміни постачання.Детальне викладення прав і обов'язків сторін щодо термінів постачання має велике значення в контрактах купівлі-продажу машин і обладнання, оскільки найчастіше від цього залежить процес виробництва в покупця. Щодо термінів постачання в контракти повинні бути включені такі елементи: точне зазначення термінів, періодичність відвантаження, визначення документа, що засвідчує дату відвантаження, санкції за можливе порушення термінів постачання.

Ціна контракту і спосіб платежу. При укладанні контрактів на постачання машин та обладнання використовуються загальноприйняті способи встановлення цін - тверді чи змінні ціни. Змінна ціна зазвичай визначається за формулою:

(11.1)

де Р - остаточна ціна товару;

Р0 - базисна ціна, встановлена в момент підписання контракту;

М0 і М, - базисна та остаточна ціна на матеріали;

S0 і S1, - базисна та остаточна вартість робочої сили;

а, b і с - виражають встановлене в договорі процентне співвідношення окремих елементів первинної базисної ціни (у сумі рівні одиниці). Установлюючи це співвідношення, сторони визначають незмінну частину ціни - а, елемент b - частка вартості матеріалів у базисній ціні, елемент с - частка вартості робочої сили в базисній ціні. На відміну від інших товарних груп при купівлі-продажу обладнання частіше використовується спосіб платежу за комерційним кредитом, насамперед при постачаннях продукції з тривалими термінами виготовлення. До умов кредиту включаються: терміни надання і порядок погашення, розмір кредитованої частини постачань, вартість користування кредитом. Гарантування платежів за кредитами здійснюється наданням покупцем банківських гарантій, видачею векселів.

При постачаннях машин та обладнання найчастіше виникає необхідність у певних монтажних роботах. Контракт на такі роботи може бути як складовою частиною загального контракту на постачання машин і обладнання чи мати самостійне значення.

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 595;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.