Розрахунки банківськими переказами

Міжнародний банківський переказ є формою розрахунків, здійснюваної відповідно до договору, за яким банк (банк переказодавача) здійснює за винагороду від імені і за дорученням особи (переказодавача), рахунок якого знаходиться в цьому банку, переказ коштів в інший банк (банк одержувача - бенефіціара) на користь особи (бенефіціара), зазначеної в дорученні.

Схема розрахунку банківським переказами представлене на рис. 11.7. Покупець направляє у свій банк А платіжне доручення, що являє собою лист, у якому покупець доручає банку здійснити платіж через банк Б зазначеному продавцю визначеної суми за постачання товару за конкретним контрактом.

 

 

Рис. 11.7 - Схема розрахунку банківськими переказами:

1 - контракт між продавцем і покупцем на постачання визначеного товару;

2 - постачання товару від продавця до покупця;

3 - платіжне доручення покупця своєму банку про переказ грошей через банк Б продавцю з зазначенням номеру контракту;

4 - платіжне доручення банку А банку Б про переказ грошей на рахунок продавця;

5 - повідомлення продавця про надходження грошей за контрактом

 

Банк А направляє відповідне платіжне доручення банку Б також із указівкою суми, номера контракту, найменування та адреси бенефіціара (одержувача грошей). Банк продавця Б переказує гроші на рахунок бенефіціара та інформує його про те, що на його рахунок за таким-то контрактом надійшла такого-то числа визначена сума.

Суть даних відносин полягає в тому, що банки при дотриманні визначених умов виконують дане їм доручення відповідно до вказівок переказодавача. Розрахунки за міжнародними банківськими переказами є найпоширенішою формою розрахунків.

Міжнародне торгове право практично не містить якихось актів, що регулюють форму платежу за міжнародними банківськими переказами. З наявних документів, якими варто керуватися при здійсненні платежів при такій формі розрахунків, є Типовий закон «ПРО міжнародні банківські перекази», затверджений Комісією ООН з міжнародного торгового права в 1992р., і Керівництво Міжнародної торговельної палати з міжнародного міжбанківського переказу коштів і компенсації 1990 р.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 609;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.