Формулювання в контракті акредитивної та інкасової форм розрахунків

У контракті купівлі-продажу акредитивна форма розрахунків може бути наведена у вигляді такого формулювання:

«Платіж та товар, проданий за дійсним контрактом повинний бути зроблений з безвідкличного підтвердження акредитиву, що повинний бути відкритий Покупцем у Банку ___ на користь Продавця на вартість кожної партії товару, що підлягає відвантаженню, плюс 10%; термін дії акредитива - 45 днів.

Акредитив повинний бути відкритий не пізніше, ніж за 15 днів до погодженого терміну відвантаження кожної партії товару. Витрати по відкриттю, зміні та використанню акредитиву оплачує Покупець.

У випадку не відкриття акредитиву вчасно Покупець оплачує Продавцю за кожний день прострочення, але не більш ніж протягом 20 днів, пені в розмірі 0,1% від суми невідкритого в термін акредитиву, і Продавець у такому випадку має право затримати постачання товару до відкриття акредитиву. Якщо затримка у відкритті акредитиву протриває понад 20 днів, то Продавець має право відмовитися від постачання товару, що підлягає оплаті з цього акредитиву. При цьому збитки Покупця в зв'язку з вищевказаною затримкою в постачанні товару і відмовою Продавця поставити його не можуть бути перекладені на Продавця.

Платіж з акредитиву здійснюються при наданні Продавцем Банку ___ наступних документів:

· 2 екземпляри чистих коносаментів, виставлених на товар, відвантажений на адресу Покупця;

· 4 екземпляри рахунка;

· 4 екземпляри специфікації;

· копії сертифіката якості.

При згоді продавця і покупця використовувати інкасову форму розрахунків у контракт можна включити таке формулювання:

«Платіж за поставлений товар здійснюється шляхом виставляння рахунку на інкасо в Банку ____. Оплата рахунків здійснюється протягом 20 днів з дня отримання документів. Платіж здійснюється на підставі таких документів:

1. Повного комплекту чистих бортових коносаментів (дубліката залізничної накладної, автонакладної), виписаних відповідно до специфікації, доданої до дійсного контракту, - 3 примірника.

2. Рахунки в 3 примірниках.

3. Сертифіката якості, виданого Продавцем у 2 примірниках.

Продавець зобов'язаний перераховані вище документи пред'явити в Банк для оплати не пізніше 10 днів після відвантаження.

Для покриття можливих збитків у результаті нестачі усередині упакування чи низької якості поставленого товару з першого рахунка утримується сума в розмірі 3% від загальної вартості товарів, закуплених за діючим контрактом.

Продавець у рахунку за першу партію товарів вказує окремим рядком утримувану суму і зменшує на неї суму рахунку».

Уніфіковані правила і звичаї документарних форм платежів (акредитив та інкасо)

«Уніфіковані правила для документарних акредитивів» (Uniform Customs and Practices for Documentary Credits USP) мають рекомендаційний характер. Але, незважаючи на це, їх дотримуються практично у всіх країнах світу при здійсненні розрахунків між суб'єктами різних держав із застосуванням акредитивів.

Перша редакція цих правил була видана в 1933 р., наступні - у 1951, 1962, 1974 і 1983 рр. На сьогодні використовується редакція Міжнародної торговельної палати № 500, видана в 1993 р.

Рекомендація Міжнародної торговельної палати діє тільки в тому випадку, якщо сторони прямо вказують на те, що підпорядковують свої відносини даним правилам.

USР № 500 застосовуються до всіх документарних акредитивів і обов'язкові для всіх зацікавлених сторін при відсутності прямо вираженої угоди про інше. Ці правила визначають:

· поняття і види акредитивів;

· способи і порядок їх виконання і передачі;

· зобов'язання і відповідальність банків;

· вимоги до наданих за акредитивом документами і порядок їхнього подання;

· тлумачення різних термінів.

Практика розрахунків за допомогою інкасо систематизована Міжнародною торговельною палатою у вигляді стандартних міжнародних правил у публікації «Уніфіковані правила по інкасо» (Uniformed Rules for Collection URC). Остання редакція правил являє собою публікацію Міжнародної торговельної палати № 522, видану в 1995 р., яка набула чинності з січня 1996 р. Як відзначалося вище, рекомендації МТП діють лише в тому випадку, коли сторони прямо вказують у договорах, що підпорядковують свої відносини цим рекомендаціям.

«Уніфіковані правила по інкасо» визначають такі моменти:

· поняття і види інкасо;

· визначення сторін, що беруть участь в інкасових операціях;

· форма і структура інкасового доручення;

· зобов'язання і відповідальність банків при розрахунках у формі інкасо, а також випадки звільнення від відповідальності.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 567;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.