Документи, використовувані при розрахунках

При постачаннях товарів за контрактом і при розрахунках за товари використовуються комплекти документів, що перераховуються в контрактах, що укладаються.

У комплект платіжних документів входять такі основні групи:

1.Товаросупроводжувальні документи:

1.1.Специфікація, що підтверджує, що товар поставлений за номенклатурою та в кількості, передбаченій контрактом.

1.2. Сертифікат якості, що засвідчує, що товар перед відвантаженням перевірений постачальником на відповідність технічним вимогам контракту.

1.3. Пакувальний лист, у якому вказується, у яких вантажних упакуваннях міститься який товар і в якій кількості.

2. Товаророзпорядчі документи:

2.1. Транспортний документ, що підтверджує відправлення вантажу на визначеному транспортному засобі.

2.2. Страховий договір чи сертифікат, що засвідчує, що товар застрахований від транспортних ризиків відповідно до умов контракту.

3. Рахунок-фактура.

Продавець і покупець визначають у контракті, які документи входять до складу товаросупроводжувальних. Зазвичай комплект таких документів міститься у вологозахисному упакуванні й надійно кріпиться до транспортних місць.

Платіжні документи, що пересилаються експортером імпортеру при банківських переказах, через банк при акредитивах та інкасо, є одночасно і товаророзпорядчими документами, що дозволяють отримати товар у перевізника відповідно до базисних умов постачання. Коли товар перебуває в дорозі від продавця до покупця, транспортні товаросупроводжувальні документи є уособленням товару і за ними можна здійснювати угоди.

У розрахунках при здійсненні зовнішньоторговельних операцій найважливішим документом є рахунок-фактура, що направляється продавцем покупцю з метою одержання грошей чи інших грошових зобов'язань за постачання товарів, надання послуг і в порядку інших взаєморозрахунків.

На практиці застосовуються також рахунки-проформи, передані покупцю з інформаційними цілями і такі, що не передбачають платежів на підставі їх надання.

Додатково до складу платіжних документів у контракт можуть бути внесені й інші документи:

· комплектувальна відомість, що вказує, якими частинами комплектного постачання є частини, що постачаються, і деталі;

· сертифікат походження товару, що завіряється консульством країни імпортера в країні експортера і підтверджує, що товар виготовлений у країні експортера;

· акт остаточного приймання товару представниками покупця в країні експортера.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 668;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.