Основні способи платежу: авансовий платіж і оплата після відвантаження

Платежі за товари, що постачаються, можуть здійснюватися авансом або після постачань товару, а також комбінацією зазначених способів.

Найбільш безпечним методом платежу для продавця є одержання повної оплати авансом перед відвантаженням товару - авансовий платіж (аdvanсе рауment). У цьому випадку продавець не піддається ризику відмови покупця від платежу за товар. Авансовий платіж означає також, що продавець, не надаючи покупцю ніякого кредиту, не повинний сам тимчасово фінансувати продаж і вкладати грошові кошти в оборотний торговий капітал. Такий спосіб платежу є дуже небезпечним для покупця, оскільки може з'явитися ризик невиконання зобов'язань постачальником.

У контракті купівлі-продажу при використанні авансового способу платежу в статті «Умови платежу» фіксується таке: «Розрахунки за цим Контрактом будуть здійснюватися банківськими переказами через банки-кореспонденти (назви банків). Продавець, через___днів після підписання Контракту передасть Покупцю на суму авансу банківську гарантію своєчасного постачання товару. Покупець протягом не більше ___ днів після одержання зазначеної гарантії перекаже Продавцю авансовий платіж, що передбачається цим Контрактом, у сумі ___».

При використанні способу платежу «оплата після відвантаження» (платіж після отримання документів - саsh аgаіnst documents) покупець сплачує гроші за товари щойно вони відвантажені. Продавець після відвантаження товару передає своєму банку документи (чим підтверджує не тільки відвантаження, але і передачу власності за товар) разом з розпорядженням про їхню передачу в банк покупця для подальшого одержання платежу після отримання цих документів.

При такому способі платежу відповідна умова контракту може бути сформульована в такий спосіб - Розрахунки за цим Контрактом будуть здійснюватися банківськими переказами через банки-кореспонденти (назви банків). Покупець за ___ днів до контрактного терміну постачання передасть банківську гарантію платежу на повну суму Контракту.

Платіж буде сплачений Покупцем після одержання від Продавця таких документів (перелік і кількість екземплярів документів встановлюються в контракті за узгодженням сторін):

· специфікації поставленого товару;

· сертифіката якості товару;

· пакувальних аркушів;

· транспортного документа;

· рахунка-фактури.

Цей метод платежу забезпечує певний захист продавця. Наявність спеціальних документів на відвантажений товар, за якими продавець не втрачає права власності, дозволяє продавцю тримати документи у себе, доки не буде здійснений платіж.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 777;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.