Основні статті договору: термін і дата постачання, порядок здавання-прийняття товарів

Термін і дата постачання. Під терміном постачання розуміється момент, коли продавець зобов'язаний передати товар у власність покупця. Відповідно до договору кількість товару може бути поставлене одноразово або вроздріб. Термін постачання може бути встановлений визначенням календарного дня постачання періоду, протягом якого повинне бути здійснене постачання. У довгострокових договорах зазвичай встановлюють загальний термін дії договору і проміжних термінів, обумовлені відразу на весь термін дії чи наприкінці кожного календарного року на наступний рік.

Термін постачання може бути встановлений шляхом зазначенням кількості днів, тижнів, місяців, рахунок яких починається з моменту здійснення якоїсь дії. Наприклад, «протягом шести місяців із дня одержання продавцем повідомлення покупця про затвердження креслень».

Крім цього, у договорі вказується, яку дату вважати датою постачання, тобто датою передачі товару в розпорядження покупця. Наприклад, «датою постачання вважається дата коносамента».

У залежності від способу постачання датою постачання може вважатися:

· дата транспортного документа (коносамента, накладної і т.д.);

· дата розписки транспортно-експедиторської фірми в прийнятті вантажу для подальшого транспортування;

· дата підписання приймально-здавального акту комісією замовника і представником постачальника.

Порядок здавання-прийняття товарів. Зміст даної статті контракту визначається базисною умовою постачання, що обумовлює місце приймання товару, а також характеристиками самого товару.

Товар, що постачається, приймається за якістю та кількістю в тому місці, де відбувається перехід права власності на товар і ризик його ушкодження з продавця на покупця. Наприклад, при використанні терміна FOB приймання товару організується на складі постачальника, при використанні терміна FOB - у порту навантаження і т.д.

Здавання-прийняття товару по кількості відбувається шляхом перерахування, зважування товару, а його результати відбиваються у відповідних документах. За якістю здавання-прийняття товару здійснюється на основі документів, що підтверджують відповідність якості товару умовам договору, чи перевіркою якості в місці прийому. Часто прийом товару за кількістю і якістю доручається незалежній компанії, що виписує необхідні сертифікати кількості та якості.

У контракті може бути передбачена попереднє й остаточне здавання-прийняття. Перше встановлює відповідність виготовленого товару умовам договору, а друге означає фактичне виконання контракту по одержанню товару відповідної якості й кількості.

 

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 754;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.