Види договорів купівлі-продажу

 

У процедурі висновку зовнішньоторговельної операції укладення договору - найбільш складна і відповідальна операція. Чинне законодавство встановлює тільки загальні рамки договірних правовідносин. До його норм звертаються лише тоді, коли якісь аспекти правовідносин не урегульовані угодою сторін у договорі. Розрізняють декілька різновидів договорів купівлі-продажу.

Договір разового постачання - одноразова угода, що передбачає постачання погодженої кількості товару до визначеного періоду часу. Постачання товарів відбувається один чи кілька разів протягом установленого терміну.

За термінами виконання разові договори поділяють:

· з короткими термінами постачання, що здебільшого характерні для постачань сировинних і продовольчих товарів;

· з тривалими термінами постачання, що характерні для комплектного і складного обладнання.

Договір з регулярним постачанням передбачає регулярне постачання визначеної кількості партій товару протягом установленого договором терміну. Він може бути коротким - короткостроковий договір (зазвичай 1 рік) і довгостроковою тривалістю 5-10, а іноді і більше років. Довгострокові договори, як правило, укладають на постачання промислової сировини і напівфабрикатів - вугілля, нафти та нафтопродуктів, природного газу, руди, продовольства, що дає можливість підприємствам організовувати процес виробництва на базі сировини, що постачається.

У залежності від форми оплати за товар розрізняють договори з оплатою в грошовій і товарній формі чи цілком частково.

Договори з оплатою в грошовій формі передбачають розрахунки у визначеній погодженій сторонами валюті з обумовленими в договорі способами платежу і форм розрахунку.

У сучасних умовах значного поширення отримали договори з оплатою у змішаній формі. У них мова йде про будівництво на умовах цільового кредитування підприємства і часткової оплати витрат у грошовій і товарній формах. При цьому заздалегідь установлюється частка продукції, що буде постачатися з побудованого підприємства. Такі договори мають назву «договір на компенсаційних умовах».

Бартерні угоди - товарообмінні й компенсаційні угоди, що передбачають простий обмін погоджених кількостей одного товару на іншій.

Особливо варто зупинитися на договорах зустрічної торгівлі. Сторони таких договорів зобов'язуються взаємно закуповувати товари одна в одної в збалансованих обсягах. До договорів зустрічної торгівлі відносять:

· рамкові чи загальні угоди про товарообмін, під якими розуміють конкретну кількість угод;

· зустрічні закупівлі, за умовами яких обидві сторони зобов'язуються купити одна в одної товари і послуги.

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 871;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.