Базові умови постачання товарів у міжнародних договорах купівлі-продажу товарів

Базисна умова постачання товару - це основна умова зовнішньоторговельного контракту, що визначає обов'язку продавця і покупця щодо предмета купівлі-продажу.

Для уніфікації основних умов постачання Міжнародна торговельна палата вперше у 1936 р. видала Міжнародні правила тлумачення торгових умов, відомих як Інкотермс 1936, потім у 1953, 1967, 1976, 1980, 1990 і 2000 рр. ці правила були змінені і доповнені відповідно до поточної практики міжнародної торгівлі.

Застосування термінів Інкотермс 2000 у практиці комерційної роботи при включенні їх у договір купівлі-продажу характеризується такими особливостями:

1. З правової точки зору цей документ має факультативний, рекомендаційний характер. У зв'язку з цим сторони, що використовують у своїй роботі його торгові умови, повинні робити посилання на цей документ у договорі купівлі-продажу.

2. Терміни Інкотермс 2000 з багатьох питань мають загальний характер. Тому у відповідних розділах договору купівлі-продажу сторонам необхідно уточнювати і конкретизувати деталі розподілу обов'язків між продавцем і покупцем.

3. Сторони договору купівлі-продажу мають право формулювати і застосовувати будь-які умови постачань, у тому числі можуть використовуватися раніше версії Інкотермс. У договорі цей момент повинен бути чітко обумовлений.

4. У зв'язку із широким визнанням Інкотермс у всіх країнах світу при заповненні митних документів у графі «Умови постачання», як правило, потрібно вказати базові умови постачання відповідно до термінів, прийнятими Міжнародною торговельною палатою.

Інкотермс 2000 регламентує ряд важливих моментів, пов'язаних з постачанням товару, а саме:

· фіксує розподіл витрат на транспортування товару між продавцем і покупцем. Ці витрати досить різноманітні й складають іноді 40-50% ціни товару. Вони можуть включати: витрати на підготовку товару до відвантаження; оплату завантаження й перевезення товару; оплату страхування вантажу під час перевезення; витрати на збереження товару в дорозі; оплату митних зборів, податків і зборів при перетинанні митного кордону тощо.

· визначає момент переходу з продавця на покупця ризику втрати та ушкодження товару. Це означає, що несприятливі наслідки змін якості й кількості товару несе та сторона, на якій лежить відповідальність за вантаж на конкретній ділянці шляху. Усього Інкотермс 2000 містить 13 базисних умов постачань, що пропонують різні поєднання обов'язків, витрат і ступеня ризику продавця й покупця за міжнародним договором купівлі-продажу. Для зручності застосування та розуміння всі умови розділені на чотири групи, починаючи з того моменту, коли продавець надає в розпорядження покупця готовий товар безпосередньо на своєму складі.

Важливою особливістю розглянутих умов є їх класифікація в залежності від способів транспортування товару та видів транспорту, а також конкретні рекомендації Міжнародної торговельної палати щодо використання. Детально кожна умова буде розглянута в темі 11.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 905;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.