Асортимент товарів, що пропонуються

Іншим параметром класифікації роздрібних торгових підприємств є асортимент товарів, які вони пропонують. Спеціалізований магазинпропонує вузьку групу товарів зі значною глибиною асортименту. Сьогодні цей вид роздрібної торгівлі швидко розповсюджується. Цьому сприяє активне використання маркетингу сегментів, цільового маркетингу та поси­лення спеціалізації при виробництві певних товарів, що, в свою чергу, підвищує роль мага­зинів, які спеціалізуються на продажу цих товарів та обслуговують певні сегменти ринку.

Повною протилежністю цьому типу магазинів є універмаги,які відрізняються вели­ким різноманіттям груп товарів, які пропонуються. Останнім часом універмаги відчува­ють тиск з боку інших підприємств роздрібної торгівлі. З одного боку на них тиснуть магазини, які торгують за зниженими цінами, а з іншого — спеціалізовані магазини. Багато універмагів у відповідь на загрозу з боку магазинів знижених цін започаткували у себе "підвали дешевого розпродажу", активізували діяльність, спрямовану на стимулю­вання збуту. Інші пішли шляхом розукрупнення, почали реконструкцію помешкань, відкрили в середині універмагів "модні крамнички" ("бутіки") та маленькі фірмові мага­зинчики, які можуть конкурувати зі спеціалізованими магазинами. Зважаючи на жорс­току конкуренцію, ключовим фактором, який виділяє універмаги серед інших видів під­приємств роздрібної торгівлі, залишається рівень обслуговування.

Універсам (супермаркет)— один з найрозповсюдженіших типів закладів роздрібної тор­гівлі. Останнім часом, внаслідок зниження темпів приросту населення та посилення кон­куренції з боку магазинів товарів повсякденного попиту, продовольчих магазинів зниже­них цін та комбінованих універсамів, відбулося зменшення обсягів продажу універсамів. Крім того, різко зросла кількість американців, які надають перевагу позадомашньому хар­чуванню, що також значно погіршило позиції універсамів в системі роздрібної торгівлі. Тому компанії, які є власниками універсамів, почали пошук нових форм організації торгів-лі. Кількість універсамів, які входять до складу більшості мереж, зменшилась, а вони самі стали більшими. Для того щоб знайти найпопулярніші групи товарів, універсами застосо­вують тактику "захоплення чужих територій", пропонуючи споживачам асортимент това­рів, який не був раніше в магазинах цієї категорії, перш за все непродовольчі товари — ко­сметику, господарчі товари, іграшки, ліки, які продаються за рецептами, електропобутові прилади, відеокасети, спортивні товари, садовий інвентар. Крім цього, універсами прагнуть залучити споживачів, надаючи нові види послуг. Реагуючи на вимоги ринку, деякі універ­сами відкривають у себе кондитерські, прилавки з гастрономічними делікатесами та відділи свіжих морських продуктів. Інші, для підвищення своєї конкурентоздатності відносно про­довольчих магазинів знижених цін, зменшують експлуатаційні витрати, впроваджують ефективніші методи управління та знижують ціни [2].

Магазин товарів повсякденного попиту (черговий магазин)— це невеликий магазин, який пропонує обмежений асортимент ходових товарів повсякденного попиту.

Магазини повсякденного попиту пережили драматичний момент своєї історії в 90-х роках, коли їх основний ринок, який складався з молодих міських працівників, різко скоротився. Це був відчутний удар, і, щоб відійти від нього, багато власників магазинів повсякденного попиту вимушені були перебудувати свою діяльність, тобто переорієнту­ватися на інший ринок — споживачів-жінок. Оскільки ці споживачі потребували іншого стилю обслуговування, власники магазинів змінили їх інтер'єр, прибрали гральні авто­мати, зробили зручнішими місця паркування автомобілів, покращили освітлення поруч з магазинами та встановили помірніші ціни. Та й асортимент товарів значно змінився. Крім чисто "джентльменського" набору — пива, цигарок та журналів — з'явились риба, напівфабрикати, дієтичні продукти. Але життя не залишається на місці, і сьогодні влас­ники магазинів товарів повсякденного попиту знову експериментують, проводячи мікромаркетинг, суть якого полягає у пристосуванні торгівлі в кожному конкретному ви­падку до потреб споживачів того мікрорайону, де він розташований. Наприклад, магази­ни мережі Stop-N-Go розташовані в багатих мікрорайонах, пропонують свіжі продукти, вишукані соуси, прохолоджувальні напої та дорогі вина. Намагаючись догодити смакам вихідців з Латинської Америки в населених ними мікрорайонах, магазини Stop-N-Go, пропонують журнали, надруковані іспанською мовою, та інші товари, які користуються попитом у цієї категорії споживачів. Постійно пристосовуючись до динамічного стилю життя споживачів, магазини товарів повсякденного попиту розраховують на збереження свого місця серед інших видів торгівлі продуктами харчування [3].

Універсами широкого профілю (супермагазини)за своїми розмірами та величиною товар­ного асортименту перевершують традиційний універсам. Прикладами закладш такого роду є Safeway's 'Рак' N Pay та Pathmark Super Centers. Деякі з них — Wal-Mart, Kmart — перетво­рились вкомбіновані магазини, які є в певній мірі поєднанням універсаму та магазину, який торгує зі знижками. В таких магазинах пропонується дуже широкий асортимент то­варів. Наприклад, в Super Kmart Center ви можете знайти все, що вам потрібно, — свіжий хліб, напівфабрикати, дитяче харчування, побутові електроприлади, одяг тощо. Товарообіг супермагазинів в США збільшується за рік приблизно на 25%, в той час як супермарке­тів—на 1%. Wal-Mart, яка відкрила свій перший супермагазин у 1988 році, вже в 1998 році мала 530 таких магазинів, що складає дві третини від їх загальної кількості в США. До 2005 року їхня кількість за прогнозами спеціалістів становитиме від 1200 до 1500 [4].

Останніми роками спостерігається зростання такої категорії супермагазинів, які називають "вбивцями категорій".їх основною особливістю є те, що вони розташовані у великих приміщеннях, які нагадують ангари, пропонують величезний асортимент товарів однієї категорії та укомплектовані висококваліфікованим персоналом. "Вбивці категорій" переважають в торгівлі книгами, товарами для немовлят, іграшками, елект­ронікою, домашньою технікою, постільною білизною, спортивними товарами та това­рами для домашніх тварин. Ще одним різновидом супермагазину є торговий комплекс (гіпермаркет), велетенський магазин, який за розмірами дорівнює приблизно шести футбольним майданчикам. Такі магазини розповсюджені в Європі та в деяких інших країнах, однак не мають великого успіху в США. Врешті, роздрібна торгівля зустрічається й в сфері послуг. Роздрібні торговці по­слугами — це готелі та мотелі, банки, авіакомпанії, коледжі, лікарні, кінотеатри, тені­сні клуби, кегельбани, ресторани, ремонтні майстерні, перукарні та хімчистки. Індус­трія роздрібних послуг в США росте швидше, ніж роздрібна торгівля товарами.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 953;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.