Синтетичний і аналітичний облік реалізації продукції, товарів, робіт та послуг

Процес реалізації сільськогосподарської продукції, товарів, робіт і послуг, відображують на кількох балансових рахунках: 90 "Собівартість реалізації', 93 "Витрати на збут", 70 "Доходи від реалізації-"

Рахунок 70 "Доходи від реалізації" призначено для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, а також про суму знижок, наданих покупцям та про інші вирахування з доходу.

Рахунок 70 "Доходи від реалізації"має такі субрахунки:

701"Дохід від реалізації готової продукції"";

702"Дохід від реалізації товарів";

703"Дохід від реалізації робіт і послуг";

704"Вирахування з доходу";

705"Перестрахування".

За кредитом субрахунків 701-703 відображується збільшення (одержання) доходу, за дебетом - належна сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, передбачених законодавством) та списання у порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

На субрахунку 701 "Дохід від реалізації готової продукції"' узагальнюється інформація про доходи від реалізації готової продукції.

На субрахунку 702 "Дохід від реалізації товарів" підприємства торгівлі та інші організації узагальнюють інформацію про доходи від реалізації товарів.

На субрахунку 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг" підприємства і організації, що виконують і надають послуги, узагальнюють інформацію про доходи від реалізації робіт і послуг.

На субрахунку 704 "Вирахування з доходу" за дебетом відображується сума надходжень за договорами комісії, агентськими та іншими аналогічними договорами на користь комітентів, принципалів; сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцем продукції та товарів на інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. За кредитом субрахунка 704 відображується списання дебетових оборотів на рахунок 79 "Фінансові результати".

Багатогалузеві сільськогосподарські підприємства поряд з реалізацією готової сільськогосподарської продукції і тварин на вирощуванні та відгодівлі можуть надавати послуги та виконувати роботи як своїм працівникам, так і на сторону. Поряд з виробничою діяльністю в статутах деяких сільськогосподарських підприємств передбачається також торговельна діяльність. Тому в цих підприємствах будуть задіяні всі названі вище субрахунки рахунка 70 "Доходи від реалізації". Багатогалузевий характер сільськогосподарського виробництва вимагає надання інформації про одержання доходу від окремих галузей господарства. Тому доцільно аналітичний облік доходів від реалізації вести за видами (групами) продукції, товарів, робіт, послуг і напрямками реалізації.

Окремими групами доходів від реалізації готової продукції можуть бути:

> доходи від реалізації продукції рослинництва;

> доходи від реалізації продукції тваринництва;

> доходи від реалізації продукції переробки продукції рослинництва та тваринництва;

> доходи від реалізації тварин на вирощуванні і відгодівлі.
Окремими напрямами одержання доходів від реалізації готової продукції доцільно виділити:

> доходи від реалізації сільськогосподарської продукції для державних і регіональних потреб;

> доходи від реалізації сільськогосподарської продукції переробки підприємством;

> доходи від реалізації сільськогосподарської продукції через мережі пунктів заготівлі, а також обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів;

> доходи від реалізації сільськогосподарської продукції на ринку;

> доходи від реалізації сільськогосподарської продукції за товарообмінними (бартерними) операціями;

> доходи від реалізації готової продукції за іншими напрямами.
Дебет рахунка 70 "Доходи від реалізації"" кореспондує з кредитом

рахунків:

36 "Розрахунки з покупцями та замовниками",

64 "Розрахунки за податками й платежами",

68 "Розрахунки за іншими операціями",

79 "Фінансові результати".

Кредит рахунка 70 "Доходи від реалізації"" кореспондує з дебетом рахунків:

14 "Довгострокові фінансові інвестиції"',

16 "Довгострокові біологічні активи",

30 "Каса",

31 "Рахунки в банках",

34 "Короткострокові векселі одержані",

36 "Розрахунки з покупцями та замовниками",

37 "Розрахунки з різними дебіторами",

63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками", 66 "Розрахунки за виплатами працівникам",

68 "Розрахунки за іншими операціями",

69 "Доходи майбутніх періодів", 79 "Фінансові результати".

Таблиця 1

Облік реалізації пшениці озимої

 

 

 

 

 

 

 

 

Пор. № Зміст операції Кореспондуючі рахунки Сума, грн
дебет кредит
Оприбуткована від урожаю продукція пшениці озимої за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу:
зерно  
зернові відходи  
солома  
Разом  
Відображено в складі доходу виручку від реалізації зерна пшениці озимої
Нараховано податкове зобов'язання з ПДВ
Списано вартість реалізованого зерна озимої пшениці, яка оцінюється за справедливою вартістю
Віднесено суму доходу (виручки) від реалізації за мінусом ПДВ на збільшення фінансового результату від основної діяльності
Списано вартість реалізації на зменшення фінансового результату від основної діяльності
Списані адміністративні витрати на зменшення фінансового результату
Списані витрати на збут на зменшення фінансового результату
Надійшла на поточний рахунок оплата від покупця
Погашено заборгованість за податковим зобов'язанням з ПДВ

 

Для обліку реалізації товарів застосовується субрахунки 902 "Собівартість реалізованих товарів" і 702 "Дохід від реалізації товарів". Витрати на збут товарів відображуються на рахунку 93 "Витрати на збут".

Для узагальнення інформації про інші доходи та інші витрати від операційної діяльності підприємства крім доходу (виручки) і витрат (собівартості) від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг призначено рахунки 71 "Інший операційний дохід" і 94 "Інші витрати операційної діяльності".

Для унаочнення наведемо таблицю інших операційних доходів та інших витрат операційної діяльності, які відповідно обліковуються на рахунках 71 "Інший операційний дохід" і 94 "Інші витрати операційної діяльності".

На субрахунку 710 "Дохід від первісного визнання та зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю", узагальнюється інформація про доходи від первісного визнання та зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю, зокрема дохід від первісного визнання сільськогосподарської продукції і біологічних активів та зміни справедливої вартості біологічних активів, які визначено відповідно до П(С)БО 30 "Біологічні активи".

Доходи (витрати) від первісного визнання додаткових біологічних активів і сільськогосподарської продукції визначаються за кожним об'єктом біологічних активів, з цією метою на рахунку обліку виробництва має бути забезпечена відповідність між витратами, пов'язаними з біологічними перетвореннями, та вартістю отриманих біологічних активів і сільськогосподарської продукції за окремими видами біологічних активів та/або їх групами.

Доходи (витрати) від первісного визнання додаткових біологічних активів і сільськогосподарської продукції включаються до складу інших операційних доходів (витрат) наприкінці звітного (календарного) року або на кожну дату балансу з коригуванням до фактичної суми доходів (витрат) від первісного визнання додаткових біологічних активів і сільськогосподарської продукції, визначеної в кінці звітного (календарного) року.

Сума доходу від зміни справедливої вартості біологічного активу, який оцінюється за справедливою вартістю, за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу, на дату балансу відображається збільшенням його вартості та збільшенням іншого операційного доходу.

Для обліку операцій, пов'язаних із отриманням доходів від реалізації іноземної валюти, призначені субрахунки 711

На субрахунку 711 "Дохід від реалізації іноземної валюти" відображується за кредитом дохід (виручка) від реалізації іноземної валюти. Водночас балансову вартість реалізованої валюти буде показано за дебетом субрахунка 942 "Собівартість реалізованої іноземної валюти".

При реалізації іноземної валюти складаються бухгалтерські проводки:

1. На суму виручки від реалізації іноземної валюти:

дебет субрахунка 311 "Поточні рахунки в національній валюті";

кредит субрахунка 711 "Дохід від реалізації іноземної валюти".

Для обліку операцій, пов'язаних отриманням доходів від реалізації інших оборотних активів Попризначені субрахунки 712

При реалізації виробничих запасів складаються бухгалтерські проводки:

На суму доходу від реалізації виробничих запасів:

дебет субрахунка 361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями";

кредит субрахунка 712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів".

На суму нарахованого ПДВ, включеного до вартості реалізації запасів (на субрахунок 643, якщо, реалізації передувала передоплата від покупця, або на субрахунку 641, якщо реалізація запасів – перша подія):

дебет субрахунка 712 "Доходи від реалізації оборотних активів";

кредит субрахунка 641 "Розрахунки за податками", або 643 "Податкові зобов'язання".

На субрахунку 713 "Дохід від операційної оренди активів" узагальнюється інформація про доходи від оренди (крім фінансової) майна, якщо ця діяльність не є предметом (метою) створення підприємства. Складаються такі бухгалтерські проводки:

На суму отриманого доходу від операційної оренди: дебет рахунка 37 "Розрахунки з різними дебіторами"; кредит субрахунка 713 "Дохід від операційної оренди активів". На суму нарахованого ПДВ, включеного до вартості послуг з оренди (на субрахунку 643, якщо раніше проводилася передоплата від орендаря, або на субрахунку 641, якщо нарахування доходу від оренди - перша подія):

дебет субрахунка 713 "Дохід від операційної оренди активів" кредит субрахунка 641 "Розрахунки за податками", або 643 "Податкові зобов'язання".

На субрахунку 714 "Дохід від операційної курсової різниці"і узагальнюється інформація про доходи від курсових різниць за активами і зобов'язаннями підприємства, пов'язана з операційною діяльністю підприємства.

У бухгалтерському обліку курсові різниці поділяються на операційні та неопераційні. Тому ще раз звертаємо увагу, що на субрахунках 714 "Дохід від операційної курсової різниці" і 945 "Втрати від операційної курсової різниці" відображуються тільки курсові різниці на ті активи та зобов'язання, які обслуговують основну діяльність підприємства.

Водночас для обліку курсової різниці за активами і зобов'язаннями в іноземній валюті, які пов'язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю підприємств, призначені субрахунки 744 "Доходи від неопераційної курсової різниці"

Для обліку штрафних санкцій застосовуються субрахунки 715 і 948.

Субрахунок 715 "Одержані штрафи, неустойки призначено для штрафи, пені, неустойки та інші санкції за порушення господарських договорів, які визнані боржником, або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування завданих збитків.

На суму визнаних боржником штрафів, пені, неустойки дебетуються рахунки обліку грошових коштів або рахунки 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками", 37 "Розрахунки з іншими дебіторами" та кредитується субрахунок 715 "Одержані штрафи, пені, неустойки".

На субрахунку 716 "Відшкодування раніше списаних активів" узагальнюється інформація про суми відшкодувань підприємству вартості раніше списаних активів.








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 2775;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.