Облік формування доходу і витрат фінансової діяльності

Під фінансовою діяльністю розуміють діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства. Суть власного та позикового капіталу розглядається у попередніх розділах підручника. Цей розділ буде присвячено методиці формування доходу і витрат фінансової діяльності на бухгалтерських рахунках, які сприяють зміні капіталу.

Планом рахунків для обліку доходів і витрат фінансової діяльності передбачені рахунки: 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фінансові доходи", 95 "Фінансові витрати", 96 "Втрати від участі в капіталі".

Порівняння доходів і витрат фінансової діяльності наведемо в таблиці 3.

Таблиця 3.

Склад і порівняннядоходів та витрат фінансової діяльності

 

Пор. № Склад доходів фінансової діяльності Склад витрат фінансової діяльності
Від участі в капіталі
Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства Витрати від інвестицій в асоційовані підприємства
Дохід від спільної діяльності Витрати від спільної діяльності
Дохід від інвестицій у дочірні підприємства Витрати від інвестицій у дочірні підприємства
Від іншої фінансової діяльності
Дивіденди одержані
Відсотки одержані Відсотки за кредит
Інші доходи від фінансових операцій Інші фінансові витрати

"Дохід від участі в капіталі", який має такі субрахунки:

721"Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства",

722"Дохід від спільної діяльності",

723"Дохід від інвестицій в дочірні підприємства".

За кредитом рахунка відображується збільшення (одержання) доходу, за дебетом - списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

На субрахунку 721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства" узагальнюється інформація про доходи, пов'язані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема, одержання асоційованими підприємствами прибутків або зростання власного капіталу асоційованих підприємств внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо).

Нагадаємо, що асоційованим підприємством називається підприємство, на яке інвестор може чинити значний вплив. На наявність або існування значного впливу вказують:

> володіння не менше як 20% акцій;

> присутність інвестора в раді директорів;

> матеріальні відносини між партнерами.

На бухгалтерських рахунках ця операція відображується за дебетом субрахунка 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і кредитом рахунка 721 "Дохід від участі в капіталі". Якщо асоціація отримала збиток, то відповідна частка збитку вплине на зменшення первісної вартості інвестицій

 

На субрахунку 722 "Дохід від спільної діяльності" узагальнюється інформація про доходи, пов'язані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема, внаслідок одержання спільними підприємствами прибутків або зростання їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо).

На субрахунку 723 "Дохід від інвестицій у дочірні підприємства" узагальнюється інформація про доходи, пов'язані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема, внаслідок одержання дочірніми підприємствами прибутків або зростання їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо).

> Нагадаємо, що дочірніми підприємствами" називаються підприємства, понад 50% акцій якого належать компанії, тобто інвестор володіє контрольним пакетом акцій і має можливість контролювати фінансово-господарську діяльність дочірнього підприємства.

> У всіх випадках збільшення доходу від інвестицій від спільної діяльності і від інвестицій у дочірні підприємства дебетується субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і кредитуються субрахунки 722 "Дохід від спільної діяльності" та 723 "Дохід від інвестицій в дочірні підприємства".

Рахунок 73 "Інші фінансові доходи" призначено для обліку доходів, які виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які не обліковуються на рахунку 72 "Дохід від участі в капіталі".

Рахунок 73 "Інші фінансовідоходи" має такі субрахунки:

731"Дивіденди одержані";

732"Відсотки одержані";

733"Інші доходи від фінансових операцій".

За кредитом рахунка відображується визнана сума доходу, за дебетом - списання кредитового обороту на рахунок 79 "Фінансові результати".

На субрахунку 731 "Дивіденди одержані" узагальнюється інформація про належні дивіденди від інших підприємств, що не є асоційованими, дочірніми та спільними.

На субрахунку 732 "Відсотки одержані" узагальнюється інформація про відсотки за облігаціями чи іншими цінними паперами, за якими не ведеться облік на субрахунку 731 "Дивіденди одержані", зокрема винагороди за здані в фінансову оренду необоротні активи тощо.

На субрахунку 733 "Інші доходи від фінансових операцій" узагальнюється інформація про інші доходи від фінансової діяльності, що не знайшли відображення на інших субрахунках рахунка 73 "Інші фінансові доходи",

Аналітичний облік фінансових доходів ведеться за об'єктами інвестування.

Рахунок 73 "Інші фінансові доходи" кореспондує за дебетом з кредитом рахунків: 79 "Фінансові результати"; за кредитом з дебетом рахунків: 10 "Основні засоби"; 11 "Інші необоротні матеріальні активи"; 12 "Нематеріальні активи"; 14 "Довгострокові фінансові інвестиції"; 15 "Капітальні інвестиції'"; 16 "Довгострокові біологічні активи"; 20 "Виробничі запаси"; 37 "Розрахунки з різними дебіторами"; 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"; 28 "Товари"; 30 "Каса".

Для обліку доходів і витрат, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства, призначені рахунки: 74 "Інші доходи" і 97 "Інші витрати".

Дамо стислу характеристику рахунків 74 і 97. Рахунок 74 "Інші доходи" належить до пасивних рахунків. За кредитом цього рахунка відображується збільшення (одержання)

доходу, за дебетом належна сума непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору) та інших зборів (обов'язкових платежів) і списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

За рахунком 74 "Інші доходи"відкриваються субрахунки:

741"Дохід від реалізації фінансових інвестицій";

742"Дохід від реалізації необоротних активів";

743"Дохід від реалізації майнових комплексів";

744"Дохід від неопераційної курсової різниці";

745"Дохід від безоплатно одержаних активів";

746"Інші доходи від звичайної діяльності".

На субрахунку 741 "Дохід від реалізації фінансових інвестицій" узагальнюється інформація про доходи від реалізації фінансових інвестицій.

На субрахунку 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" узагальнюється інформація про доходи від реалізації необоротних активів.

На субрахунку 743 "Дохід від реалізації майнових комплексів" узагальнюється інформація про доходи від реалізації майнових комплексів.

На субрахунку 744 "Дохід від неопераційної курсової різниці" узагальнюється інформація про курсові різниці за активами та зобов'язаннями в іноземній валюті, які пов'язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю підприємства.

На субрахунку 745 "Дохід від безоплатно одержаних активів" узагальнюється інформація про доходи від безоплатно одержаних необоротних активів. У разі безоплатного одержання підприємством необоротних активів, дохід визначається за сумою амортизації таких активів одночасно з її нарахуванням.

На субрахунку 746 "Інші доходи від звичайної діяльності" узагальнюється інформація про інші доходи від звичайної діяльності, які не відображені на інших субрахунках рахунка 74 "Інші доходи", зокрема від списання кредиторської заборгованості, що не виникла в ході операційного циклу, по закінченні строку позовної давності, від вартості негативного гудвілу, яка визнається доходом.








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 784;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.