Магазинна роздрібна торгівля

Роздрібна торгівля

Що ж таке роздрібна торгівля? Для американця відповідь на це питання буде, ско­ріш за все, пов'язана з назвами таких компаній, як Wal-Mart, Sears чи Kmart, магазини яких він відвідує. Безперечно, ці фірми займаються роздрібною торгівлею. А ось від­повідь на питання, що об'єднує комівояжера компанії Avon, який пропонує товари ці­єї компанії вдома у споживача, власника невеликого місцевого готелю та, припусти­мо, лікаря, який приймає пацієнтів, може бути не такою очевидною. Відповідь, однак, досить проста: всі вони, як й вищезгадані відомі компанії — роздрібні торговці. Роз­дрібна торгівлявключає будь-яку діяльність, пов'язану з продажем товарів чи послуг кінцевим споживачам для особистого некомерційного користування.

Хоча роздрібною торгівлею окрім власне роздрібних торговців, про яких мова йшла више, часто займаються багато інших організацій та підприємств, серед яких вироб­ники та гуртові торгові організації, все ж більша її частина припадає на частку роздрі­бних торговців. У чому ж полягає відмінність роздрібних торговців від інших підпри­ємств, які торгують вроздріб? Роздрібні торговці— це комерційні підприємства, які більшу частину свого прибутку отримують завдяки роздрібній торгівлі.

Незважаючи на те, що останнім часом роль різних видів позамагазинної роздрібної торгівлі значно підвищилася — продаж поштою, за допомогою телефону, торгівля "від дверей до дверей", через торгові автомати, через Internet та численні електронні засо­би — все ж більша частина роздрібної торгівлі, як і раніше, здійснюється в роздрібних магазинах. Зрештою, хоч роздрібні магазини належать дуже багатьом різним підприє­мцям, останнім часом спостерігається тенденція до їх об'єднання через створення різ­номанітних корпоративних чи договірних організацій.

Оскільки магазинна торгівля відіграє провідну роль в усій роздрібній торгівлі, ми розглянемо її в першу чергу. Потім проаналізуємо позамагазинну роздрібну торгівлю та різноманітні форми об'єднань роздрібних торговців.

Магазинна роздрібна торгівля

Щоб зрозуміти велике різноманіття форм організації магазинної роздрібної торгів­лі, використаємо класифікацію роздрібних магазинів, в основу якої покладений ряд параметрів, які характеризують різні сторони діяльності торгового підприємства. До цих параметрів належать: обсяг послуг, що надаються, асортимент товарів, що пропо­нуються, відносний рівень цін. В наведена класифікація підприємств роздріб­ної торгівлі, виконана на основі цих параметрів.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 1105;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.