Інтерактивний маркетинг та електронна торгівля

Інтерактивний маркетингздійснюється за допомогою інтерактивних комп'ютерних служб, що надають інтерактивні послуги в оперативному режимі. Для оперативного маркетингу використовуються системи, що забезпечують двосторонній електронний зв'язок між продавцем та покупцем. З'єднання комп'ютера покупця (чи Web-машини на основі телевізору) з різними службами забезпечується за допомогою модему та те­лефонних ліній. Існують два типи каналів інтерактивного маркетингу — комерційні оперативно-інформаційні служби та Internet.

Комерційні оперативно-іиформаційні службинадають своїм абонентам інформацію та маркетингові послуги у режимі реального часу, за певну щомісячну платню. Найвідомі-шими з таких служб є America Online, CompuServe, Prodigy та Microsoft Network [21]. Ці комерційні оперативно-інформаційні служби надають своїм абонентам необхідну ін­формацію (новини, бібліотеки, освіту, подорожі, спорт, довідки), забезпечують їм роз­ваги (ігри та інше), комерційні послуги, організовують діалог між абонентами (електронні дошки об'яв, форуми, кімнати для розмов) та надають послуги електронної пошти. Клацнувши кілька разів кнопкою миші домашнього комп'ютера, абоненти цих служб можуть замовляти за відповідними каталогами найрізноматніші вироби та послу­ги. Крім того, вони можуть проводити різні банківські операції у своїх місцевих банках, займатись інвестиційною діяльністю за допомогою різних брокерських контор, замовля­ти авіаквитки, бронювати місця у готелях, замовляти автомобілі напрокат, грати у комп'ютерні ігри, брати участь у всіляких вікторинах та конкурсах, отримувати довідкипро споживчі рейтинги різних товарів та послуг, дізнаватися про результати спортивних змагань та знайомитися зі спортивною статистикою, з прогнозами погоди та обмінюва­тися повідомленнями електронної пошти з іншими абонентами служби.

Після періоду бурхливого розвитку у середині 90-х років комерційні оперативно-інформаційні служби почали відчувати гостру конкуренцію з боку Internetяк головного каналу інтерактивного маркетингу. З іншого боку, самі оперативно-інформаційні служби зараз надають доступ до Internet як одну зі своїх основних послуг. Internet — глобальне па­вутиння комп'ютерних мереж, що бурхливо розвивається. Internet ще у 60-ті роки бува за­початкована одним з проектів Міністерства оборони США, за яким передбачалось зв'язати у єдину комп'ютерну мережу державні науково-дослідні інститути, підприємства-підрядники та воєнні об'єкти. Сьогодні ця колосальна загальнодоступна комп'ютерна ме­режа зв'язує комп'ютерних користувачів з усього світу (причому тип комп'ютера не має значення). Будь-який власник персонального комп'ютера, модему та відповідного програ­много забезпечення може виконувати пошук в Internet необхідної йому інформації (тематика якої практично необмежена) та завантажувати її у свій комп'ютер. Крім того, він може спілкуватись з іншими людьми, що мають доступ до Internet [22].

Широке використання Internet стимулювалось розробкою "дружнього" стандарту до­ступу до World Wide Webта програмного забезпечення Web-броузера (програми перегляду Web), такого як Netscape Navigator, Microsoft Internet Explorer та Mosaic. Web-броузери на­стільки прості та зручні у роботі, що навіть новачки не відчувають особливих проблем у своїх "мандрах" по Web. Користувачі Web можуть обмінюватись повідомленнями елект­ронної пошти, графічними зображеннями, робити "електронні купівлі", знайомитися з останніми новинами, кулінарними рецептами, шедеврами зображувального мистецтва та діловою інформацією. Internet в цілому є безкоштовною мережею, хоча кожному окремому користувачеві доводиться платити провайдерам за забезпечення доступу до Internet.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 1119;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.