Організація роздрібної торгівлі

Хоча багато підприємств роздрібної торгівлі належать окремим власникам, все по­мітнішою стає тенденція до їх об'єднання в різноманітні корпоративні чи інші догові­рні форми. Основні організаційні форми підприємств роздрібної торгівлі — корпора­тивні мережі, добровільні мережі, кооперативи роздрібних торговців, франчайзингові організації та торгові конгломерати — представлені в табл. 11.2.

Корпоративна мережа магазинів представляє собою два чи кілька магазинів роздрі­бної торгівлі, які перебувають у спільній власності, мають спільне керівництво, цент­ралізовані служби закупівлі та збуту та торгують аналогічним асортиментом товарів. Корпоративні мережі мають ряд переваг перед незалежними торговцями, в основі яких лежить принцип централізованого керівництва. По-перше, завдяки своїм розмі­рам мережі мають можливість закуповувати величезні партії товарів за нижчими ціна­ми. По-друге, вони можуть дозволити собі наймати спеціалістів з ціноутворення, про­сування, управління запасами та прогнозування збуту, які також обслуговують всю корпорацію в цілому. І врешті, мережі дозволяють заощаджувати кошти, які витрача­ються на просування товарів, оскільки загальні витрати на рекламу припадають на більшу кількість магазинів та велику кількість товарів.Вдала діяльність корпоративних мереж, в основі якої, як згадувалось вище, лежить принцип централізованого керування, надихнула багатьох незалежних торговців об'єднатися. Об'єднання незалежних торговців створюються на основі контрактних угод, які існують у двох основних формах. Перша з цих форм — добровільна мережа — це група незалежних роздрібних торговців, яку підтримують гуртові торгові підприєм­ства, які зобов'язуються здійснювати спільні закупівлі та спільний збут товарів. Друга форма контрактної угоди — кооператив роздрібних торговців — це група роздрібних торговців, які об'єднуються для створення спільного спеціалізованого гуртового заку­півельного підприємства та проведення єдиної політики торгівлі та просування. Орга­нізація торгівлі у формі кооперативів дозволяє незалежним торговцям заощаджувати кошти, що витрачаються на закупівлю та просування, і, як наслідок, встановлювати роздрібні ціни на тому ж рівні, що й корпоративні мережі.

Франчайзинг — це контрактна угода між виробником, гуртовиком чи організацією з надання послуг, з одного боку, та незалежним підприємцем, який купує право воло­діння та керування однією чи кількома роздрібними точками в такій системі, — з ін­шого боку. Основна відмінність між франчайзинговою організацією та іншими вида­ми контрактних угод полягає в наступному. В основі діяльності описаних вище орга­нізацій (добровільної мережі та кооперативу роздрібних торговців) лежить принцип спільного, централізованого ведення комерційної діяльності. В основі організації систе­ми власників привілеїв лежить принцип індивідуального придбання кожним незалеж­ним торговцем (франчайзі) певного права представляти фірму-власника (франчай­зера). При цьому фірма-власник може надавати франчайзі право продавати певні уні­кальні продукти чи послуги, використовувати певний спосіб ведення комерційної дія­льності чи користуватися у своїй діяльності назвою, репутацією чи патентом, власни­ком яких є фірма, яка продає привілею. Найбільше розповсюдження франчайзингові організації отримали серед компаній, які надають послуги швидкого харчування, серед мотелів, заправок, магазинів відеокасет, центрів здоров'я та фітнес-клубів, фірм з прокату автомобілів, салонів-перукарень, агенцій з продажу нерухомості та бюро по­дорожей, та в багатьох інших сферах роздрібної торгівлі товарами та послугами. Дія­льність цих організацій детально описана у врізці 11.1. "Практика маркетингу".Торговий конгломерат представляє собою корпорацію, що об'єднує в єдиному цент­ралізованому володінні кілька різних видів роздрібної торгівлі, які спільно здійснюють певні функції керування та розподілу. Наприклад, конгломерат F. W. Woolworth окрім того, що є власником галантерейних магазинів, також керує мережею спеціалізованих магазинів, до якої входять магазини взуття Kinney Shoe Stores, а також Afterthhoughts (аксесуари та дамські сумочки), Face Fantasies (косметика), Herald Square Stationers, Frame Scene, Foot Locker (спортивне взуття) та Kids Mart (товари для дітей). На цьому прикладі видно, що в основі діяльності торгових конгломератів лежить принцип диверсифікації роздрібної торгівлі. Диверсифікація комерційної діяльності дозволила великим компанія підвищити ефективність кожного окремого виду діяльності за рахунок створення гнучкої системи керування та раціонального перерозподілу коштів між підприємствами. Схоже, що ця форма буде активно розвиватися й в новому тисячолітті.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 505;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.