Дія і дійсність і тлумачення міжнародних договорів.

Юридичні наслідки викликає тільки договір, що вступив в силу. Відповідно до Віденських конвенцій порядок і дата вступу договору в силу встановлюються в самому договорі чи узгоджуються його учасниками. Так, договори можуть вступати в силу з дати підписання, ратифікації, обміну ратифікаційними грамотами чи здачі депозитарію визначеного числа ратифікаційних грамот. Деколи договори не передбачають дату їх вступу в силу. Це відноситься головним чином до двосторонніх угод, юридичну силу яким надають підписи договірних сторін. Передбачається що вони починають діяти з моменту підписання.

Як правило, договір не має зворотної сили, якщо тільки його учасники не домовились про інше.

Вступ договору в силу пов’язаний із строком дії, який, як правило, встановлюється в договорі. Договори можуть укладатись на визначений строк, на невизначений строк, без вказівки строку дії або з вказівкою на безстрокову дію.

Термін дії міжнародного договору може бути продовжений. В цьому випадку говорять про його пролонгацію.

Недійсність міжнародних договорів пов‘язана з порушенням принципів і норм міжнародного права. Діє презумпція дійсності міжнародних договорів.

Недійсність міжнародних договорів в залежності від ступеня його невідповідності міжнародному праву є двох видів:

- абсолютна;

- відносна;

Абсолютно недійсними є міжнародні договори, які суперечать імперативним нормам міжнародного права (пакт Молотова-Ріббентропа).

Відносна недійсність міжнародних договорів полягає в його оспорюваності однією із сторін (внаслідок обману, підкупу, помилки, порушення повноважень).

Розрізняють припинення і призупинення дії договору.

Припинення означає втрату договором з визначеної дати юридичної сили або вихід із нього учасника.

Припинення договору може відбуватись в результаті закінчення строку його дії, виконання договору, виникнення нової імперативної норми міжнародного права, денонсації (правомірна одностороння відмова держави від договору) і т.д.

Призупинення - тимчасове припинення дії договору.

Юридичними наслідками такого призупинення дії договору є звільнення його учасників від обов`язків виконання договору в своїх взаємовідносинах протягом цього проміжку часу. Призупинення дії договору можливе лише в відповідності з положеннями самого договору, або з згоди його учасників.

Забезпечення виконання міжнародно-правових норм, в тому числі договірних, здійснюється самими суб`єктами міжнародного права. Виконання договорів може забезпечуватись за допомогою міжнародних гарантій, міжнародного контролю, при підтримці міжнародних організацій і т.д.

Тлумачення міжнародного договору - це з`ясування дійсного смислу і змісту договору.

Відомі такі принципи тлумачення міжнародних договорів як сумлінність і надання термінам, що використовуються в договорі їх звичного значення (в їх контексті і в світлі об’єкта і мети договору). Тлумачитись текст повинен в поєднанні з преамбулою і додатками, а також з будь-якою угодою, що відноситься до договору. Якщо тлумачення здійснюється самими учасниками договору, то таке тлумачення називається автентичне.

 

 








Дата добавления: 2016-03-04; просмотров: 2160;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.