Фінансування проведення СБЕ

Здійснення науково-дослідними установами судових екс­пертиз, наукових розробок з питань організації та проведення судових експертиз фінансується з державного бю­джету. Ви­конання судових експертиз іншими устано­вами фінансується за рахунок коштів, що виділяються їм на цю мету з дер­жавного та місцевих бю­джетів, а науково-дослідними установами — за рахунок замо­вника.

Перелік державних платних послуг, які надаються науково-дослідними інститу­тами судових експертиз Міністерства юстиції, затверджений постановою КМУ від 27.07.2011 р. № 804:

- Проведення наукових робіт та наукових і науково-технічних експертиз.

- Проведення судових експертиз у цивільних та господарських справах, а також справах адміністративної юрисдикції.

- Проведення на замовлення фізичних та юридичних осіб експертних досліджень із застосуванням засобів і методів судової експертизи, результати яких оформлюються як висновки експерта.

- Проведення навчання (стажування) фахівців, які не є працівниками державних спеціалізованих установ, з метою присвоєння (підтвердження) кваліфікації судового експерта.

- Підготовка, видання та розповсюдження методичних посібників.

- Проведення науково-практичних семінарів, конференцій, симпозіумів з питань теорії та практики судової експертизи і криміналістики.

Оплата праці судових експертів здійснюється виходячи із нормативної вартості 1 експертогодини, яка визначається Інструкцією про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів дізнання, досудо­вого слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним спеціалізованим установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеці­алістів, яка затверджена Постановою КМУ № 710 від 01.07.96р. (в редакції 07.12.2012р.)

Особливості оплати:

1.Вартість проведення експертиз, що призначаються за кримінальними справами та справами про адміністративні правопорушення, та досліджень за матеріалами кримінальних справ, що призначаються органами дізнання, досудового слідства та суду, визначається за нормативною вартістю 1-ї експертогодини у державних спеціалізованих установах судової експертизи.2. Нормативна вартість 1 експертогодини:-для простої експертизи – 31,3 грн.-для експертизи середньої складності – 39,1 грн.-для експертизи особливої складності –47,0 грн.3. Вартість однієї експертогодини коригується щороку станом на 1 січня з ураху­ванням індексу споживчих цін (індекс інфляції).4. Сума винагороди за відрив від звичайних занять визначається з урахуванням їх характеру занять у межах від 20 до 30 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за день.5. Витрати, пов'язані з явкою, відшкодовуються у розмірах, передбачених законодав­ством для відряджених працівників. 6. Розмір винагороди експерта або спеціаліста, який виконує свої функції не в по­рядку службового завдання, визначається залежно від його кваліфікації та складності завдання у межах від 3 до 5 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за годину роботи. У разі проведення судової експертизи особливої складності розмір винагороди збільшується на 25 відсотків.

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про судову експертизу» на працівників державних спеціалізованих установ судових експер­тиз поширюються особливості матеріального та соціально-побутового забезпечення, передбачені Законом України «Про державну слу­жбу».

Плата іноземним фахівцям за участь у судовій експертизі та відшкодування інших витрат, пов'язаних з її виконанням, здійснюється, відповідно, за домов­леністю сторін.

Охорону приміщень і територій установ судових експертів за­безпечує Міністерство внутрішніх справ за рахунок коштів, які виділяються йому для цього з державного бю­джету.

 

4.2. Порядок атестації судових експертів та

основні кваліфікаційні вимоги до них

 

В Україні застосовується атестація судових експертів узагалі та експертів-бухгалте­рів зокрема.

Метою атестації судового експерта є забезпечення належно­го професійного рівня фахівців, які залу­чаються до проведення судових експертиз або беруть участь у розробках теоретичної та методичної бази судової експертизи.

Залежно від спеціалізації і рівня підготовки їм присвоюють ква­ліфікацію судового екс­перта з дозволом проведення певного виду експертиз і кваліфікаційний клас.

Порядок проведення атестації та присвоєння кваліфікаційних класів визнача­ється міністерствами і відомствами, до систем яких входять спеціалізовані установи та відомчі служби, що проводять судові експертизи.

У системі Міністерства юстиції України створюються:

1) експертно-кваліфікаційні комісії (ЕКК) науково-дослідних інститутів судових експе­ртиз;

2) центральна експертно-кваліфікаційна комісія Міністерства юстиції України (ЦЕКК).

Експертно-кваліфікаційна комісія (ЕКК) створюється у складі:

- керівника інституту або його заступника;

- керівників структурних підрозділів;

- найдосвідченіших спеціалістів, які мають кваліфікацію судо­вих експертів, стаж нау­кової та практичної роботи не менше 5 років;

- спеціалістів з процесуальних питань судової експертизи, серед яких має бути не менше 2-х фахівців тієї спеціальності й того класу, з яких комісія проводить атестацію. Комісія формується з постійних членів та змінного складу.

До постійного складу комісії входять: голова; заступник голови; секретар; фахівці з процесуальних питань.

ЕКК відповідно до покладених на неї завдань:

- розглядає подання, складене безпосереднім керівником експе­рта, який підлягає атес­тації, та документи, що додаються (характе­ристика, копія диплома про освіту, витяг з трудової книжки);

- організує попереднє рецензування поданих рефератів та про­ектів висновків експер­тів;

- допускає експерта або відмовляє йому в допуску до ате­стації;

- приймає кваліфікаційний іспит.

Кандидати на здобуття кваліфікації експерта-бухгалтера скла­дають письмовий(реферат і проекти висновків експерта) та ус­ний (співбесіда) іспити з питань бухгалтер­ського, податкового обліку, з економічного аналізу, контролю й аудиту, судово-бухгал­терської експертизи, кримінального, цивільного, трудового та інших галузей права.

За наслідками іспиту та перегляду відповідних документів за­лежно від рівня профе­сійних знань, стажу і досвіду експерта ЕКК ухвалює рішення:

- про присвоєння відповідного кваліфікаційного класу та ква­ліфікації судового експе­рта;

- про підтвердження раніше присвоєного кваліфікаційного класу та кваліфікації;

- про пониження кваліфікаційного класу судового експерта;

- про позбавлення кваліфікаційного класу та кваліфікації су­дового експерта;

- про відмову в присвоєнні кваліфікації судового експерта.

Результати атестації щодо присвоєння кваліфікаційного класу судового експерта заносять до атестаційного листка, що підпису­ється головуючим на засіданні ЕКК, секретарем та членами комі­сії, які брали участь у засіданні, і повідомля­ються працівнику, котрий атестувався, одразу після проведення засідання.

Матеріально-технічне, фінансове та інформаційне забезпечен­ня діяльності експер­тно-кваліфікаційних комісій покладається на інститути, в яких працюють комісії. ЕКК користується штампом і печаткою інституту, в якому працює.

Основні завдання ЦЕКК:

- проведення атестації з метою присвоєння кваліфікації су­дового експерта фахівцям підприємницьких структур і грома­дянам;

- розгляд питань дисциплінарної відповідальності судових експертів, що працюють у державних, підприємницьких структу­рах або одноосібно;

- визначення порядку та умов підвищення кваліфікації судо­вих експертів.

Для присвоєння кваліфікації та кваліфікаційного класу фахівці державних установ повинні мати вищу освіту, пройти відповідну підготовку в галузі судової екс­пертизи, знати чинне законодавст­во та інші нормативні акти, що регулюють порядок здійснення судових експертиз.

На підставі рішення комісії фахівцю видається Свідоцтво про присво­єння кваліфікації судового експерта, яке підписується головою комісії і секре­тарем, засвідчується печаткою ЦЕКК, реєструється в журналі, який веде секретар комі­сії.

Свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта дій­сне протягом 5 роківдля працівників інститутів та інших державних експертних структур і 3 ро­ків — для громадян, що працюють у підприємницьких структурах або проводять су­дові експертизи за разовими договорами. Термін дії свідоцтва продовжується після підтвер­дження експертом своєї кваліфікації, про що ставиться відповідна позначка у свідоцтві.

Кандидати на здобуття кваліфікації за спеціальністю економі­чної експертизи мо­жуть атестуватися за такими експертними спеціальностями:

1.Дослідження документів бухгалтерського обліку і звітності.

2.Дослідження документів про фінансово-кредитні операції.

3.Дослідження документів про економічну діяльність підпри­ємств і організацій.

Фахівці, яким присвоєна кваліфікація судового експерта, вно­сяться до Реєстру атес­тованих судових експертів державних та підприємницьких структур і громадян.

До Реєстру атестованих судових експертів державних та під­приємницьких струк­тур і громадян вносять такі дані про спеціа­лістів:

- реєстраційний номер; П.І.Б. судового експерта; дата включення до реєстру; вид експертизи, експертна спеціальність; адреса, телефон, факс судового експерта; назва експертно-кваліфікаційної комісії, дата та номер її рі­шення; номер та термін дії свідоцтва; кваліфікаційний клас експерта.

Кожному судовому експерту в реєстрі присвоюється особис­тий реєстраційний номер, що складається з букви:

- Д - для державних структур;

- П - для підприємницьких структур;

- Г - для судових експертів-громадян;

- порядкового номера державної реєстрації;

- року реєстрації.

Підставою для виключення з реєстру є рішення ЕКК державної структури:

- про позбавлення кваліфікації судового експерта та кваліфі­каційного класу;

- про скасування свідоцтва про присвоєння кваліфікації судо­вого експерта через ви­знання судового експерта недієздатним або його засудження.

ЦЕКК виступає як апеляційна комісія з роз­гляду скарг фахівців науково-дослідних інститутів судових експертиз на рішення екс­пертно-кваліфі­каційних комісій інститутів.

Основними завданнями ЦЕКК є:

- проведення атестації з метою присвоєння кваліфікації судово­го експерта фахівцям підприємницьких структур та громадянам;

- розгляд питань дисциплінарної відповідальності судових експертів;

- визначення порядку та умов підвищення кваліфікації судо­вих експертів.

 








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 712;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.