Прийоми дослідження декількох взаємопов’язаних документів

Для виявлення невідповідностей (протиріч) інформації про господарську операцію, яка зафіксована у різних первинних та зведених документах застосовуються методи дослідження кількох документів, що відображають взаємопов'язані господарські операції, а саме мето­ди зустрічної перевірки і взаємного контролю.

Метод зустрічної перевірки полягає у зіставленні різних при­мірників документа з метою встановлення їх тотожності. Ефектив­ність застосування цього методу обмежена ситуаціями, коли:

- по-перше, всі примірники документа є в наявності на підприємстві (або підприємствах), але у змісті даних цих примірників встановлені певні протиріччя (відхилення);

- по-друге, коли в одному підприємстві або організації примірники документа збережені, а в іншому, пов'язаному з ним підприємстві, відсутні з яких-небудь причин.

Зустрічна перевірка може бути використана лише при визначенні достовір­ності тих господарських операцій, які оформлені документами, що складаються в кількох примірниках.

При зіставленні різних примірників доку­мента можна виявити протиріччя, що свідчать про скоєння злочину. Застосовуючи цей метод, екс­пертні установи можуть виявити:

- ознаки приписок щодо перевезен­ня вантажів автотранспортом,

- ознаки розкрадання матеріальних цінностей при надходженні їх від постачальника в торговельну ме­режу,

- ознаки корисливих зловживань при закупівлі заготівельни­ком сільськогосподарської продукції в індивідуальних здавальників і таке інше.

Існує багато господарських операцій, які оформлюються доку­ментами в одному примірнику, наприклад, видача готівки з каси підприємства за видатковим касовим ордером або за розрахунко­во-платіжною відомістю, оформлення закупівлі сільськогосподарсь­кої продукції закупівельною відомістю тощо. Такі операції не мо­жуть підлягати зустрічній перевірці. Стосовно них використовуєть­ся метод взаємного контролю.

Логічна сутьметоду взаємного контролю полягає в зіставленні облікових даних, що містяться у різних взаємопов'язаних документах, в яких прямо або опосередковано відображається господарсь­ка операція.

Порівняно з методом зустрічної перевірки метод взаємного контролю має ширшу сферу застосування. Він може бути ефектив­но використаний при викритті ознак корисливих зловживань як у випадках оформлення господарських операцій документом, скла­деним в одному примірнику, так і в разі правильного оформлення документа. Це досягається тим, що взаємний контроль змісту різних документів здійснюється шляхом аналізу і зіставлення окремих даних, повторюваних у різних документах, що відображають взає­мопов'язані господарські операції (сума грошей, виданих з каси підприємства за видатковим касовим ордером, зіставляється з да­ними журналу реєстрації касових ордерів і даними касової книги та касового звіту).

Метод взаємного контролю може бути застосований для зіс­тавлення даних різних систем обліку - бухгалтерського, опера­тивного, статистичного. Зіставленню можуть підлягати:

- бухгалтерські документи, які відображають надходження ТМЦ, і документи, які відображають оплату підприємству-постачальнику;

- бухгалтерські документи, які характеризують господарську операцію і небухгалтерські документи (документи відділу кадрів, відділу з претензійної роботи, лабораторій тощо);

- бухгалтерські документи, що відображають рух матеріаль­них цінностей, у порівнянні з «чорновими записами» матеріально відповідальних осіб, інші документи неофіційного обліку;

- дані бухгалтерського обліку і дані оперативного та статис­тичного обліку;

- дані первинних та зведених документів і дані бухгал­терських облікових регістрів;

- бухгалтерські документи, які відображають видачу ТМЦ та грошових коштів, і документи, які є підста­вою для нарахування і видачі грошових коштів або видачі мате­ріальних цінностей.

Метод взаємного контролю допомагає:

-викрити ознаку ко­рисливих зловживань,

-підтвердити або спростувати ознаку скоєння злочину,

-встанови­ти коло осіб, що брали участь у протиправних діях або причетні до цього,

-спростувати версію про співучасть у злочині окремих працівників підприємства.

 








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 767;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.