Методи документальної перевірки

Розслідування та доказ злочинних дій тих чи інших осіб, спря­мованих проти майна підприємства, пов'язане із застосуванням спе­ціальних методів документальної перевірки. Використання спеціаль­них методів документальної перевірки облікових даних для вияв­лення корисливих зловживань залежить від способу їх маскування при скоєнні злочину.

Розкриття замаскованих злочинів здійснюється шляхом вияв­лення в облікових документах таких обставин:

- протиріччя у змісті окремого документа;

- протиріччя між даними кількох взаємопов'язаних доку­ментів;

- відхилення облікових даних, що містяться в документах, від звичайного порядку руху майна.

Документальна перевірка господарських операцій і процесів є одним із головних методів документального контролю. Вона здійс­нюється на підставі аналізу первинних документів, облікових регіст­рів та звітності з метою установлення законності, доцільності та достовірності господарських операцій у діяльності підприємства.

Аналіз документів може проводитись:

- суцільним способом;

- вибірковим способом.

При суцільному способі досліджуються дані про всі проведені за певний період господарські операції, які відображені в первинних документах, бухгалтерських регістрах та звітах. Цей спосіб пере­вірки господарських операцій використовується при викритті корис­ливих зловживань у випадку необхідності встановлення повної суми заподіяної шкоди. При вибірковому способі перевіряються та аналі­зуються дані про окремі господарські операції за місяць, квартал, рік. У випадку встановлення корисливих правопорушень необхідно здійснювати суцільну перевірку.

Методи дослідження облікової інформації ділять на такі групи:

1.Прийоми дослідження окремого документа.

2.Прийоми дослідження кількох документів, які відображають одну й ту саму або взаємозв'язані операції.

3.Прийоми перевірки відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку.

Метод дослідження окремого документа застосовується для виявлення протиріч у змісті документа між окремими зафіксовани­ми у ньому даними, а також з метою визначення дійсності доку­мента (наявність усіх потрібних реквізитів). При цьому важливим є виділення двох категорій порушень: «помилка» і «шахрайство (обман)» (табл. 5).

Таблиця 5. Категорії фінансових порушень

Категорія Види правопорушень
Помилка - це ненавмисне викривлення фінансової інформації арифметичні або граматичні помилки в облікових записах
неправильне відображення господарських фактів
некваліфіковане застосування облікових рішень (переваж­но внаслідок некомпетентності, наприклад, щодо залишкової вар­тості основних засобів)
Шахрайство (обман) - навмисне неправильне подання фінансової інформації посадовими особами маніпуляція обліковими записами і фальсифікація первинних документів, реєстрів обліку і звітності
знищення записів або документів
навмисні зміни записів в обліку, які перекручують суть фінансових і господарчих операцій з метою порушення українського законодавства, або прийнятої на підприємстві облікової політики
навмисне віднесення до активів інших статей
неправильне застосування прийнятих на підприємстві об­лікових рішень (наприклад, часто не видають квитанцій тощо)
незаконне отримання в особисту власність грошово-матеріальних цінностей
невідповідному відображенню записів в обліку
навмисно неправильна оцінка активів і методів їх списання, навмисному пропуску або приховуванні результатних записів або документів, навмисному не висвітленні змісту відображених операцій

Маніпуляція обліковими записами - зумисне використання неправильних (некоректних) бухгалтерських проводок або сторнуючих записів з метою перекручення даних обліку і звітності.

Фальсифікація бухгалтерських документів і записів - оформлення наперед неправильних або фальсифікованих документів бухгалтерського обліку і записів в облікових реєстрах.

Невідповідне відображення записів у реєстрах обліку - ненавмисне або навмисне відображення фінансової інформації в системі рахунків у неповному обсязі, в оцінці, яка відрізняється від прийнятих норм і таке інше.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 1070;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.