Ціноутворення зі знижками та залінами

Багато компаній коригують свої стартові ціни з метою заохочення певної поведінки споживачів, наприклад, дострокової сплати рахунків, гуртових чи міжсезонних закупок. Такі коригування ціни, що називаються знижками та заліками, мають різні форми.

Серед різновидів знижокдуже популярною є знижка за сплату готівкою, це знижен­ня ціни для покупців, які оперативно сплачують свої рахунки. Типовим прикладом зни­жки за дострокову сплату є умова "2/10, 30 днів", котра означає, що оплата має бути здійснена протягом 30 днів, але покупець, який заплатить готівкою протягом найближ­чих десяти днів, отримає знижку у 2%. Всі покупці, які виконали названу умову, обов'язково отримають обіцяну знижку. Такі знижки широко практикуються у багатьох галузях. їх застосування дає можливість продавцеві отримувати постійну кількість готів­ки, зменшує кількість несплачених рахунків і дозволяє заощаджувати на зборі боргів.

Знижка за кількість (гуртова знижка) — це знижка, що надається споживачеві у разі купівлі великих обсягів товарів. Типовий приклад: цінник у магазині "Ціна 10 доларів, при купівлі 100 і більше [одиниць товару] — 9 доларів". Згідно американських законів, знижки за кількість розповсюджуються на всіх покупців і не повинні перевищувати еко­номії витрат продавця, яку він отримує від продажу крупних партій товару. Ця економія утворюється в результаті скорочення затрат на продаж, зберігання та транспортування товару. Знижка за кількість спонукає споживача до купівлі значної кількості товару у одного продавця та відмови від практики придбання потроху у різних.Продавець товару може надати учасникам каналу розповсюдження, які виконують певні функції (продаж товару, його зберігання, ведення обліку тощо), функціональні знижки (або знижки сфері торгівлі). Виробник має право пропонувати різним каналам розповсюдження різні функціональні знижки, тому що ті виконують різні функції, але у межах одного каналу знижки мають бути однаковими.

Сезонна знижка — це зниження ціни для покупців, які здійснюють несезонні заку­пки товарів та послуг. Наприклад, виробник садового приладдя в очікуванні піку се­зонної торгівлі, котрий припадає на весну і літо, пропонує роздрібним торговцям се­зонні знижки в осінньо-зимовий період, намагаючись заохотити їх до завчасного за­мовлення необхідного приладдя. Готелі, мотелі та авіалінії пропонують сезонні зниж­ки у періоди спаду попиту на свої послуги. Сезонні знижки дають можливість продав­цеві підтримувати стабільний рівень продажу протягом усього року.

Заліки— це ще один вид знижок, а саме — з прейскурантної ціни. Наприклад, то­варообмінний залік — це зниження ціни на новий товар за умови повернення старого. Залікові знижки найбільш розповсюджені у сфері торгівлі автомобілями, але застосо­вуються при торгівлі й іншими товарами тривалого користування. Заліки за просування товарів — це виплати або знижки, що надаються з метою винагородити дилерів за участь у програмах реклами та стимулювання збуту.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 464;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.