Встановлення цін на побічні продукти виробництва

Побічні продукти є результатом переробки м'яса, нафтопродуктів, хімікалій тощо. Коли самі по собі вони маловартісні, а їх утилізація коштує дорого, це може негатив­но відбитися на ціні основного товару. Метою встановлення ціни на побічніпродукти виробництває виявлення ринку збуту цих товарів, причому виробник зазвичай пого­джується на будь-яку ціну, яка б мінімально перевищувала витрати на їх зберігання та доставку. Коли виробникові вдається знайти збут побічних товарів, він отримує мож­ливість знизити ціну на основний товар, підвищивши його конкурентноздатність. По­бічні продукти навіть можуть давати непоганий прибуток.Іноді компанії не усвідомлюють цінності побічних продуктів свого виробництва. Багато зоопарків, наприклад, до цього часу не усвідомили, що їхній побічний продукт, а саме гній, — прекрасне джерело додаткового доходу. На допомогу їм прийшла ком­панія Zoo Doo, продемонструвавши, які можливості відкриває торгівля гноєм на доб­рива. Компанія надає зоопаркам ліцензію на використання своєї назви при продажі гною і отримує за це відсотки з прибутку. Президент і засновник компанії Zoo Doo Пірс Лідбеттер (Pierce Ledbetter) заявляє: "Більшість зоопарків навіть не уявляє, скіль­ки гною дають їхні мешканці і скільки на цьому можна заробити". Зоопарки зазвичай дуже радіють з того, що їм вдається заощадити на вивозі гною, але їм не приходить на думку, що вони могли б добре заробляти на продажу цього побічного продукту. А між тим, прибуток від торгівлі "запашним" товаром буває досить значним [17].

Встановлення цін на товарні набори

При встановленні ціни на товарні наборипродавці об'єднують кілька товарів у набір і встановлюють на нього ціну нижчу, ніж сукупна ціна кожного із товарів, що входять до набору. Наприклад, театри та стадіони продають абонементи на сезон; покупка такого абонементу обходиться покупцеві дешевше, ніж покупка квитків на кожну виставу (чи змагання); готелі пропонують пожильцям не тільки кімнату для проживання, а ще й харчування та розваги; виробники комп'ютерів продають свої персональні комп'ютери з попередньо встановленими на них популярними програмами. Встановлення на набір ціни нижчої, ніж сукупна ціна на всі компоненти, що до нього входять, зазвичай стиму­лює збут товарів, котрі б покупці інакше й не придбали. Основна умова: ціна набору має бути досить низькою, щоби покупець зацікавився такою пропозицією [18].

Коригування цін

Компанії зазвичай коригують свої вихідні ціни із врахуванням можливостей та по­треб різних категорій споживачів та ситуації на ринку, що змінюється. В даному роз­ділі ми розглянемо шість видів коригування цін: ціноутворення зі знижками та заліка­ми; диференційоване ціноутворення; ціноутворення із урахуванням психології покупця; ці­ноутворення з метою стимулювання збуту; ціноутворення за географічним принципом; ціноутворення на міжнародному рівні.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 555;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.