Визначення оптимальних розмірів підприємства з урахуванням концентрації виробництва

 

Планування процесів концентрації, управління цими процесами на науковій основі і вибір оптимальних розмірів підприємств займає важливе місце в системі планування промислового виробництва. Планування концентрації вимагає детального вивчення чинників, що визначають рівень концентрації, а значить, і розмір підприємств. Одні чинники діють в усіх галузях промисловості, інші - в межах окремих галузей або груп споріднених галузей.

До загальних (народногосподарських) чинників відносяться: науково-технічний прогрес, рівень спеціалізації і комбінування, а також стан розвитку транспортного і дорожнього господарства. Ці чинники обов'язково враховуються при плануванні і управлінні процесами концентрації у кожній галузі промисловості.

Для деяких галузей промисловості вирішальне значення мають специфічні (галузеві) чинники. Так, в добувних галузях (вугільній, нафтовій та ін.) велику роль відіграють природні чинники: розмір запасів корисних копалини, умови їх залягання і так далі. У галузях, що переробляють сільськогосподарську сировину, важливий такий чинник, як щільність сировини, тобто випуск товарної продукції сільського господарства на 100 га земельних угідь.

Як загальні, так і специфічні чинники діють в тісному взаємозв'язку, і при визначенні оптимального розміру підприємств враховується вплив тієї або іншої сукупності чинників.

Поряд з цим при економічному обгрунтуванні оптимальних розмірів промислових підприємств повинні братися до уваги наступні умови:

1. суспільна потреба в цьому виді промислової продукції;

2. забезпечення виконання вимог науково-технічного прогресу;

3. підвищення ефективності капітальних вкладень;

4. якнайповніше використання усіх наявних ресурсів, зниження собівартості продукції і підвищення рентабельності виробництва;

5. організаційні і економічні межі ефективного господарського управління підприємствами.

У промисловості розроблена класифікація галузей виходячи з їх техніко-економічних особливостей, що визначають раціональні розміри підприємств в кожній цій галузі. Усі галузі об'єднані в наступні групи:

1. галузі добувної промисловості, в яких оптимальний розмір підприємств визначається кількістю і якістю родовищ корисних копалини і економічно доцільним терміном їх експлуатації, що забезпечує до моменту закінчення видобутку копалин повну амортизацію гірничих вироблень;

2. монопродуктові галузі оброблювальної промисловості, що виготовляють відносно одноманітну, просту продукцію. У цих галузях (передусім чорна і кольорова металургія) оптимальні розміри підприємств визначаються, головним чином, одиничною потужністю і продуктивністю сучасних агрегатів і рівнем комбінування, що забезпечують високий економічний ефект;

3. галузі оброблювальної промисловості (машинобудування, взуттєва, швейна, деревообробна та ін.), в яких оптимальний розмір підприємств визначається шляхом встановлення доцільного набору цехів і виробництв для кожного типу промислових підприємств, забезпечуючи при цьому якнайповніше і ефективніше використання системи машин або потоків і можливостей спеціалізації виробництва;

4. галузі, що переробляють первинну сільськогосподарську і малотранспортабельну сировину. Тут оптимальні розміри підприємств встановлюються з урахуванням щільності сировинної бази, зони споживання готової продукції, середнього радіусу перевезення вантажів.

Оптимальні розміри підприємства не абсолютні за своєю природою, а тому не можуть встановлюватися поза часом і поза районом розміщення, оскільки вони різні для різних періодів і економічних районів.

Оптимальний розмір проектованого підприємства повинен забезпечити мінімум витрат або максимум прибутку, розрахованих за формулами:

 

Тс + С+Тп+К × Ен →min, П →max

де Тс – витрати на доставку сировини для переробного підприємства;

С – витрати на виробництво, тобто собівартість продукції;

Тп – витрати на доставку готової продукції до споживачів;

К - капітальні витрати, необхідні для створення нового або реконструкції діючого підприємства;

Ен – нормативний коефіцієнт ефективності;

П – прибуток підприємства

 

Отже, під оптимальними розмірами підприємств в промисловості розуміються такі, які забезпечують виконання завдань плану по випуску продукції і приросту виробничих потужностей з мінімумом приведених витрат (з урахуванням капітальних вкладень в зв'язані галузі промисловості) і максимально можливою народногосподарською ефективністю.

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 1523;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.